כנס העסקים הקטנים
ח"כ טיבי: "תעסוקת ערבים היא ווין-ווין לכולם"
חבר הכנסת מהרשימה המשותפת אמר בכנס השנתי לבעלי העסקים: "הנשים הערביות מקופחות פעמיים - פעם כי הן נשים ופעם כי הן ערביות"; ח"כ יעקב אשר: "עלות דמי אבטלה לעצמאים הוערכה ב-300 מיליון שקל; בבלאק פריידי ישראל הפסידה 300 מיליון שקל על מע"מ שלא נגבה, אז הנה התשובה איפה דמי האבטלה לעצמאים"
- אלי כהן טוען: יימצא מקור תקציבי לעסקים הקטנים
- משנה למנכ"ל הפועלים: דווקא לעסקים קטנים יש יתרונות תחרותיים של ממש
- נשיא להב תוקף: "האוצר חושב שהעצמאים מטומטמים"
אחד הנושאים שעלו בפאנל הוא מתן דמי אבטלה לעצמאים. "להבנתי ישנה הסכמה בין כל חברי הפאנל על הצורך בדבר הזה", אמר ח"כ פורר. "העלות של מתן דמי אבטלה לעצמאים הוערכה בכ-300 מיליון שקל, רק כדי לסבר את האוזן אני רוצה להציג מול זה את הנתון שבבלאק פריידי, שהיה בסך הכל סוף שבוע אחד של שישי-שבת מדינת ישראל הפסידה 300 מיליון שקל על מע"מ שלא נגבה, אז הנה התשובה איפה דמי האבטלה לעצמאים".
ח"כ מיכאלי אמרה: "למה הממשלה לא מתגייסת לנושא? למה היא לא מוצאת כסף לטפל באלימות כלפי נשים? אלימות כלפי קשישים? כלפי הדברים שהם החיים עצמם?אני לא מבינה את זה. אנשי האוצר לא מבינים במה מדובר, הם לא היו עצמאים יום אחד בחייהם".
"צריך להבין שבמדינה הזאת כמעט ואין רפורמות ענקיות", אמר ח"כ אשר. "צריך להמשיך לחלום ולהמשיך לדבר על זה, האוצר יודע לבלוע שינויים כאלה אחד אחד ולא במכה". ח"כ לוי הצטרף לדבריו ואמר "זה לא זבנג וגמרנו. אסור להרים ידיים, צריך להמשיך ולטפל. זה יקח זמן אבל בסוף זה יקרה".
נושא נוסף שעלה הוא נטל הרגולציה והבירוקרטיה המכבידים במיוחד על העצמאים. "אין ספק שצריך פחות רגולציה", אמרה ח"כ קורן. "הדבר הכי חשוב זה שכאנשים הולכים לפתוח עסק הם ידעו בדיוק לאן ללכת ומה לעשות שיהיה מישהו בעל ניסיון שידריך אותם ולא כמו היום שמריצים אותם ממשרד אחד לשני וכל אחד מסיר אחריות".
"אם יש גוף שיש בו המון עסקים קטנים זה החברה הערבית", אמר ח"כ טיבי. "כך גם לגבי אבטלה וסגירה של עסקים. החברה הערבית סובלת ממצוקות גדולות בעוד שהכלכלה ביישובים היהודיים חזקה יותר. אני תומך בקידום עסקים לטובת כולם. ידעו לנו כי מתוך כל 10 עסקים שנפתחים בישראל, 8 נסגרים אבל אנחנו עדיין רואים שהצעות סוציאליות חברתיות צודקות ממדרגה ראשונה נחסמות שוב ושוב על ידי הקואליציה".
ח"כ מיכאלי התייחסה לקשיים הייחודיים איתם מתמודדות נשים הבוחרות לעבוד כעצמאיות. "נכון להיום עצמאית מקבלת דמי לידה רק אם היא לא נמצאת כלל בעסק, המערכת כיום מתקשה להבין שעבור אישה עצמאית הרבה פעמים המשמעות היא שהעסק פשוט ייעלם. גם המאבק על הכרה לצרכי מס בהוצאות טיפול בילדות וילדים הוא נושא חשוב וכאוב. העליון הכיר שבכך כהוצאה לצרכי הכנסה והכנסת ה-18 תוך שבועיים תקינה את החוק ואמרה שזה לא נחשב הוצאה מוכרת". בהמשך לכך, התייחס ח"כ טיבי לנושא העסקת נשים במגזר הערבי ואמר כי "הנשים הערביות מקופחות פעמיים - פעם ראשונה כי הן נשים ופעם נוספת כי הן ערביות".
שאלה נוספת שעלתה היא מה ניתן לעשות בנוגע לנוסחה שגורמת לעלייה אוטומטית וקבועה במחירי הארנונה, מה שפוגע בציבור העצמאים באופן קשה. "לדעתי צריך לעשות חוק הסדרים לעצמאים", אמר ח"כ פורר. "צריכה להיות דרישה חד משמעית בהקמת הקואליציה להביא להסדרה של כל מה שקשור בעצמאים אחרת ימסמסו את זה פעם אחר פעם. בסך הכל בכל שנה יש 8 מיליארד שקל הכנסות מארנונה, שהם 2 אחוז במע"מ. תחשבו שהיינו מבטלים את הארונונה ומעלים באחוז אחד את המע"מ - כמה כסף היו חוסכים משרדי הממשלה והרשויות המקומיות. אז היינו יכולים לתקצב רשויות מקומיות מהמע"מ והרשות המקומית הייתה מפריחה את העסקים".
ח"כ אשר הוסיף כי "יש כאן פטנט שאנחנו רואים גם בכל מה שקשור בתשלומים כמו חשמל ומים - מישהו פשוט קבע נוסחה אוטומטית. לא יכול להיות שמדינה שתתקיים רק לפי נוסחאות ללא שיקול דעת וראיה קדימה. עשו את זה כדי שהשרים לא יצטרו להחליט על עליית מחירים וכך אין עליהם שום לחץ. אבל אי אפשר שיהיה טייס אוטומטי לכל דבר, צריך שיהיו הערכות ושיקולי דעת".