סקר: גברים רוצים לעבוד בהייטק, נשים - בהוראה וחינוך
רוב הצעירים רוצים להיות שכירים ולעבוד במגזר הציבורי; הפרמטר החשוב ביותר בבחירת מקום העבודה עבורם הוא שכר גבוה, אחריו הגשמה עצמית ושעות נוחות
שאיפות הקריירה של צעירים בישראל הן שמרניות ושונות מאוד בין גברים לנשים. אמנם התחום הנדרש ביותר באופן כללי בקרב הצעירים הוא הנדסה והייטק ולאחר מכן מקצועות הפסיכולוגיה, חינוך ורפואה, אך ההבדלים בין נשים לגברים משמעותיים. בעוד ש-46% מהגברים מעוניינים ללמוד או לעסוק בהנדסה והייטק, רק 18% מהנשים מעוניינות בכך. המקצוע הנחשק ביותר בקרב נשים הוא חינוך והוראה (23%) ופסיכולוגיה (22%), כך עולה מסקר חדש של מכון גיאוקרטוגרפיה שיזמו במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון.
- מזומן והטבות: כך נלחמות הערים הסיניות למשוך בוגרי אוניברסיטה
- שלוש דרכים חדשניות לשמור את העובדים שלכם מרוצים
- סקר: 85% מהעובדים הצעירים שוקלים שינוי קריירה
התחומים הכי פחות נחשקים הם תחבורה וחקלאות. התפיסות השמרניות של הצעירים בישראל באות לידי ביטוי גם בשאיפות הקשורות לצורת ההעסקה. למרות השינויים בשוק התעסוקה, האפשרויות הרבות יותר שמציעה הטכנולוגיה והתחזיות שמרבית העובדים בעתיד לא יהיו שכירים - רק 27% מהצעירים מעוניינים להיות עצמאיים.
יותר מכך, רובם שואפים לעבוד במגזר הציבורי (36%) ואחריו במגזר הפרטי (32%). לעומת זאת, במגזר הערבי הרוב רוצים להיות עצמאיים ורק 39% מעוניינים להיות שכירים. בפילוח לפי גילאים ניתן לראות שהצעירים מאוד (18-24) מעדיפים את המגזר הפרטי ואילו בגילאי 25-30 יש העדפה דווקא למגזר הציבורי.
הפרמטר החשוב ביותר בבחירת מקום עבודה הוא שכר גבוה (80% מהנסקרים ציינו אותו) ואחריו הגשמה עצמית ושעות עבודה נוחות - בפער ניכר (53% ו-50% בהתאמה). העובדה שהמקצוע נתפס כיוקרתי היא בעלת החשיבות הנמוכה ביותר בשיקולים לבחירת מקום העבודה. ישנם הבדלים בהעדפות בין גברים לנשים כאשר גברים מציינים את השכר כפרמטר החשוב ביותר יותר מאשר נשים. כמו כן, נשים מציינות את השעות הנוחות בשיעור גבוה יותר מגברים, בעוד שגברים מציינים יותר את יוקרתיות המקצוע. לגבי בחירת תחום הלימודים, כאן הפרמטר החשוב ביותר הוא עניין ואחריו מקצוע בשכר גבוה ואפשרויות קידום.
"קיימת תקרת זכוכית תפיסתית שמעכבת נשים מלבחור ללמוד את תחומי ההנדסה ולעסוק בהם. המחיר לכך בא לידי ביטוי דרך הרחבת הפערים בשכר על בסיס מגדר, ומחסור מתמשך במהנדסים שכל כך נחוצים לתעשייה הישראלית.
בעוד שהמדינה מתקצבת מוסדות אקדמיים על כל סטודנט וסטודנטית שבוחרים במקצועות ההנדסה, נראה כי בסוף לימודיהן, סטודנטיות רבות אינן פונות לעבוד במשרות בתחום, וכך השקעה של משאבים כספיים משמעותיים יורדת לטמיון. מוסדות האקדמיה הינם בעלי היכולת לשפר זאת על ידי תכניות ייעודיות, אולם אין באפשרותם לבטל לגמרי את הפער הקיים ועל כן נדרשת תכנית משלימה ארוכת טווח ברמה הלאומית", אומר פרופ' יהודה חדד, נשיא SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון.
גם בתחומי המשפטים והרפואה יש פערים ניכרים בין גברים לנשים. נשים יותר מעונייניות לעסוק במשפטים (13%) מאשר גברים (8%). נשים גם יותר מעוניינות ללמוד ולעסוק ברפואה ומקצועות פרה-רפואיים מאשר גברים (21% לעומת 11%). אצל גברים, אחרי מקצועות ההנדסה, התחומים המבוקשים ביותר הם בנקאות ופיננסים (14.5%) ונדל"ן (14.5%).