6 סיפורים שמוכיחים שפיפ"א עדיין ארגון רקוב
בקטאר בונים אצטדיון על גבם של העובדים המוחלשים בעולם, בדרום אמריקה נשיא פיפ"א מסייע לעסקנים בתוכניות חסרות היגיון ספורטיבי, ובמזרח התיכון הארגון תומך בדיקטטורות שפוגעות באוהדי כדורגל. שום דבר לא השתנה לטובה בארגון הכדורגל העולמי תחת ג'יאני אינפנטינו
1. דיוויד קון, כתב עסקי הכדורגל של "הגרדיאן" הוזמן על ידי קטאר לבחון מקרוב את ההכנות למונדיאל 2020, שייערך בחצי האי הערבי. קון הבהיר לקטארים שהוא לא מתכנן לייפה שום דבר ממה שהוא הולך לראות והקטארים - שטוענים כי אין להם מה להסתיר - אישרו לו להגיע לכל מקום שהוא רוצה ללא ליווי.
ואכן, מה שהוא ראה ודיווח לא חמור כמו הכתבות על קטאר בהן נחשף שפועלים זרים נהרגים על בסיס יומי בתת-תנאים בעבודות על טורניר בן פחות מחודש. עם זאת, קון כן גילה שהקטארים הולכים לארח את המונדיאל המושחת בכל הזמנים שנבנה על גבם של עובדים מוחלשים מרחבי העולם.
- 7 הערות על חשיפות פוטבול ליקס
- החזון הסעודי להרס הכדורגל
- ההשפעה הכלכלית של מונדיאל בארה"ב, מקסיקו וקנדה: 5 מיליארד דולר
בשנים האחרנות, לאחר הכתבות שחשפו את התנאים הנוראיים והמסוכנים שבהם חיים ועובדים הזרים במדינה, "הוועדה העליונה" של ארגון מונדיאל 2022 התאמצה כדי לשנות את המצב.
הקטארים אף פתחו "קו חם" לעובדים זרים בו הם יכולים להתלונן על מעסיקיהם. אך לפי קון תנאי המחייה היום של העובדים הם "בסיסיים במקרה הטוב". "בבניינים החדשים גרים ארבעה גברים בחדר לא גדול במיוחד" אמר קון. "הם בסוג של כפר פועלים שמעניק להם את התנאים הבסיסיים ביותר. והם, הקטארים, חושבים שזה מראה משהו חיובי. כשאתה שם ומדבר עם האנשים, אתה מבין שאלו לא תנאים אידיאלים להעניק למי בונה עבורך אירוע אסטרטגי".
כמו כן, העובדים שקון דיבר איתם הגיעו לעבודות בקטאר תחת הרושם שהם ירוויחו הרבה יותר כסף ממה שהם מרוויחים היום. כך הסוכנים שעובדים בקטאר מכרו להם את המדינה - זה לא קרה למרות הכסף העצום שמשקיעים הקטארים בבנייה.
שבעה אצטדיונים מרהיבים הולכים להיבנות בדוחא ומסביבה. העלויות של האצטדיונים יעמדו בין 8 מיליארד דולר ל-10 מיליארד דולר. על פי הערכות יותר מ-100 מיליארד דולר הושקעו ויושקעו בהכנות קטאר למונדיאל - כולל בניית עיר מאפס. כאמור, הסטנדרטים של הבטיחות והבריאות השתפרו מ-2010, אז התחילו את העבודות שעלו בחייהם של מאות עובדים אבל כשקוראים על תנאי השכר של אלו שעובדים כדי להרים את המדינה הזו לגבהים חדשים - עולה תחושה לא נעימה שהם עדיין סוג של עבדים. העובדים שקון דיבר איתם מרוויחים בין 6 ל-7 דולר ביום.
ובמקרה של כמעט כולם, רוב הכסף נשלח למשפחותיהם בביתם. "הטורניר הזה הוא טורניר חוסר השיוויון" מעיר קון. "הוא מתארח במדינה שפר אזרח היא הכי עשירה בתבל והוא נבנה על ידי האנשים העניים ביותר בעולם". הקטארים טענו שהמונדיאל יהיה "זרז לרפורמה" בשוק העבודה הקטארי - רובו ככולו בנוי מזרים - ואכן נעשתה רפורמה מקיפה ובוטלה "שיטת חאפלה" הנוראית (המעסיקים היו 'הבעלים' של העובדים ומנעו מהם זכויות עובד וזכויות אדם). ואולם, כשהם מצפים לשלם רק 19 מיליון ליש"ט (כ-25 מיליון דולר) ל-39 אלף עובדים בשלוש השנים הבאות (מה שהמארגנים אמרו לקון), אז מדובר בתשלום שהוא בוטנים ביחס למה שהמדינה משקיעה בראוותנות ובקידום שמה ברחבי העולם. יש כאן ניצול פר אקסלנס. ופיפ"א, שהעדויות והראיות מוכיחות מעבר לכל ספק שעסקניה קיבלו שוחד עצום כדי להעניק לקטאר את המונדיאל, היא האחראית האולטימטיבית לניצול הזה.
2. בחודש שעבר, ארגון מייעץ חדש בפיפ"א שעוסק בזכויות אדם (FIFA’s Human Rights Advisory Board) פרסם את הדו"ח השני שלו. הגוף החל את עבודתו במארס 2017 ובדו"ח הראשון שלו נכתב ש"זכויות אדם עדיין בשלבים הראשונים של הטמעה בתרבות של פיפ"א". אכן, הארגון שהעניק את זכויות האירוח למונדיאל לקטאר ולרוסיה - מדינות טוטליטריות - רחוק מאוד מלקדם זכויות אזרח או אדם.
הארגון החדש גם המליץ בדו"ח השני שלו שפיפ"א תשתמש בכוח שלה כדי "להביא לשינוי בתנאי העבודה של קטאר" ו"לשנות את מצבן של אוהדות כדורגל באיראן". עם זאת, כשקצת מתרחקים מהכותרות הגדולות ועובדים הרוגים, אז פיפ"א מוכיחחה שלא באמת איכפת איפה מקיימים את הטורנירים שלה - העיקר שייכנס כסף לארגון. לדוגמה, אבו דאבי - שארגוני זכויות אדם פרסמו דוחות מפורטים על עבירות זכויות האדם והאזרח הרבות של הממשלה של איחוד האמירויות - תארח את אליפות העולם למועדונים הקרובה.
פיפ"א לא שקלה לרגע "להשתמש בכוחה" כדי לקדם רפורמות דמוקרטיות באבו דאבי. פיפ"א אפילו כושלת בניסיון לקדם יחס טוב יותר לאוהדי כדורגל במדינות טוטליטריות. למשל, ג'יאני אינפנטינו, נשיא פיפ"א, תומך פומבית במשטר הקיים באיראן (מצטלם עם חסן רוחאני, מעניק לו מתנות) זאת למרות שהממשלה שם לא ביטלה את האיסור על נשים להיכנס לאצטדיונים וארגון זכויות האדם החדש בתוך פיפ"א דורש להשתמש בסנקציות נגד איראן כדי לקדם שיוויון בין המינים.
כן, איראן עשתה כמה צעדים קדימה ואיפשרה הכנסת נשים בכמה משחקים - אבל פיפ"א, מתוקף תפקידה, צריכה לוודא שנשים יוכלו לרכוש כרטיסים ולראות משחקים בביטחון מוחלט באיראן. זה לא יקרה בלי דחיפה של פיפ"א, שפשוט לא מנצלת את כוחה למען הנשים של איראן (השעיית איראן מפעילות כדורגל בינלאומית עד שלנשים ירשו להיכנס לכל המשחקים היא אופציה שאפילו לא מדסקסים עלייה בהנהלת הארגון).
באפגניסטן המצב של הכדורגלניות עצמן אף עוד יותר חמור ונראה שפיפ"א לא עושה מספיק כדי להגן עליהן. הן נדרשות על ידי ההתאחדות לכדורגל המקומית לחתום על תנאים דרקוניים שבין השאר שוללים מהן את זכות הדיבור ולפי הדיווחים, רובן סבלו מהתעללות מצד בכירים בהתאחדות האפגנית. לפיפ"א יש הרבה השפעה שהיא יכולה להשתמש בה כדי לשפר את מצב האוהדים והכדורגלנים ברחבי העולם, אבל הארגון פשוט לא משתמש בה לטובה.
3. ג'יאני אינפנטינו הכחיש השבוע שדרש משחקני בוקה ג'וניורס לעלות לגמר גביע הליברטדורס מספר שעות בודדות לאחר שהותקפו, הקפטן שלהם נפצע בעיני והם שאפו גז מדמיע. אינפנטינו הכחיש את "השמועות" כי כל מי שסיקר את האירועים בארגנטינה שמע ופרסם שהוא הגיע לחדר ההלבשה וביקש מהשחקנים לעלות למגרש בעוד שהרופאים שהוקצו על ידי התאחדות הכדורגל של דרום אמריקה טענו שהשחקנים "סובלים מפציעות שטחיות" ו"זה לא אמור למנוע מהם לעלות על המגרש".
אינפנטינו הכחיש כי הוא הבין שרק "הסכמה ג'נטלמנית" בין נשיא ריבר פלייט לנשיא בוקה ג'וניורס, מנעה את קיומו של המשחק הזה. משחק שאם היה נערך היה ביזיון ספורטיבי ותדמיתי עצום. מה שסאגת הסופרקלאסיקו הוכיחה זה שלפיפ"א ולעסקניה מדרום אמריקה לא באמת היה איכפת מהשחקנים או מה שהם עוברים ועברו. איכפת להם לקיים את המשחק - כי יש לחץ מהטלוויזיה לעשות זאת. מה שברור זה שאת הגומלין של משחק הגמר לא יארחו באצטדיון של ריבר פלייט.
המשחק "הוצע למכרז" אבל "שיחה של שתי דקות עם פלורנטינו פרס" לפי נשיא התאחדות הכדורגל של דרום אמריקה, אלחנדרו דומינגס, שכנעה את העסקנים להעביר את המשחק לסנטיאגו ברנבאו, שבמדריד. הבעיה היתה שהמועדונים לא הסכימו לכך. את השחקנים בכלל לא שאלו.
האוהדים? אל תצחיקו את העסקנים. שלא יהיה ספק, את האירוע הם לא יכולים לקיים בארגנטינה בגלל שהם לא יכולים להבטיח שהוא יקרה בארגנטינה, אבל לקיים את גמר הגביע שנקרא על שם המשחררים של דרום אמריקה מהכיבוש האירופי באירופה? אל תצפו מפיפ"א להבין את העיוות או את האירוניה. או כמה הם מנותקים לחלוטין מהיגיון ספורטיבי והיסטורי. "אנחנו מקווים שגביע ליברטדורס יהיה מסיבת כדורגל דרום אמריקאי" אמר אינפנטינו בכנס ה-G20 בבואנס איירס. "הוא ישוחק במדריד, שהיא גם קצת דרום אמריקה". כן, מדובר בציטוט אמיתי.
4. למה אינפנטינו תומך בהעברת גמר גביע טורניר יבשתי ליבשת אחרת? אינפנטינו צריך את עסקני ה-CONMEBOL ובגלל זה הוא מאשר כל גחמה או רצון שלהם ותומך בהם בדרישתם מקבוצה של מוכי הלם קרב לשחק כדורגל שעתיים אחרי שהותקפו. למה? כי עתידו הפוליטי לא תלוי באיכות הכדורגל או בבריאות הכדורגל, אלא ביכולת שלו לגייס כסף ולהעביר כסף להתאחדויות הקטנות שהוא הבטיח להעביר להן יותר כסף במסע הבחירות שלו.
בשביל יותר כסף הוא צריך את אישור ההתאחדויות והקונפדרציות, ביניהן CONMEBOL לתוכניות מרחיקות הלכת שלו להבאת יותר כסף לכדורגל. על שולחנו מונחת הצעה של 25 מיליארד דולר ליצירת שני טורנירים שישנו את פני הכדורגל העולמי: אליפות עולם למועדונים מורחבת וליגת אומות גלובלית. לא נחשף מי הגיש את ההצעה - אבל הערכות הן שמדובר בערב הסעודית ולא נחשפו הפרטים המלאים שגוף מיוחד, שאינפנטינו הקים והוא היו"ר שלו, יבחן אותם "לעומק" לפני קבלת החלטה.
בחודש שעבר סודויטשה צייטונג וערוץ WDR חשפו שאינפנטינו רוצה גם להעביר את כל הזכויות המסחריות (זכויות שידור, מרצ'נדייז, כרטיסים, משחקי מחשב וכו' של המונדיאלים לגוף חדש FIFA Digital Corporation - מה שיאפשר לו למכור את מה שהוא רוצה וגם לקבל שכר גבוה יותר (הוא עכשיו על 2 מיליון דולר - לא כולל בונוסים).
מארק פית', פרופסור לקרימינולוגיה באוניברסיטת באזל ולשעבר יועץ של פיפ"א לממשל (הועזב בעקבות דברי ביקורת שלו על הארגון) אמר לסודויטשה צייטונג: "זו התקפה על פיפ"א. הם מנסים לרוקן את הארגון מבחינה פיננסית ולהעביר את כל ההחלטות לקונצרן שיוביל אינפנטינו ואף אחד לא ידע מה קורה בתוכו".
אפילו המומחים של פיפ"א עצמה פרשו את כל הבעיות המשפטיות בתוכנית כזו על פני דו"ח של 16 עמודים - אבל אם אינפנטינו יקבל את ההסכמה של ההתאחדויות, הוא יכול לעשות את זה בניגוד לכל היגיון. על פי הערכות, במארס 2019 יקבלו בפיפ"א החלטות על כל הנושאים המוזכרים. ייתכן מאוד שאם יקבל את המנדט מההתאחדויות, פיפ"א תהפוך לארגון פרטי פר אקסלנס. כלומר, כל עניין זכויות האדם, שקיפות, הצבעות דמוקרטיות וכו' גם כן יעלם לחלוטין.
5. בנובמבר האחרון ארגון הכדורגלנים העולמי (FIFPro) דרש חקירה מיידית של מועדוני צמרת בקפריסין. הדרישה הגיעה לאחר שבקפריסין דווח כי לפחות ארבעה
מועדונים הזריקו לשחקניהם חומרים בלתי מזוהים ושלפחות שלושה כדורגלנים בקפריסין סבלו מבעיות לב שגרמו להם לפרוש מכדורגל. FIFPro, שמייצג יותר מ-60 אלף כדורגלנים מרחבי העולם, דרש פעולה מצד התאחדות הכדורגל הקפריסאית אופ"א ופיפ"א.
במקרה של חשדות כאלו וסכנה ממשית לכדורגלנים, צריך לעצור את הליגה - לחקור, לגלות מה קרה ולהעניש אם צריך ואת מי שצריך. מה קרה מאז? הליגה הקפריסאית ממשיכה בשלה. לעסקנים לא איכפת מכך שכדורגלנים ימותו מדום לב בגלל חומרים שהמועדונים שלהם מזריקים להם. עד שאיגוד הכדורגלנים לא יכריז על שביתה עולמית של כדורגלנים עד שיקבל כוח אמיתי במערך קבלת ההחלטות בכל התאחדות וכל קונפדרציה, כולל פיפ"א - זה לא ישתנה.
6. לא כל העסקנים רעים. ממש לא. יש אפילו עסקנים ממש טובים. למשל, בהולנד הבינו שהסכומים שהקבוצות בליגת האלופות מקבלות מאופ"א יוצרים מצב של אי שיוויון כלכלי קיצוני בליגה ההולנדית. אי שיוויון פוגע בתחרותיות ובאיכות התחרות והליגה. המנהלים של הליגה הבינו זאת וגם המנהלים של הקבוצות הגדולות - אייאקס, פ.ס.וו ופיינורד - הבינו זאת. ולכן הוצע שמעונה הבאה המועדונים שיעפילו לליגת האלופות ולליגת אירופה יעבירו 5% מהסכומים שהם מקבלים מאופ"א לקבוצות בליגה שלא משתתפות באירופה.
בהולנד מתוכננים גם תשלומי סולידריות גדולים יותר למועדונים מהליגות הנמוכות. הכדורגל ההולנדי לא שונה מכדורגל אחר מבחינת המבנה שלו. אבל מה ששונה זה האנשים שמנהלים אותו, שמבינים את הבעיות, שחושבים באופן יצירתי על פתרון בעיות, שמנסים להיות הוגנים ולהגיע לפשרה ראויה ומבוססת מידע ומדע, ולא פוליטיקה קטנה. עסקנים, בסופו של דבר, הם אנשים. ואם הם אנשים גרועים, הניהול שלהם יהיה גרוע. הניהול של פיפ"א גרוע. הארגון המושחת בתבל עדיין רקוב.