ארבע חברות הקנאביס הישראליות שצפויות לארוז בדרך לטורונטו
חברות הקנאביס הציבוריות בישראל, שלוטשות עיניים לעברת הבורסה בקנדה, הגבירו הילוך לאחר שהממשלה שם התירה לפני כחודש את השימוש בצמח לצורכי פנאי. עם תחילת הפעילות בשלדים הריקים החלו גם פגישות אינטנסיביות יותר עם גורמים בטורונטו
חברות הקנאביס בבורסת תל אביב מכוונות ליעד הבא, קנדה, שאותו הן תופסות כשוק בעל פוטנציאל גדול יותר לקידום פעילותן ושוויין. זאת בשל העובדה שקנדה היתה הראשונה לאשר שימוש בקנאביס לצורכי פנאי, ולכן נושאים המשקיעים את עיניהם לעבר בורסות טורונטו, וגם לאור מספרן של החברות בתחום שמחפשות בה שיתופי פעולה.
- עישון הסיגריות בירידה, ויצרנית מרלבורו תשקיע 1.8 מיליארד דולר בחברת קנאביס
- לפני האישורים: קנביט תגדל קנאביס רפואי עם תיקון עולם
- אדם נוימן מאמין באהוד ברק - ישקיע כ-5 מיליון דולר באינטרקיור
אינדקס חברות הקנאביס הנסחרות בצפון אמריקה מציג את 18 החברות הקנדיות הגדולות בתחום, הנסחרות כיום בבורסות בקנדה ובארה"ב, בשווי כולל של כ־36.4 מיליארד דולר ארה"ב. קבוצת בורסות טורונטו — Toronto Stock Exchange (TSX) ו־TSX Venture Exchange (TSXV) — נחשבת למובילה בעולם בתחום הקאנביס וכוללת את המספר הגבוה ביותר של החברות בענף שהונפקו. מרבית חברות הקנאביס הרפואי רואות בה כיום יעד מועדף.
מדד מניות הקנאביס הקנדיות ירד מתחילת השנה ב־37%, בעוד מדד מניות הקנאביס הכלל צפון אמריקאי (קנדה וארה"ב) ירד ב־24% באותה תקופה.
"מי שפועל בתחום צריך לשאוף להגיע לשם"
לדברי מומחים בתחום הקנאביס ואנליסטים המסקרים אותו, יש ארבע חברות ישראליות שסיכוייהן לעבור הנפקות מוצלחות בקנדה הם טובים ביותר: עמיר שיווק (B.O.L), אינטרקיור (קנדוק), ווייטסמוק (בטר) ומדיקל קומפרישין סיסטמס.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
מנכ"ל עמיר שיווק מיקי מנדלסון אמר ל"כלכליסט", כי "בדקתי את אינדקס חברות הקנאביס של צפון אמריקה, והערך הממוצע של חברה הוא כ־1.25 מיליארד דולר ארה"ב. אני לא חושב שאנחנו פחות טובים מהממוצע הקנדי. קנדה היא היום השוק העיקרי והיצואנית העיקרית, ומי שפועל בתחום צריך לשאוף להגיע לשם. לנו יש יתרון נוסף במשקיע שקנדה פרוסה לפניו (ליאון קופלר, יו"ר ובעלי סופר־פארם, יליד קנדה - צ"ג)".
מ־2014 הנפיקו 45 חברות קנאביס את מניותיהן בבורסות TSX ו־TSXV, ולאחר שקנדה התירה את השימוש בקנאביס לצורכי פנאי, לפני כחודש, הגיע השווי המצרפי שלהן ל־35.3 מיליארד דולר קנדי (כ־26.3 מיליארד דולר ארה"ב). חברות הקנאביס הישראליות, שמעוניינות להגיע לבורסת טורונטו, מתקבלות בזרועות פתוחות בידי גורמים קנדיים שמבקשים ללוות אותן בשלבי ההנפקה. בסוף נובמבר הגיעה לישראל משלחת של נציגי בנקי השקעות ופעילים בשוק ההון הקנדי, לסבב פגישות עם חברות ישראליות — ובהן גם חברות קנאביס.
בראש המשלחת עמד רוב פטרמן (Rob Peterman), סגן נשיא פיתוח עסקי גלובלי בקבוצת TMX, הבעלים של בורסות טורונטו. אליו נלווה יוסי בוקר, ראש הפעילות של הבורסות הקנדיות בישראל. פטרמן אמר ל"כלכליסט", כי "יש לנו מערכת מוכחת לתמיכה בהצלחה של ארגונים קטנים ובינוניים מכל התעשיות המתעוררות והחדשניות, ובכללן תעשיית הקנאביס המשגשגת בקנדה. אנחנו מנועים מלהגיב על פגישות או מגעים עם חברות, ובכללן ישראליות, אך יש זרם קבוע של חברות ישראליות שבאות לקנדה לפגישות עם בנקאים וגורמים רלבנטיים, בניסיון לבחון אותנו כדרך מימון לצמיחה. חברות ישראליות ימצאו בקנדה בסיס משקיעים עמוק וגישה למחקר ולנזילות, שהמוסדות הקנדיים כבר יודעים לספק. באשר לרישום כפול, אנו מעודדים זאת, אם זה נכון לחברה".
חברת Canopy, אחת החברות הגדולות בסקטור הקנאביס הרפואי ומהמנפיקות הגדולות בבורסות טורונטו, מובילה את שיאניות שווי השוק עם 14.3 מיליארד דולר קנדי (כ־10.7 מיליארד דולר ארה"ב). החברה התפרסמה באחרונה לאחר שהחברה־האם של בירה קורונה, קונסטליישן ברנדס (Constellation Brands) החליטה להשקיע בה 4 מיליארד דולר לטובת שילוב קנאביס בבירה.
"הזרים מקבלים שווי נמוך מהחברות הקנדיות"
שירי עדן, מנכ"לית חברת המחקר נישות ויועצת לקרן הנאמנות סלע קנאביס, אמרה ל"כלכליסט" כי "התהליך יכול להתחיל מהנפקה בתל אביב, להמשיך לבורסה קנדית ולהסתיים בנאסד"ק או בבורסת ניו יורק. החברות הקנדיות הגדולות, כמו קאנופי (Canopy) ואורורה (Aurora), עוברות תהליך דומה, והנפיקו בחודשים האחרונים בארה"ב.
גם מניות של חברות מהשורה השנייה בקנדה מתחילות עכשיו תהליכי הנפקה בארה"ב. להערכתי, הנפקה בקנדה תהיה ריאלית לחברות קנאביס ישראליות בעלות ניסיון. הקנדים יתעניינו בהן בשל הפיתוחים הרפואיים שבקנה. בתרחיש אופטימי של כמה ניסויים קליניים בשלבים מתקדמים, בשילוב עם יצוא, שווי החברות הישראליות הוותיקות עשוי להגיע למאות מיליוני דולרים".
יונה לוי, דירקטור בחברת הקנאביס הציבורית תפן, אומר כי "בקנדה מזהים טוב מאשר בישראל את האפשרויות הגלומות בשוק הקנאביס. בורסת TSXV מתמחה באיתור חברות הנסחרות בחסר, ובישראל שוק הקנאביס מתומחר בחסר לעומת חברות כאלה הנסחרות בקנדה או בארה"ב. לנו, כחברת קנאביס ישראלית, קנדה מהווה אפשרות להתקרב לחברות הגדולות בתחום. בארה"ב, למשל, אין עדיין חברות ציבוריות גדולות בסדר גודל כזה, כי הם עדיין מתמודדים עם הרגולציה. אסור גם לשכוח שעוד ועוד שחקניות מצטרפות לשוק הזה, ויש ביניהן כאלה שיכולות להפוך לזרוע ביצועית בהיבטי פיתוח או לענות על משהו שחסר לקנדיות. המזל של החברות הישראליות הוא המותג 'ישראל', המזוהה עם חדשנות, אבל בסופו של דבר, העניין צריך גם להיתרגם לשיתוף פעולה, והקרבה מסייעת בכך".
מנכ"ל חברת הקנאביס מדיוי מנחם כהן, שביקר לפני כמה חודשים בבורסה הקנדית, אומר: "ביקשנו להבין איך חברה ישראלית כמונו תתקבל שם. פנינו לעורכי דין בתחום ולבנקי השקעות, וקיבלנו כיוונים חיוביים לגבי היתכנות הנפקה. אבל בנוסף נאמר לנו שכדי שהנפקת חברת קנאביס תצליח בקנדה, על החברה להציג פעילות בפועל עם מכירות וצמיחה. יכולנו להיכנס כבר לפני שנה לפי שווי של 50–70 מיליון דולר קנדי (52–37 מיליון דולר ארה"ב), אבל הגענו לשווי הזה גם כאן בישראל".
יאיר אפרתי, מנכ"ל ווליו בייס מיזוגים ורכישות, בעלת המניות הגדולה (27%) במדיקל קומפרישין סיסטם, שהכניסה לתוכה פעילות קנאביס, מצנן מעט את ההתלהבות של החברות הישראליות: "הזרים מקבלים שווי נמוך הרבה יותר מהחברות הקנדיות והאמריקאיות, המגיע לפחות מחצי השווי המתומחר. השוויים בישראל, לעומת זאת, מתקרבים לשווי בקנדה. החברות הישראליות מגיעות עם מכירות בישראל - שוק קטן מאוד - ועם הכרזות על הסכמים בחו"ל. אבל הקנדים לא ממש מתרשמים מזה. העתיד של חברות הקנאביס הישראליות נמצא בעיקר בשיתופי פעולה עם חברות הקנאביס הקנדיות או האמריקאיות.