עופר בנגל: "חברות קוד פתוח מונפקות היום בבורסה במיליארדי דולרים"
עופר בנגל, מייסד ומנכ"ל חברת רדיס לאבס שמפתחת בסיס נתונים מבוסס קוד פתוח, ורון רימון מחברת הסייבר לקוד פתוח WhiteSource, ניסו להסביר בוועדת הביג דאטה כיצד המודל של הקוד הפתוח ניתן להיוון
קוד פתוח הוא מודל פיתוח שבו תוכנה מפותחת על ידי קהילת מפתחים מתנדבים ללא תשלום. פרויקטים של קוד פתוח הביאו לעולם מוצרי תוכנה רבים שאנחנו משתמשים בהם גם בבית, החל מאנדרואיד שמפעיל את הסמארטפונים שלנו, וכלה בלינוקס שמפעיל לא מעט משרתי האינטרנט בעולם, ועד בסיסי נתונים שמפעילים את אחורי הקלעים של הארגונים והחברות הגדולות בעולם.
אחרי שנים רבות שקוד פתוח היה תחום שנחשב לאויב של תוכנות הקוד הסגור של חברות הטכנולוגיה הגדולות כגון אורקל, מיקרוסופט ו-IBM, הדברים החלו להשתנות בשנתיים האחרונות. המודל המסורתי של הקוד הפתוח בהובלת רד-האט, שנרכשה לאחרונה בידי IBM, התבסס על תמיכה ושירות תמורת כסף. הבעיה לדברי בנגל היא ששולי הרווח במודל העסקי הזה קטנים יחסית מכיוון שמדובר בכוח אדם.
במסגרת שיחה עם כתב "כלכליסט" עומר כביר בוועידת הביג דאטה , ניסו עופר בנגל, מייסד ומנכ"ל חברת רדיס לאבס שמפתחת בסיס נתונים מבוסס קוד פתוח, ורון רימון מחברת הסייבר לקוד פתוח WhiteSource, להסביר כיצד המודל של הקוד הפתוח ניתן להיוון. לדברי בנגל, המודל של רדיס מתבסס על תוכנת בסיס בקוד פתוח, אותה החברה מספקת ללא תמורה אך גם ללא תמיכה או שירות.
בנגל מסביר שהוא מציע גם במקביל תוכנה שכוללת אלמנטים של קוד סגור שפותחו על ידי רדיס לאבס ושמעצימים את היכולות של מוצר בתשלום. המודל של WhiteSource מתבסס על תוכנה בקוד סגור שכוללת גם קומפוננטות של קוד פתוח. רון רימון מסביר שמדובר בשיטה שמאפשרת למכור רישיון גם בתוכנה שכוללת קוד פתוח.
עם זאת עולם הקוד הפתוח נמצא בסכנה, בנגל מתרעם על השימוש של חברות הענן בקוד פתוח מבלי להחזיר לקהילת המפתחים. הסכנה היא שחברות יפסיקו לפתח מערכות קוד פתוח מורכבות ויישארו בקוד סגור. בנגל מעוניין לספק פשרה - כתיבה של רשיון תוכנה חדש שכולל אישור שימוש בדוק פתוח עם איסור מכירה שלו אך אישור למכירה של החלקים בקוד סגור שהחברה הוסיפה למוצר.
רון רימון מסביר שכ-80% משורות הקוד במוצרים מסחריים מבוססות על קוד פתוח. מדובר בחיסכון עצום בזמן מכיוון שהמפתחים משתמשים בפיסות תוכנה שכבר פותחו ועובדו. הדבר הופך את הקוד הפתוח לשוק ענק שבו יש הזדמנויות אדירות. "זה לא מפתיע שזו הסיבה שמיקרוסופט הסכימה להוציא כ-7 מיליארד דולר על גיטהאב, אחת מפלטפורמות הקוד הפתוח החשובות בעולם", מסביר רימון. "חברות קוד פתוח מונפקות היום בבורסה במיליארדי דולרים", מוסיף בנגל. שניהם מסכימים לומר שהשימוש בקוד פתוח מהווה אלמנט חשוב בעולם פיתוח התוכנה כיום שיש לשמר.