בנק ישראל: קשה לזהות בזמן סיכונים פיננסיים בעסקי הנדל"ן המניב
המערכת הפיננסית בישראל חשופה לענף הנדל"ן המניב יותר מלכל ענף אחר - היקף האשראי לתחום מוערך ב-140 מיליארד שקל; בסקירה בדו"ח היציבות הפיננסית, הזהיר הבנק שבעקבות מחסור בנתונים, ניתן לנתח את המגמות בענף רק בדיעבד
מתוך כלל האשראי למגזר העסקי בישראל, 16% ניתנים לנדל"ן מניב. כך עולה מסקירה שפירסם היום (ד') בנק ישראל כחלק מדו"ח היציבות הפיננסית.
- בנק ישראל: המגבלות על מינוף המשכנתאות דחפו את הקונים לדירות קטנות וזולות יותר
- ממצאי ביקורת של בנק ישראל : "לא נמצאה תופעת 'דחיפת אשראי' ללקוחות מוחלשים"
- רבעון מוצלח בברזיל דחף את ה-NOI של גזית גלוב
מהדו"ח עולה כי המערכת הפיננסית בישראל חשופה לענף הנדל"ן המניב יותר מאשר לכל ענף אחר במשק, והיקף האשראי הניתן לענף מוערך במעל 140 מיליארד שקל.
עוד עולה מהניתוח כי רווחיות החברות הציבוריות בענף הנדל"ן המניב נובעת במידה רבה מרווחי שערוך, כלומר משערוך עליית השווי של הנכס על הנייר. הממוצע השנתי בין 2010 ל-2017 עמד על כ-46% מהרווח לפני מס שהשיגו כלל החברות.
שטחיהם של הנכסים המניבים גדלו בין 2009 ל-2017 בכ-3% לשנה בממוצע, והגידול התרכז בנכסים למשרדים ולמסחר. במהלך אותן שנים ירדה משמעותית ההשקעה בנכסים מניבים בחו"ל, אך פיזורה הגיאוגרפי עלה. לצד ירידה משמעותית בהחזקות במדינות מפותחות נרשמה עלייה בהחזקות באזורים מפותחים פחות.
בדו"ח ציין בנק ישראל כי כיוון שהמערכת הפיננסית חשופה לנדל"ן המניב, והיות ומדובר בענף שנטל חלק משמעותי במשברים פיננסיים שונים - יש לנטר אותו.
אולם הבנק הזהיר כי "מאחר שבישראל קיים מחסור בנתונים - כגון מחירי הנכסים ושיעורי התפוסה ודמי השכירות למ"ר, ניתן לנתח את המגמות בו רק בדיעבד ועל יסוד הדו"חות הכספיים. הדבר מקשה על הניסיון לזהות מבעוד מועד אם מתפתח סיכון מערכתי".