מינואר תחויבו לדווח באיזה כסף רכשתם את הדירה: שאלות ותשובות
מה קורה כשהרוכש לא יודע בשלב הראשון כיצד ישלם, האם ניתן לשלם עדיין במזומן בעסקת נדל"ן ומה קורה למי שלא מדווח?
בתחילת 2019 ייכנס לתוקף חוק צמצום השימוש במזומן, הקובע כי אסור יהיה לעשות עסקאות במזומן מעל להיקף מסוים, וכי כל מי שירכוש דירה או נדל"ן אחר, יחויב להגיש דו"ח לרשות המסים הכולל פרטים על אמצעי התשלום, כולל אסמכתאות עד חצי שנה אחרי הרכישה. החוק נועד לחזק את המלחמה בהון השחור, שכן היום לרשות המסים קשה לאתר עסקאות שנעשות במזומן ללא "עקבות" דיגיטליות.
לפניכם שאלות ותשובות בנושא:
מה קורה החל מיום .1.1.19 בתחום הנדל"ן?
בעסקאות נדל"ן אשר יבוצעו החל מיום 1.1.19 יחוייב הרוכש לדווח כחלק מהדיווח על העסקה, לציין מה הם אמצעי התשלום בהם הוא משלם לקונה (המחאה בנקאית/העברה בנקאית/משכנתא/המחאה רגילה וכו').
אם הרוכש לא יודע בשלב הראשון כיצד ישלם?
הרוכש יכול להצהיר בשלב הדיווח על העסקה כי הוא אינו יודע עדיין כיצד ישלם על העסקה. במקרה זה, הוא ידרש להשלים את הדיווח כיצד שילם על העסקה, זאת עד שישה חודשים מיום קבלת החזקה בנכס הנרכש. הדיווח יעשה באמצעות דיווח מקוון ביישום יעודי שיפתח באתר האינטרנט של רשות המסים.
מה קורה למי שלא מדווח?
מי שלא ידווח כיצד הוא מתכוון לשלם בגין העסקה ולא יציין כי הוא מתחייב להעביר את הדיווח עד שישה חודשים מיום העסקה, לא יקבל אישור לרישום העסקה בפנקס רישום המקרקעין.
האם ניתן לשלם עדיין במזומן בעסקת נדל"ן?
מותר לשלם במזומן בעסקת נדל"ן עד סך של 10% משווי העסקה או 11,000 שקל (לפי הנמוך) כאשר הרכישה היא ממי שמוגדר כ"עוסק" (למשל רכישה מקבלן) או עד סך של 10% משווי העסקה או 50,000 שקל (לפי הנמוך) כאשר העסקה היא בין שני פרטיים.
איזה שימוש תעשה רשות המסים בנתונים?
הנתונים משמשים לשם אכיפת החוק אשר מבקש לצמצם את השימוש באמצעי תשלום של מזומן.