ספרד תחלק השנה מספר שיא של ויזות זהב למשקיעים
עד אוקטובר קיבלו כ־6,000 זרים תושבות במדינה בתמורה להשקעה של חצי מיליון יורו – בדומה למספר הוויזות שהונפקו בכל השנה שעברה
השנה עוד לא הסתיימה, אבל ספרד בדרך לשבור את שיא ויזות הזהב לזרים.
- באמצע הבלאק פריידי: שביתות במחסני אמזון בספרד ובגרמניה
- אלומיי קפיטל קיבלה אישור להקמת תחנת כוח בספרד ב-200 מיליון יורו
- הבנק הגדול בספרד מצא את המנכ"ל הבא שלו בבנק הגדול בשווייץ
לפי נתונים שפרסמה ממשלת ספרד, מינואר עד סוף אוקטובר השנה קיבלו 5,778 זרים אישור תושבות במדינה - בתמורה להשקעה של 500 אלף יורו בנכסי נדל"ן במדינה. נתון זה כמעט משתווה לנתון של כל 2017, שבה קיבלו 5,876 משקיעים מעמד תושב בספרד. מביניהם, 546 משקיעים עברו להתגורר בספרד עם משפחותיהם, שגם הן זכאיות לתושבות. תוכנית ויזת הזהב לאזרחים זרים אושרה בספטמבר 2013 והושקה בספרד ב־2014. מטרתה היתה למשוך השקעות זרות למדינה, שהיתה נתונה אז בשיאו של משבר כלכלי שענף הנדל"ן היה אחד מהניזוקים העיקריים ממנו.
מבין מדינות האיחוד האירופי, ויזת הזהב של ספרד היתה בשנה שעברה השניה בפופולריות שלה בקרב משקיעים, אחרי זו של יוון. מאז החלה תוכנית ויזת הזהב, קיבלו אותה 24,095 משקיעים, שהזרימו 3 מיליארד יורו למשק המקומי. על המדינות שהחלו להציע ויזות זהב למשקיעים אחרי שנפגעו במשבר בגוש היורו נמנות גם פורטוגל, אירלנד וקפריסין.
התוכניות הללו זכו לביקורת חריפה מצד ארגונים שחרתו על דגלם את המאבק בהלבנת הון והתחמקות ממס, שטוענים כי מדובר בפירצה קוראת לגנב. "התושבות והאזרחות במדינות האיחוד האירופי הפכו למוצר יוקרה", אמר לאל פאיס דניאל אמודאו מהשלוחה הספרדית של ארגון טרנספרנסי אינטרנשיונל. "למכירת דרכונים תמיד נלווית שאלה מוסרית, ולתוכניות ויזות זהב יש מחיר מסוכן", רמז אמודאו למקורות הכספים המגיעים לספרד, בעיקר מרוסיה, ברזיל והמזרח הרחוק.
נתונים שפרסם היומון אל מונדו במרץ השנה מלמדים כי קבוצת המשקיעים הגדולה ביותר ב־2017 היתה הסינים, שקיבלו 1,172 ויזות זהב. אחריהם היו הרוסים, עם 834 ויזות. מדינות בולטות אחרות ברשימה הן אוקראינה, מצרים, ונצואלה וערב הסעודית. ההשקעה החציונית בנדל"ן של משקיעי ויזה זהב בספרד עמדה אשתקד על 649 אלף יורו - מעט יותר מהמינימום הנדרש כדי להיכלל בתוכנית.
לפי היומון אל פאיס, אף שממשלת ספרד לא מפרסמת את מיקומי ההשקעות, אנשי נדל"ן מעריכים כי המשקיעים הסינים מעדיפים לרכוש נכסים בערים הגדולות מדריד וברצלונה, בשעה שקבוצה בולטת אחרת של משקיעים, הרוסים, מעדיפה לקנות בתים באזור הקיט קוסטה דל סול, שנמצא בדרום המדינה.