בלעדי לכלכליסט
כחלון וגלנט החליטו: 7% מכלל קרקעות המדינה ייועדו לדיור ציבורי
ההחלטה תועבר לאישור מועצת רמ"י, אך עם זאת אינה סופית ועשויה לנוע על שיעור של בין 5% ל-10%; את הקצאת הדירות מנסה משרד השיכון לקדם מזה מספר חודשים, והיא נכללת בין סעיפי תוכנית "לגור בכבוד", שמטרתה המוצהרת היא תוספת של 70 אלף דירות לדיור הציבורי בתוך עשור
שר האוצר משה כחלון צפוי להביא לאישורה של מועצת רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) החלטה לפיה שיעור מסוים מכלל קרקעות המדינה למגורים ייועד לדירות דיור ציבורי. ההערכה בסביבתו של כחלון היא כי מדובר יהיה בשיעור של 7% אך אין מדובר בהחלטה סופית, וזו עשויה לנוע על שיעור של בין 5% ל-10%.
- מורה נבוכים לכחלון וגלנט
- התנאי להצלת מאגר הדירות: פרידה מחוק הדיור הציבורי
- האוצר מעכב הצבעה על יוזמת הדיור הציבורי של גלנט
המשמעות היא כי בכל מקרה שבו קבלן ירכוש קרקע לבנייה מרשות מקרקעי ישראל (רמ"י), יהיה עליו למסור חלק מהדירות הנבנות לידי משרד השיכון למטרת שיכון משפחות זכאיות דיור ציבורי.
ל"כלכליסט" נודע כי המהלך מתואם עם שר הבינוי והשיכון יואב גלנט. יש לציין כי הצעה ברוח דומה נכללת בהמלצות המתגבשות של הוועדה הבינמשרדית שהקים גלנט להגדלת היצע דירות הדיור הציבורי, בראשות מנכ"ל משרדו חגי רזניק.
הרעיון להקצות חלק מקרקעות המדינה לדיור ציבורי אינו חדש. לפני כשנתיים הודיעו כחלון וגלנט כי עד 5% מדירות מכרזי מחיר למשתכן ייועדו לדיור ציבורי. אלא שעד היום מדיניות זו כמעט שלא יושמה בפועל. ככל הידוע - רק במכרז אחד בבאר יעקב הוקצו אחוזים ספורים מהדירות למטרה זו.
כעת בעקבות המהלך שמגבשים כחלון וגלנט. הקצאת הדירות לדיור ציבורי תחדל להיות אופציונלית ורמ"י תחוייב בה.
את הקצאת הדירות מנסה משרד השיכון לקדם מזה מספר חודשים, והיא נכללת בין סעיפי תוכנית "לגור בכבוד", שמטרתה המוצהרת היא תוספת של 70 אלף דירות לדיור הציבורי בתוך עשור.
עד כה לא היה ברור האם כחלון יעניק גיבוי לתוכנית, על רקע היחסים הקרים בינו ובין שר השיכון גלנט. אולם אם אכן יביא את ההחלטה האמורה לאישור - למעשה יאמץ כחלון את אחד מסעפיה המרכזיים.
מחסור חריף בדירות
את הוועדה הבינמשרדית הקים גלנט על רקע המחסור החריף בדירות דיור ציבורי. כיום בישראל כ-30 אלף משקי בית זכאי דיור ציבורי, אשר למדינה אין דירה עבורם. כ-4,000 מהם זכאי משרד השיכון, והיתר זכאי משרד הקליטה.
בין היתר, נוצר המחסור כתוצאה ממבצעי מכירת דירות נרחבים שביצעה המדינה ב-20 השנים האחרונות, בהם נמכרו עשרות אלפי דירות, אך המלאים לא חודשו. בשלוש השנים האחרונות חזר משרד השיכון לרכוש דירות, ורכש קרוב ל-2,000. כעת מבקשת תוכנית "לגור בכבוד" להגדיל את מלאי הדירות בעשרות אלפים.