דו"ח טכנולוגי
הצרות בצמרת פייסבוק: האם צוקרברג מחפש לו מנטור חדש?
מנכ"ל פייסבוק הכחיש ניסיון שלו לגייס את נשיא מיקרוסופט כמחליף לסגניתו שריל סנדברג - ויצטרך למצוא סנסיי אחר שיעזור לו לצאת מהבוץ, הקונגרס האמריקאי צפוי להציג למנכ"ל גוגל את השאלות הלא נכונות, ועוד משחק פופולרי מתחיל להציג פרסומות למרות שנמכר בסכום מלא
איך יורדים מהעץ?
לא קל להיות מארק צוקרברג, מכל מיני סיבות. למשל, אנשים לא מאמינים לך בקלות: לאחרונה נחשפו תכתובות פנימיות של צמרת פייסבוק, שמראות כיצד ניסתה החברה להסתיר את פרשת קיימברידג' אנליטיקה כשקלטה לאיזה בוץ היא נכנסה. בתוך כך, לקח צוקרברג פיקוד והחל לעשות מה שהוא הכי אוהב, לזוז מהר ולשבור דברים - רק מה? הוא זז ושבר בתוך פייסבוק עצמה. כחלק מכך, נוצר קרע בין המנכ"ל ויד ימינו, סמנכ"לית התפעול שריל סנדברג.
אמש נודע שצוקרברג אף פנה לבראד סמית', סמנכ"ל הכספים ונשיא מיקרוסופט, כדי להתייעץ איתו על דבר מה. לפי מקורות האינפורמיישן, צוקרברג ניסה לגייס אותו, במהלך השיחה, יתכן שכדי להחליף את סנדברג. סמית', מצידו, אמר לקיסר פייסבוק שהוא דווקא מאוד מבסוט במיקרוסופט, ואין לו כוונה לזוז מכיסאו הנוכחי. הרשת החברתית מיהרה להכחיש ולומר שכן, המנכ"ל שלה דיבר עם סמית' אך נושא השיחה לא היה הצעת עבודה.
יכול להיות שהחברה צודקת: צוקרברג וסגניתו באמת אחוקים כתמיד, וכל המידע שהעיד אחרת אינו מדויק. אבל אני לא יודע, קצת קשה לי להאמין לצוקרברג, כי מאתגר למצוא דימוי שיתאר כראוי את המרחק האסטרונומי בין פיו וליבו. כבר שנים שהמנכ"ל הצעיר מדבר על חיבור אנשים זה לזה ועל התרומה הנפלאה של פייסבוק לאנושות, תוך שהוא מתעלם מתרומתה למקרי רצח המוניים, פעילויות טרור וכמובן שחיטתה ההמונית של הפרטיות האנושית.
לא מן הנמנע שהוא שוקל להחליף את סנדברג פשוט משום שהוא גדל, וצריך למצוא לו מנטור אחר. כן, יחסי סנדברג וצוקרברג הם יותר יחסי בוס ומשנה סטנדרטיים; מנהלת בכירה ומנוסה, שעבדה שבע שנים בגוגל, כתבה רב מכר על קידום נשים במגזר ההייטק - ועזרה למתכנת צעיר עם חברה מבטיחה להפוך לרובוט דורסני. היא שלימדה אותו איך עובד העולם העסקי, היא שלימדה אותו לפתור דברים בעורמה, היא שלימדה אותו איך לזוז מהר ולשבור דברים בלי להיפצע מהשברים.
לא אופתע אם יתברר שצוקרברג פשוט חיפש לו אדם יותר מנוסה אף מסנדברג, מישהו ששוחה ללא קושי בביצה של יחסי תאגידים גדולים עם הסקטור הציבורי, מישהו כמו מס' 2 בחברת התוכנה הכי גדולה ומשפיעה בעולם. אבל בין אם אכן ניסה לגייס אותו ובין אם נבחר להאמין לו, כנראה שצוקרברג לא היה רווה נחת מעבודה ביחד עם סמית'. למה? כי הוא ההיפך ממנו: לאחרונה טען סמית' שטכנולוגיה זקוקה לרגולציה ומגבלות, בהתייחסו לתפוצה עולמית של כלי זיהוי פנים; דחף וקידם מיזמים בתחום האנרגיה המתחדשת, לרבות השקעה של עשרות מיליוני דולרים בנושא; ולאחר הפריצה הגדולה לאקוויפקס, עלה על הבמה באירוע Ignite של מיקרוסופט ותקף את המגזר העסקי על שאינו ערוך דיו למתקפות סייבר.
צוקרברג הוא מנכ"ל שעלה לגדולה, הצליח בענק ועתה מתקשה להתמודד עם אתגרים, אך לא מדובר באתגרי השוק; מי מאיים על פייסבוק בימינו, סנאפ המצטמצמת? טוויטר הצנועה? גוגל פלוס? מעשי צוקרברג הם שהכניסו את החברה לפינה; הוא טיפס על העץ ושכח איך עובד כוח המשיכה. ומנהל מנוסה כסמית', כזה שפועל בחברה יציבה וצומחת, ואף מנסה לשפר את העולם בו הוא חי, לא מעוניין בלהוריד ילדים מעצים.
השאלות הלא נכונות
משהו רע מאוד עובר על גוגל בחודשיים האחרונים: באוקטובר נודע שהרשת החברתית הכושלת גוגל פלוס חוותה דליפת מידע - ופרטי חצי מיליון איש פשוט החליקו החוצה לידי גורמים בלתי מורשים. גוגל ידעה על כך עוד במרץ, אך לא סיפרה לאף אחד, כדי שלא יקשרו בין החור בגוגל פלוס ובין סערת קיימברידג' אנליטיקה של אותו הזמן. בנובמבר נודע שהאקרים הצליחו לנתב תעבורת מידע מתוך הפלטפורמה העסקית G Suite, כדי להניח עליו יד דרך שרתים לא מאובטחים בניגריה. גוגל אמרה שהיא חוקרת את המקרה, ושיש סיכוי שזו סתם תקלת שערי גבולות בין רשתות. ואמש נודע שפרצה אחרת בגוגל פלוס סיכנה מידע של 52 מיליון איש. גוגל מיהרה לספר שהכל תוקן, ושחיסול גוגל פלוס הוקדם בארבעה חודשים, מאוגוסט הבא לאפריל.
היום יתייצב סונדאר פיצ'אי, מנכ"ל גוגל, בפני הוועדה המשפטית של הקונגרס האמריקאי; אני מניח שלא ישאלו אותו על ענייני אבטחה - הוא זומן לשם כדי לדבר על דברים כמו חשדות להטיה פוליטית נגד הימין האמריקאי בצנזורת תוכן, ובתוכניות החברה לשוב לפעול בסין, שנואת נפשו של נשיא ארה"ב; דברים מאוד אמריקאיים. בנוסף, יישאל על מדיניות החברה בתחום הטרדות מיניות, שעוררה מחאה נרחבת בקרב עובדיה.
אנחנו כבר יודעים איך יפתחו דבריו של מר פיצ'אי, שכן הצהרתו הכתובה כבר התפרסמה. מה יש בה? הצהרות ריקות למדי, התעלמות מרוב הנושאים הבוערים, ובעיקר דיבורים על כמה שגוגל אוהבת את ארצות הברית וכמה שארצות הברית אוהבת את גוגל. אני מהמר שכשיועלו נגדו טענות, יענה כמו שענו מנכ"לי פייסבוק וטוויטר בבואם להעיד: התנצלות יבשושית, והבטחה שיהיה בסדר. אנחנו אשמים, אתם צודקים, ואנחנו נדאג שיהיה טוב יותר.
אותי זה מעצבן: מחוקקים מוותרים לחברות האלה, פעם אחר פעם. מחוקקים מקבלים את ה"יהיה בסדר" שלהן, בלי לשאול "רגע, אבל למה לא היה בסדר עד עכשיו?" או נניח, "ואיך נדע שיהיה בסדר? אילו ערובות יש לנו לכך?". כשמדובר באבטחת מידע ופרטיות, אי אפשר להחזיר את מה שנגנב; אי אפשר למלמל "אופס" ולקוות לטוב. וכשחברה חשובה כמו גוגל, ששולטת בכל כך הרבה תחומים, מרשה לעצמה לפשל בצורה כזו - אסור להסתפק בהבטחות הרגילות.
קצרצרים
1. משחק המכות סטריט פייטר 5 נכנס למועדון מפוקפק מאוד: לא מועדון המשחקים שמי שפיתח אותם לא יודע לספור - עד כה היו שבע סדרות של משחקי סטריט פייטר, בחלק מהן יותר מכותר אחד, אז אין לי מושג איך הגיעו לחמש; לא, מדובר במועדון המשחקים שלמרות ששילמתם עליהם כסף, עדיין תוקעים לכם פרסומות בתוך הממשק שלו. המשחק עולה 40 שקל בגרסתו הבסיסית (שלוש דמויות לבחירה) ו-190 שקל בגרסה המלאה. קאפקום, המפתחת, חושבת שאפשר לנער מכם יותר כסף, כאילו שאין אלף אלטרנטיבות שם בחוץ.
2. יצרנית המצלמות והרחפנים גו פרו הודיעה שתעזוב את השוק הסיני, במטרה להימנע מנזקי מכסי ייבוא אמריקאיים. זו חברת הטכנולוגיה הראשונה שעוזבת את סין על רקע הקונפליקט עם ממשלת ארה"ב, הסביבה הגיאופוליטית העסקית של ימינו מחייבת זריזות", אמר סמנכ"ל הכספים של החברה לסוכנות בלומברג. "אנו עוזבים פרואקטיבית, כדי לענות לחששות שמעוררים המכסים". הכוונה היא לחששות המשקיעים, שלא יודעים על איזה צד יקום מחר דונלד טראמפ ואיך זה ישפיע על האחזקות שלהם. לאן תעביר גו פרו את הייצור? עדיין לא ידוע, אך המהלך צפוי להתבצע עד סוף השנה הבאה.
3. הנהלת אמזון יוצאת לצוד: החברה גילתה עובדים שסייעו לבצע הונאות תמחור ביחד עם מוכרים בה, פיטרה אותם והזהירה: "ננקוט בצעדים מהירים, בהם מחיקת חשבונות מכירה, מחיקת ביקורות, הקפאת כספים ופעולות משפטיות". בספטמבר האחרון החלה החברה לחקור דיווחים על סוחרים שפועלים בניגוד לנהלים, במקביל להופעת דיווחים על טעויות משונות במערכות אמזון - רישום לא מדויק של ספקים, הצפה של סוחר בביקורות שנראות מזויפות כדי לעורר חשד שיוריד את הדירוג שלו ועוד. חקירת החברה גילתה שהרמאים נמצאים אצלה, ככל הנראה בעיקר בהודו ובסין.