$
דעות

הייטק בגיל השלישי

מבחינת ענף ההייטק, עובדים מבוגרים לא מוזמנים לקחת בו חלק, אבל מבוגרים רבים הם בעלי כישורים, קשרים, ידע, יכולות וניסיון רב אותם צברו במשך שנים רבות. הניסיון הזה יכול לשמש בצורה נפלאה כבסיס להקמת מיזמים חדשים, ולא רק בתחום התוכנה והתכנות

ורדית מיכאלי 08:4107.12.18

יזמות בישראל נתפסת כמשהו ששייך רק לצעירים. גם אם לא יודו בכך, חברות ההייטק רוצות להצטייר כמקום צעיר ודינאמי, שיש בו סביבת חיים רעננה ומפנקת. הדור המבוגר אינו חלק מההוויה הזאת. מבחינת ענף ההייטק, עובדים מבוגרים לא מוזמנים לקחת בו חלק וחבל.

 

מהו הגיל שבו אדם כבר נחשב למבוגר? בישראל הגיל השלישי הוא למעשה מיום הפרישה לגמלאות. נשים - 62 וגברים - 67. על פי כל הנורמות החברתיות בעשורים הקודמים, זה הגיל להאט את הקצב, ליהנות מהפנסיה, מהמשפחה ובעיקר לנוח משנים של עבודה קשה. בשנים האחרונות המצב בפועל מתחיל להשתנות, הבריאות בגלאים הללו משתפרת, ישנה יותר מודעות לחשיבות בקיום אורח חיים בריא, אנשים חיים יותר, ורוצים יותר גם בתחום הקריירה.

 

ממחקר של הלשכה הלאומית למחקר כלכלי בארה"ב, נמצא כי אקזיטים שבוצעו בחברות של עובדים מעל גיל 30, מוצלחים יותר מאשר אקזיטים של חברות של צעירים עד גיל 30. אותו מחקר גם מצא כי קרנות ההשקעה השונות מעדיפות להשקיע ביזמים צעירים. הסיבה לכך על פי השערתם, היא משום שיזמים צעירים זקוקים יותר למימון בשלבים הראשונים, לעומת יזמים מבוגרים בעלי הון עצמי וקשרים שונים. אך גילו של היזם הוא לא ערובה לכך שהיזם יתקל בפחות קשיים.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

 

מצד שני, בשעה שיזם צעיר ממוקד בהישרדות, ונמצא בלחץ אדיר להצלחת המיזם, כדי לאפשר לעצמו להביא הביתה פרנסה, היזם המבוגר הוא לרוב לקראת או אחרי גיל פרישה, ונמצא בסיטואציה אחרת בחיים, שתאפשר תנאי עבודה פחות מלחיצים, ואולי בחלק מהמקרים גם יותר מתאימים להקמה של מיזם, שדורש קבלה של החלטות ניהוליות לטווחים ארוכים.

 

מבוגרים רבים הם בעלי כישורים, קשרים, ידע, יכולות וניסיון רב שנים אותו צברו במשך שנים רבות. הניסיון הזה יכול לשמש בצורה נפלאה כבסיס להקמת מיזמים חדשים, ולא רק בתחום התוכנה והתכנות, שבהם ישראל מצטיינת. גם פתרון בעיות בתחומי סביבה, אנרגיה ותשתיות חשוב ויכול לשמש כקרקע לבניית חברות גדולות ומשמעותיות.

 

בנוסף לתמיכה ביזם המבוגר ועידודו, ניתן גם להקים מאגר מומחים של הגיל השלישי בתחומי טכנולוגיה. אותם מומחים יוכלו להציע את שירותי הייעוץ שלהם למיזמים, בהתאם לרקורד וניסיון. מיזמים שיעסיקו יועצים או עובדי גיל שלישי בצורה חלקית, יוכלו ליהנות מהטבות שונות מטעם המדינה.

 

הדור שהקים את המדינה, ויצר פעמים רבות גם פתרונות הישרדותיים לבעיות שנראו כבלתי פתירות, יכול לשמש יועץ או יזם לעולם המודרני החדש. מעבר לכך, עלייה בתוחלת החיים, מחייבת את הדור המבוגר למצוא פתרונות תעסוקה, לפחות במשרה חלקית, כדי לאפשר גם פרנסה לאורך חלק משנות הפרישה.

 

לכן, למרות ההעדפה להשקיע ביזמים צעירים, שאין כל ספק ביתרונותיהם, יש לעזור ולקדם את אותם "סטארט-אפיסטים מבוגרים", הכלכלה תרוויח מכך ואולי נמצא שאנו עומדים בפני עידן חדש, שבו הגיל השלישי נתפס כהתחלה חדשה ומרתקת, מלאה בהזדמנויות.

 

הכותבת היא מנכ"ל אחוזת פולג - דיור מוגן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x