סין מזהירה את קנדה מ"השלכות חמורות" אם לא תשוחרר בתו של מייסד וואווי
מנג וואנזו נעצרה לפני 3 ימים בוונקובר לבקשתה של ארה"ב, בשל האשמות על הפרת הסנקציות על איראן מאז 2016. סגן שר החוץ הסיני זימן לשיחה את השגריר הקנדי וטען כי המעצר הוא "בלתי סביר, חסר מצפון וזדוני"
סגן שר החוץ הסיני, לה יוצ'נג, זימן אתמול (שבת) את השגריר הקנדי במדינה ג'ון מקאלום לשיחה בעקבות מעצרה של מנג וואנז'ו (Meng Wanzhou ), בתו של מייסד ענקית התקשורת וואווי וסמנכ"לית החברה, תוך שהוא דורש את שחרורה. בהודעת המשרד נאמר כי המעצר הוא "בלתי סביר, חסר מצפון וזדוני". הוא הזהיר מפני "השלכות חמורות" אם היא לא תשוחרר. כך דיווחה סוכנות הידיעות הסינית שינואה.
הרשויות בקנדה עצרו לפני שלושה ימים בוונקובר את וואנז'ו לבקשתה של ארה"ב, בשל האשמות על הפרת הסנקציות על איראן מאז 2016.
- בסין זועמים: בתו של מייסד וואווי נעצרה בקנדה
- גם בסין מודים: האפליקציות הסיניות אוספות יותר מדי מידע על המשתמשים
- ארצות הברית: לא נטיל מכסים חדשים על סין
אך רולנד פאריס, יועץ מדיניות חוץ לשעבר של ראש ממשלת קנדה טרודו, אמר שהלחץ הסיני לא יעבוד. "אולי בגלל שבסין המדינה שולטת במערכת המשפט, קשה לפעמים לבייג'ינג להבין או להאמין שבתי משפט יכולים להיות עצמאיים במדינות שבהן שולט שלטון החוק. אין טעם בהפעלת לחץ על הממשלה, השופטים הם שיכריעו".
התובע הקנדי, ג'ון גיב-קרסלי, דחק בבית המשפט בוונקובר למנוע אפשרות לשחרור בערבות של בתו של מייסד ענקית התקשורת וואווי.
גיב-קרסלי אמר בשימוע בבית המשפט שלשום כי הצו למעצרה של וואנז'ו הוצא ב-22 באוגוסט בניו יורק. הוא אמר שוואנז'ו, שנעצרה בדרכה מהונג קונג למקסיקו, ידעה
על החקירה ונמנעה מלהיכנס לארה"ב זה כמה חודשים, וזאת למרות שבנה חי כיום בבוסטון.
יצוין, כי המעצר הוא צעד נוסף במלחמה של ארה"ב נגד הענקית הסינית. וואווי נתפסת כסכנה לביטחון הלאומי בשל קשריה הקרובים לממשלה הסינית. בשנה האחרונה נקט הממשל האמריקאי בשורה של צעדים שנועדו להגביל את היקף העסקים של החברה בארה"ב, ולאחרונה אף הושק קמפיין שמטרתו לשכנע מדינות בנות ברית לנקוט בצעדים דומים.
וואווי היא היצרנית הגדולה בעולם של ציוד למגדלים סלולרים, רשתות אינטרנט ותשתיות טלקומניקציה. היא גם המותג הסמארטפונים השני בגודלו בעולם. בארה"ב חוששים שהממשלה הסינית עלולה לחייב את החברה לחדור לחומרה שהיא מוכרת ברחבי העולם כדי לרגל או אפילו לשבש את התקשורת. בוואווי טוענים בתגובה כי אינם עוסקים בריגול בשם אף ממשלה, שכן מהלך כזה יסכן את העסקים שלה. בכל זאת, בחודשים האחרונים גם אוסטרליה וגם ניו זילנד ביטלו חוזים עם וואווי.