"חייבים לשקול מחדש את תוכנית למשתכן"
מה צופנת לנו שנת 2019 שתחל בקרוב, ומה יקרה במהלכה בשוק הנדל"ן? האם מחירי הדירות ישובו ויעלו? האם נראה יותר התחלות בנייה? רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים בישראל ומנכ"ל קבוצת מזרחי ובניו, מציג את התחזית שלו לשנה הקרובה
"מחיר למשתכן היא תוכנית טובה, אבל סובלת מיישום בעייתי", אומר מזרחי. "בשנה החולפת יצרה התוכנית בלבול גדול בשוק, ורק כארבעה אחוזים מחברות הבנייה בישראל השתתפו בחגיגה. לשכת הקבלנים בישראל שכנעה את שר האוצר לשנות את מתכונתה של תוכנית מחיר למשתכן, כך ש-50 אחוז מהדירות יוקצו למשפרי דיור, ו-50 אחוז הנותרים יוענקו לזכאי תוכנית מחיר למשתכן".
מזרחי מציין, שהמכרזים בשנה הקרובה ייצאו בפיזור גדול יותר, כך שגם קבלנים קטנים, בעלי סיווג ג'1 ו-ג'2, יוכלו להשתתף בהם. לדבריו, ככל שישתתפו במכרזים יותר חברות, כמות הבנייה תגדל.
"אני צופה עצירה מסוימת בעליית מחירי הדירות", אומר מזרחי. "התחרות לרכישת המגרשים במסגרת המחיר למשתכן תוריד את מחירי הדירות במחיר למשתכן ומחצית מהדירות המיועדות לשוק משפרי הדיור ייעצרו את עליית המחירים".
מזרחי מדגיש שבשנת 2019 יהיו חייבים לשקול את התוכנית מחדש ולחלק את הדירות באופן שונה, כך ש-80 אחוזים מהדירות יופנו לשוק משפרי הדיור, ורק 20 אחוז לזכאים למחיר למשתכן. זאת, כדי להעיר את ענף הבנייה ולחלץ אותו מהבלבול ומחוסר הוודאות שאליהם נקלע.
"הבלבול הזה גרם להקטנת כמות העסקאות, מה שהוביל לקיטון משמעותי בהכנסות המדינה ואף יצר האטה במשק כולו", אומר מזרחי. "התופעה הזאת מתרחשת כי ענף הבנייה הוא ה'קטר' במשק, שמוביל אחריו את הענפים האחרים".
לדעת מזרחי, שינוי התוכנית מתבקש על מנת שענף הבנייה לא יגרור את המשק כולו למיתון. לדבריו, איתותים וסימנים למיתון צצים מכל עבר, וכבר אפשר לראות אותם בכל פרמטר אפשרי.
"שר האוצר שהינו אדם חכם ומדינת ישראל אמורים לגלות אחריות ציבורית. עליהם לשנות כיוון ולאמץ את הצעתי. זה יעיר את הענף ויחדש את הפעילות. הקבלנים חוששים ושרויים בחוסר ודאות, ואם הכיוון לא ישתנה הם עשויים להמשיך להקטין בצורה מהותית את התחלת הבניה. כך שוב יגדל המחסור בדירות ונראה שוב עליית מחירים".
מזרחי מתייחס גם לנושא תמ"א 38 וסבור שהוא רעיון מצוין שהתפספס בדרך ונחל כישלון חרוץ. "שם היה הפוטנציאל הגדול ביותר לתוספת 120,000 יחידות דיור באזור המרכז. לצערי הוא לא צלח.
בכל 3-4 חודשים יש דרישות חדשות, שינוי בחישובי זכויות הבנייה וגם תקנות והוראות חדשות, המשנות את אפשרויות הבנייה - כל אלה יצרו בלבול גדול וכאוס, שלא אפשרו לכ-120 אלף יחידות דיור פוטנציאליות להגיע לשוק. אם מוסיפים לכל זה גם את הביורוקרטיה המטורפת, הרגולציה והסרבול הגדול שגם ככה הענף הזה סובל מהם, נגרם עיכוב בתחילת הבנייה של עשרות אלפי יחידות דיור והשוק לא ממצה את כושר הייצור שהינו כ- 80,000 יחידות דיור בשנה".
למרות הקיפאון בענף והקשיים הרבים המאפיינים אותו באחרונה, קבוצת מזרחי ובניו פעילה ב-21 ערים בישראל, יוזמת ובונה כעת 36 פרויקטים חדשים. "אנחנו רואים לנגד עינינו את הצרכים של מדינת ישראל ובעיקר את הגידול העתידי באוכלוסייה, שנאמד בכ-180 אלף איש בשנה. זאת בעצם כמות תושבים של עיר גדולה, שאמורה להיבנות מידי שנה - כולל מבני ציבור, כבישים, תשתיות. הגידול הטבעי הזה יביא את אוכלוסיית ישראל בשנת 2048 לכ-17 מיליון תושבים. מדינת ישראל, האוצר, משרד השיכון והקבלנים חייבים לחשוב כיצד מתארגנים נכון, כך שניתן מענה לצרכי האוכלוסייה, שגם התרגלה לעלייה ברמת החיים".
מזרחי מאמין ששר האוצר יפעל בהיגיון ומתוך אחריות ציבורית כלפי תושבי המדינה, וינסה להימנע ממיתון. מתוך האמונה הזאת הוא מציין שקבוצת מזרחי, שבראשה הוא עומד, הצטיידה בחודשים האחרונים בקרקעות במספר מקומות ברחבי הארץ. זאת, כדי לענות על הביקושים והצרכים של תושבי המדינה. "רכשנו קרקעות ב-199 מיליון שקל ברעננה, תל אביב, הוד השרון, בת ים ואשדוד. צבר הרכישות הזה יענה על צרכי החברה בשנים הקרובות. כל זאת בנוסף ל-3,500 יחידות דיור הנמצאות בתכנון ובבנייה בקבוצה. המהלך הזה יביא את צבר הדירות בבנייה ובתכנון ל-3,900 יחידות דיור, כולן באזורי הביקוש, כולל בירושלים.
"ברעננה יש לנו פרויקט עם היתר בניה ב'נאות שדה', ונציע שם דירות בנות 3, 4, ו-5 חדרים. בהוד השרון יש לנו דירות בנות 4, 5 ו-6 חדרים. בבת ים אנחנו בונים דירות בנות 3, 4 ו-5 חדרים, ובאשדוד יש לנו דירות בנות 2, 3, 4, 5 ו-6 חדרים. אנחנו בונים דירות נוספות גם באבן יהודה, חולון, תל אביב, חיפה, נס ציונה, גבעת שמואל, נתניה ועוד".