טבע מעורבת בחקירת קרטל בארה"ב: חשד שהשותפות הסדירו מחירים ל-300 תרופות
חקירה חושפת שלפחות 16 חברות גנריקה שיתפו פעולה בקביעת המחירים; התביעה: "זהו הקרטל הגדול ביותר בהיסטוריה של ארה"ב"; טבע: "ההאשמות הן ספקולטיביות ולא מבוססות על עובדות"
חקירה בארה"ב חושפת כי לפחות 16 חברות המייצרות תרופות גנריות, ביניהן טבע, יצרו קרטל לקביעת מחירים של כ-300 תרופות. "זה קרוב לוודאי הקרטל הגדול ביותר בהיסטוריה של ארה"ב", הצהיר ג'וזף נילסן, עוזר התובע הכללי בקונטיקט ואחד הכוחות המובילים של החקירה.
- טבע השיקה את הגרסה הגנרית לאפיפן של מיילן
- האישורים לתרופות גנריות סיניות בארה"ב זינקו ב־72%
- "מאוכזבים מנתח השוק של הקופקסון ברבעון הקודם"
הכל החל בתביעה ייצוגית שהוגשה ב-2016 ונגעה לשתי תרופות בלבד, אולם היא התרחבה משמעותית מאז, וכוללת כבר 16 חברות, ביניהן כמה מחברות הגדולות לייצור תרופות גנריות: טבע, מיילן וד"ר רדי'ז (Dr. Reddy’s). מיילן הכחישה את האישומים, בעוד שטבע ורדי'ז לא מסרו תגובה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
במסמכים שהוגשו לבית המשפט, טענו בטבע כי האשמות על קשירת קשר לקביעת מחירים "הן ספקולטיביות לגמרי ולא מבוססות על שום עובדות". מאחורי החקירה עומדות בשלב זה כבר 47 מדינות בארה"ב, וההערכה היא שבחודשים הקרובים ייחשפו פרטים נוספים ויתווספו נאשמים, מה שיגביר את הלחץ על החברות להגיע להסדרים עם התובעים.
על פי נילסן, הקרבנות הם צרכני מערכת הבריאות האמריקאית ומשלמי המסים, שנאלצו לשלם מחירים מופקעים על תרופות אנטיביוטיקה שכיחות ותרופות לטיפול בלחץ דם, דלקת מפרקים וחרדה. לפי ההאשמות, העלויות הופלו על כל המערכת, כולל בתי חולים, בתי מרקחת וחברות ביטוח, אך פגעו במיוחד במטופלים שהביטוח שלכם לא מכסה תרופות מרשם.
אחת הדוגמאות הבולטות היא של התרופה אלבוטרול המיועדת להקלה על תסמיני אסטמה, ונמכרת על ידי מיילן וסאן. המחיר שלה זינק ביותר מ-3,400% מ-13 סנט לטבליה ליותר מ-4.70 דולר. "כולם משלמים את המחיר", הדגיש נילסן בראיון לוושינגטון פוסט. הוא הוסיף כי מדובר בהתנהגות "חזירית".
החקירה חשפה כי בכירים בחברות, שנהגו להיפגש לארוחות ערב או משחקי גולף יצרו שפת קוד כדי לתאר את ההתנהלות ביניהם. כך למשל "ארגז החול" התייחס לשוק לתרופות מרשם גנריות. "נתח הוגן" דיבר על חלוקת עוגת המכירות כך שכל חברה תהנה מרווחים מתמשכים, בעוד ש"ללכלך את השוק" פירושו שאחת החברות התעלמה מהחוקים הלא כתובים ומכרה את התרופות במחיר נמוך מזה שהוסכם עליו.
עוד עולה כי הבכירים היו כל כך מיודדים, שקבעו סבב אלפביתי כדי להחליט מי משלם את החשבון בארוחות. כנסים שנתיים ומסיבות קוקטייל הפכו להזדמנויות נוספות להחלפת מידע רגיש על השוק ומחירים.
לפי החקירה, נרשמו העלאות מחירים של עד 2,000% על חלק מהתרופות. תרופות גנריות פועלות בהגדרה בשוק שנועד לחסוך לצרכנים ולמשלמי המסים סכומים גדולים של כסף באמצעות קידום של תחרות אגרסיבית. כשמנהל התרופות והמזון הפדראלי (FDA) מעניק אישור לתרופה גנרית, החברה הראשונה שמשווקת אותה מקבלת זכויות בלעדיות לשווק את התרופה למשך שישה חודשים. בתקופה הזו ההנחה לעומת המחיר של התרופה הלא גנרית היא קטנה יחסית – 10%. המחיר יורד בכ-50% ברגע שתרופה גנרית שנייה נכנסת לשוק, וכשיש כבר 6 או 7 חברות שמתחרות על אותה תרופה, המחיר יכול לצנוח ב-75%.
אולם, הקרטל שהחברות חשודות שהקימו, הפך את המודל הזה לחלק מהתרופות. "זה מאד אירוני, כי כל הרעיון של תרופות גנריות הוא להבטיח מחיר נמוך יותר", הגיב על החשיפה הנרי וקסמן, חבר קונגרס לשעבר שהיה בין יוזמי החוקים ב-1984 הנוגעים לתרופות גנריות במנהל המזון והתרופות. "אם הגרסאות הגנריות יקרות יותר ממה שצריך בגלל מערכת מושחתת, זה מערער על הרעיון כולו".