שותפים התאבדו, מיליארדים התנדפו: 10 שנים לפרשת מיידוף
"אייק, אני זקוק לעזרתך. אני אזוק לכסא במטה ה-FBI": כך, בשיחת טלפון שהתנהלה לגן ילדים, התפוצץ הסיפור של ברני מיידוף. בחזרה להונאת הפונזי הגדולה בהיסטוריה, במסגרתה גנב מנהל ההשקעות 65 מיליארד דולר מכספי הלקוחות שלו
עברו כבר עשר שנים, אבל אייק סורקין זוכר את ה-11 בדצמבר 2008 כאילו זה היה אתמול. הוא בדיוק היה בגן של הנכדה שלו, צופה בגננת שואלת את הילדים על הקולות שעושים בעלי חיים, כשקיבל שיחת טלפון מאחד מהלקוחות שלו. "עניתי לטלפון באמצע הגן, ושמעתי: 'אייק, אני זקוק לעזרתך. אני אזוק לכסא במטה ה-FBI'", סיפר ליאהו פייננס.
האדם בצידו השני של הטלפון היה ברני מיידוף. כך החל תפקידו של סורקין כסנגורו של מיידוף - האדם שביצע את הונאת הפונזי הגדולה בהיסטוריה, במסגרתה גנב 65 מיליארד דולר מכספי המשקיעים שלו.
- בית החוף של מיידוף מוצע למכירה ב-21 מיליון דולר
- רוברט דה נירו מגלם את ברני מאדוף: "ניסיתי, אבל אני לא מצליח להבין אותו"
- אסירים מתלוננים: כוכב הכלא ברני מיידוף השתלט על שוק השוקו החם
"חששתי שאני עומדת להתעלף"
שעות ספורות לאחר אותה שיחת טלפון, אלפי אנשים ברחבי העולם גילו כי הפסידו מאות אלפי, ובחלק מהמקרים אף מיליוני דולרים. חלקם איבדו את כל החסכונות שלהם. כך למשל, עורכת הדין הלן צ'ייטמן ממנהטן איבדה את כל הכספים שחסכה לפנסיה שלה. "עמדתי ליד הכיור במטבח בדירה של הבת שלי ושטפתי את הכלים מארוחת הערב של הנכד שלי, ונאלצתי להחזיק בכיור כי חששתי שאני עומדת להתעלף", נזכרה צ'ייטמן היכן הייתה כשגילתה לראשונה על התרמית. בהמשך היא הגנה על קורבנות אחרים בבית המשפט ובקונגרס, וניסתה להשיב את הכסף לו היו זקוקים כדי לחיות.
רשימת הקורבנות של מיידוף כללה כוכבים הוליוודים כמו הבמאי סטיבן שפילברג, והשחקנים קירה סדג'וויק ובעלה קווין בייקון; ארגוני צדקה, וביניהם הדסה (90 מיליון דולר) ועמותת הקהילה היהודית של לוס אנג'לס (18 מיליון דולר); וקרנות פנסיה, כמו זו של רויאל דאץ' (45 מיליון דולר), של העיר פיירפילד בקונטיקט (42 מיליון דולר) ועתודת הפנסיה של מסצ'וסטס (12 מיליון דולר).
בחלק מהמקרים, הקורבנות אפילו לא ידעו שהם מושקעים אצל מיידוף. כך קרה לאוניברסיטת ניו יורק, שהשקיעה אצל מפעיל קרנות הגידור עזרא מרקין, מבלי לדעת ששתי הקרנות שלו, אסקוט פרטנרס ואסקוט פנד, היו רק קרנות מזינות (feeder funds) בהן השתמש מיידוף כדי לממן את הונאת הפונזי שלו. מרקין הפסיד 110 מיליון דולר מכספו האישי וטוען כי לא היה מודע להונאה.
החשיפה של הקרנות שלו להונאה עוד הייתה קטנה יחסית. עבור קרנות מזינות אחרות, האסון היה גדול הרבה יותר: החשיפה של פיירפילד גריניץ' גרופ עמדה על 7.5 מיליארד דולר, של גרופו סנטנדר על 3.5 מיליארד דולר ושל טרמונט גרופ על 3.3 מיליארד דולר. הקרנות הללו הוציאו אלפי דולרים מהמשקיעים מבלי לחשוף שהכסף נשלח ישירות למיידוף, ולפעולות הללו היו בסופו של דבר השלכות הרות גורל.
בנו הבכור התאבד, בנו הצעיר התכחש לו
חלק משותפיו העסקיים של מיידוף בקרנות הללו התאבדו. רנה-תיירי מגו דה לה וילטשט (René-Thierry Magon de La Villehuchet) היה הראשון. הוא היה המייסד של חברת הייעוץ אקסס אינטרנשיונל, עם 1.4 מיליארד דולר הקשורים למיידוף. הוא חתך את פרק כף היד שלו ודימם למוות, שבועיים בלבד אחרי שההונאה קרסה. שנתיים לאחר מכן הצטרף לרשימת הקורבנות בנפש גם בנו הבכור של מיידוף, מארק, שהתאבד אף הוא – כאשר תלה עצמו ביום השנה השני למעצר של אביו.
בנו הצעיר של מיידוף, אנדרו, מת ב-2014 מסרטן. לפני מותו הוא דרש שאמו רות תנתק כל קשר לברני, אחרת לא יאפשר לה לפגוש את הנכדים. רות נענתה לדרישה. לפי מקורבים, היא מתגוררת כיום בקונטיקט ותורמת את זמנה לצדקה, אך היא מסרבת לכל בקשה להתראיין.
לפי סורקין, רות והבנים לא ידעו שום דבר על ההונאה. "שום דבר ממה שראיתי, שמעתי ולמדתי לא מצביע על כך שידעו משהו", הסביר, אך לא כולם מסכימים איתו. אירווין פיקארד, שותף בפירמת בייקר הוסט, מונה כנאמן לחברת ההשקעות של מיידוף מיד לאחר מעצרו. בעשר השנים האחרונות, הצוות של פיקארד הצליח לתבוע אנשים כמו עזרא מרקין, קרנות כמו פיירפילד גריניץ' ואת העזבונות של מארק ואנדרו מיידוף, כדי להשיב מעל 13 מיליארד דולר. בחלק מהמקרים הוא אף נאלץ לתבוע או לאיים לתבוע קורבנות של מיידוף.
הקורבנות הללו הם לקוחות לשעבר של מיידוף, שהצליחו להרוויח מהפעילות שלו יותר מכפי שהשקיעו במקור. לא כולם מסכימים עם הטקטיקה הזו, אך לטענתו של פיקארד, הכסף שהרוויחו לא שייך להם אלא ללקוחות שהפסידו את ההשקעות שלהם - ובית המשפט הפדראלי מצדד בטענה הזו.
סכום הכסף הגדול ביותר שהצליחו להשיב הגיע מעזבונו של ג'פרי פיקואר: 7.2 מיליארד דולר. הוא היה אחד מהמשקיעים המקורבים ביותר למיידוף, והשיג החזרים מרשימים על ההשקעות שלו. אולם, הוא לא הספיק להסביר כיצד עשה זאת, שכן שנה לאחר התפוצצות הפרשה הוא נמצא מת בקרקעית הבריכה שלו בווסט פאלם ביץ'.
מיידוף מרצה עונש מאסר של 150 שנה בצפון קרולינה. הוא טוען שהוא מתבייש במעשיו וחש חרטה על הנזק שגרם, אך קשה לדעת מתי הוא דובר אמת. אף שהודה שפעל לבד, בשנים האחרונות הודו והורשעו 15 עובדים לשעבר בפשעים שביצעו כשסייעו לו להוציא לפועל את הונאת הפונזי. עורך הדין סורקין מציין לזכותו כי לפחות הודה מיד במעשים וחסך את המשפט. "יכולנו להשאיר אותו חופשי עוד שנה שלמה ורק לפני פתיחת המשפט הוא היה מודה באשמה - והוא היה מקבל את אותו גזר דין", הוא אומר.