40 אלף בריטים בדרך: "לוטשים עיניים לדירות בתל אביב"
האנטישמיות בבריטניה מתעצמת, ואיתה הביקוש לדירות בארץ הקודש. בשוק הנדל"ן התל אביבי המגמה כבר מורגשת, לרבות במחירי הנכסים. מרצ'לו אינצ'ליני: "ישראל נתפסת כמדינה שניתן להתחיל בה חיים חדשים"
בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן
שוקי הנדל"ן מושפעים מאינספור תהליכים ואירועים מקומיים וגלובליים - שיעורי הריבית, משברים עולמיים, יציבות ביטחונית - אך לכל שוק מקומי יש את המאפיינים הייחודיים לו. כך למשל, שוק הנדל"ן הישראלי מושפע, לטוב ולרע, ממצבם של היהודים בארצות המערב. וכשהאנטישמיות באירופה מרימה ראש, שוק הנדל"ן בישראל נכנס לכוננות. בכך הכוונה בעיקר לתל אביב, שבה נרשם בחודשים האחרונים גל התעניינות חסר תקדים מצד תושבי חוץ.
בין המדינות המציגות עלייה משמעותית במספר האירועים בעלי האופי האנטישמי נמצאת בריטניה. בעשור האחרון מוצאת את עצמה הקהילה היהודית בממלכה במציאות חיים לא פשוטה, כאשר מספר התקריות האנטישמיות נמצא בשיעור עלייה מדאיג.
בינואר 2018 פורסם דו"ח האנטישמיות של משרד התפוצות, ובו סקירה מקיפה של תקריות שאירעו נגד יהודים ברחבי העולם במהלך השנה החולפת. פרק מיוחד בדו"ח עוסק בבריטניה וממנו עולה כי בממלכה נרשמו 767 תקריות אנטישמיות – מספר שיא מאז החל התיעוד, באמצע שנות ה-80 של המאה הקודמת. מדובר בזינוק של לא פחות מ-78% במספר התקריות הכוללות אלימות פיזית נגד יהודים, ובסך הכל בעלייה של 30% בסך התקריות האנטישמיות בבריטניה ביחס ל-2016.
גם לפי נתונים של משרד הפנים בבריטניה מאוקטובר האחרון, חלה עלייה של 40% במספר התקריות האנטישמיות, ו-12% מכלל פשעי השנאה על רקע דתי במדינה (672 מקרים בסה"כ), כוונו נגד יהודים.
לצד הגידול הגובר בתקריות האלימות, קיים עניין נוסף המטריד את יהדות בריטניה - המצב הפוליטי השברירי בממלכה. על רקע הברקזיט, קיים חשש ממשי מהקדמת מועד הבחירות ומעלייתה של מפלגת הלייבור לשלטון. לא סתם מעוררת הלייבור - שבבחירות 2017 הפכה למפלגה השנייה בגודלה בפרלמנט והרחיבה את כוחה מ-232 ל-266 מושבים - דאגות רבות בקרב הקהילה היהודית. בשמם של אישים במפלגה ובשמו של מנהיגה ג'רמי קורבין, נקשרו בשנים האחרונות שורה של התבטאויות בעלי אופי אנטישמי, אנטי-ישראלי.
על הלך הרוח בקרב בקהילה היהודית מעיד היטב גם הטור שפורסם בקיץ האחרון בשלושת העיתונים היהודיים המובילים בבריטניה, ובו נכתב באופן חד וברור כי "ממשלה בראשותו של קורבין תציב איום קיומי לחיים היהודיים בבריטניה".
גל הולך ומתעצם
כאשר זו תמונת המצב לא פלא ש-31% מיהודי בריטניה (שמספרם הכולל מוערך ב-300 אלף איש) שקלו לעזוב את המדינה, לפי סקר שערך ארגון "קמפיין נגד האנטישמיות". "גל הפניות והטלפונים שאני מקבל מצד יהודים בבריטניה המבקשים שאסדר להם מפגש עם בעלי דירות בישראל רק הולך ומתעצם", אומר מרצ'לו אינצ'ליני, המנכ"ל והבעלים של חברת פרנצ'י נדל"ן, המתמחה בתיווך ושיווק נדל"ן ובייצוג תושבי חוץ. לדבריו, נציגות החברה בלונדון מדווחת על מגמת עלייה חדה במספר התושבים היהודים המבקשים לרכוש נכסים בתל אביב וסביבתה.
"העלייה בתקריות האנטישמיות, כמו גם הקולות הקיצוניים שנשמעים מכיוונם של אישים במפלגת הלייבור, נתפסים כאיום ממשי על עתידה של הקהילה", מסביר אינצ'ליני. "היהודים בבריטניה בפירוש חוששים. אני יכול לומר כי בשיחות איתם ישראל נתפסת כמדינה שבה ניתן להתחיל בחיים חדשים, במיוחד לנוכח העובדה שבארץ כבר נמצאת קהילה אנגלוסכסית גדולה, מבוססת ומשפיעה. יהודי בריטניה בפירוש לוטשים עיניים לישראל - וכל עוד האנטישמיות בבריטניה תימשך - התעניינות בעלייה רק תגבר. מדובר בהחלט במספרים נכבדים, כאשר להערכתי, בתרחיש הקיצון ישטוף את ישראל גל של כ-40 אלף עולים חדשים מבריטניה לבדה".
בפרנצ'י נדל"ן – שלה סניפים באירופה, ארה"ב וקנדה – אומרים כי תל אביב היא העיר הנחשקת ביותר למגורים בקרב יהודי בריטניה, בעיקר מרכז וצפון תל אביב, כשעדיפות ניתנת לדירות של 5-3 חדרים.
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>