$
דעות

דעה

האקדמיה ללשון - נטורי קרתא של העברית

יש משהו אנכרוניסטי בהחלטה של האקדמיה ללשון לצאת למלחמה על השפה העברית. העברית תהיה חזקה יותר אם היא תהיה שפה של מדינה מתקדמת. לשם כך צריך להתפשר על טהרת הלשון ולאפשר לאנגלית לחדור פנימה

שחר אילן 07:2409.12.18

הסיבה העיקרית שבשלה נערים חרדים אינם לומדים אנגלית ומתמטיקה היא כדי להקשות עליהם להשתלב בעולם החיצון. מאותה סיבה נערות חרדיות שלומדות לימודי ליבה נבחנות במבחני סולד ולא במבחני בגרות. קשה שלא למצוא דמיון בין השיטות של הממסד החרדי לשמר את החרדיות לעמדה שנקטה בשבוע שעבר האקדמיה ללשון העברית נגד החלטת האוניברסיטה העברית לקיים מסלולים לתואר שני בחקלאות ומדעי הטבע בשפה האנגלית. מבחינת נטורי קרתא של האקדמיה ללשון זה לא משנה שלסטודנטים הישראלים יהיה הרבה יותר קשה להשתלב בעולם והאוניברסיטאות יתקשו לשמר על מעמדן הבינלאומי, העיקר שהעברית שאף אחד מלבדנו לא מבין תשמור על בלעדיות, אפילו בתארים מתקדמים.

 

 

יש משהו אנכרוניסטי בהחלטה של האקדמיה לצאת שוב למלחמה על השפה העברית. כאילו עדיין יש שאלה לגבי איזו שפה מדברים פה. האקדמיה ללשון גם מתעלמת מהעובדה שעולם ההייטק, שאחראי לחלק גדול כל כך מהיצוא הישראלי ולרמת החיים שלנו, מתנהל ממילא באנגלית.

 

העובדות פשוטות: האוניברסיטאות הישראליות הולכות ומידרדרות בדירוגים העולמיים, כשאחת הסיבות לכך היא הציון הירוד שלהן בתחום הבינלאומיות: רק 1.4% מהסטודנטים בישראל הם זרים. זה פחות מרבע מממוצע ה־OECD, שעומד על 6%. הבידוד הגיאוגרפי של ישראל והמצב הביטחוני לא עוזרים למשוך סטודנטים. אבל אותם קשה לשנות. מה שכן אפשר לעשות זה להציע להם הרבה יותר קורסים באנגלית, ולא כל קורס יכול להיערך במקביל בשתי השפות.

סטודנטים. עולם הייטק מתנהל באנגלית סטודנטים. עולם הייטק מתנהל באנגלית צילום: Penn State

 

 

יכול להיות שהאוניברסיטה העברית הגזימה ומוקדם מדי לקיים מסלולי תואר שלמים רק באנגלית. צריך להבטיח שלא יהיה מדרון חלקלק, ולקבוע מראש שלא ילמדו תארים ראשונים באנגלית ושלא תהיה גלישה של האנגלית למדעי הרוח. אבל אין שום סיבה שלא תהיה אפשרות ללמוד בישראל תואר שני במתמטיקה או מחשבים באנגלית. והאמת? אין גם סיבה שלא תהיה אפשרות ללמוד מינהל עסקים או כלכלה באנגלית. כי גם עולם העסקים היום הוא גלובלי.

 

האקדמיה ללשון צריכה לזכור שהעברית תהיה שפה הרבה יותר חזקה אם היא תהיה שפה לאומית של מדינה חזקה ומתקדמת. מעמדה של העברית רק יתחזק אם האוניברסיטאות היחידות שבהן מלמדים בה יחזרו אל בין המאה הראשונות בעולם ולא יידרדרו אל המאות השלישית הרביעית והחמישית. ולשם כך צריך להתפשר על טהרת הלשון ולאפשר גם לקצת אנגלית לחדור פנימה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x