מנכ"ל ביג: "המדינה רק מקשה עלינו והצרכנים הם ג'אנקיז"
בוועידת הקניונים דיברו בכירים בענף הקמעונאות והנדל"ן על הפטור ממע"מ לקניות מקוונות. משה רוזנבלום, מנכ"ל קניוני עופר: "שר האוצר לוקח את הקמעונאות שלנו אחורה". רמי שביט, מנכ"ל המשביר לצרכן: "יש פה מציאות לא הגיונית של עיוות במס"
"החיים פה קשים ויהיו יותר קשים. המדינה רק מקשה עלינו והצרכנים הם ג'אנקיז. הם מקבלים עכשיו את הסמים בחינם וכשנתח השוק של האינטרנט יהיה משמעותי, אז ייעלמו כל ההטבות ונחזור למצב הרגיל. ההטבות הללו לא יישארו פה או לחילופין יתנו אותם לכולם". כך אמר איתן בר זאב, מנכ"ל ביג מרכזי מסחר בפאנל של ראשי ענף הקמעונאות והנדל"ן בוועידת הקניונים באילת.
- כחלון בקרב בלימה מול בכירי האוצר לשימור הפטור ממע"מ בקנייה ברשת
- אפשר להירגע – המדינה לא תבטל את הפטור ממע"מ על קניות באינטרנט מחו"ל
- בג"ץ קבע: הפטור ממע"מ עד 75 דולר על קניות באינטרנט - לא יבוטל
משה רוזנבלום, מנכ"ל קניוני עופר, אמר כי במהלך השנה האחרונה גם הקמעונאים וגם אנשי הנדל"ן עשו חישובים איך להתייעל, גם בהוצאות וגם בשכר הדירה. "אני כועס על שר האוצר שלא נמצא פה על הבמה למרות שהוא הוזמן. הוא לוקח את הקמעונאות שלנו אחורה. היינו בבג"ץ, אורן רווח (מנכ"ל חברות אסתי לאודר), הראל ויזל, אני וקמעונאים נוספים. פנינו לבג"ץ בבקשה לא לשלם מע"מ באינטרנט והרגולטור הוריד את זה מסדר היום. יושבים פה אנשים שמעסיקים 300 אלף עובדים שמשלמים מס הכנסה וארנונה, והעיתונאים כותבים שלא כדאי לתת פטור וחברי הכנסת עכשיו רוצים לתת פטור לאמזון כי הם באים לישראל. אפל באה לישראל והוא לא פטור ממע"מ. איפה העיתונות? 12% מס על אופנה, 2.5 שקל לתווית בעברית, 17% מע"מ".
אורן רווח, מנכ"ל חברת אסתי לאודר אמר: "לקמעונאים שעובדים טוב היתה שנה טובה. לממשלה היתה שנה פחות טובה בנושא יוקר המחיה. אני קורא למשרד האוצר והכלכלה לעשות חושבים איך הם עוזרים למגזר הקמעונאים. הקלישאה שקוסמטיקה בישראל יקרה היא לא נכונה. מדינת ישראל היא המדינה הכי זולה במחירי הבישום בעולם. אנחנו יקרים בין 0 ל-10% מאירופה. והסיבה היא משרד הבריאות. אנחנו משלמים למעלה מ-15 מיליון שקל למשרד הבריאות כדי שיתנו לנו חותמת למוצר ששווק באירופה ועכשיו נכנס לישראל".
לדבריו, "להיות מעסיק נהיה מאד קשה גם בהשוואה לאירופה. שר הכלכלה ושר האוצר צריכים להקים ועדה מקצועית שתעבוד ביחד. השנה התמודדנו עם הורדת מיסוי בהלבשה והנעלה. לפני חודש התבשרנו שרוצים לבטל את התקנה כי יש כמה מתפרות שזה הורס להם את העסק. יש פה כמה מתפרות בודדות בישראל. ישבנו עם נציגי הממשלה ודיברנו על הקמת ועדה שתעזור למחוקקים. בסופו של יום זה עוד פתרון שאפשר להציע אותו למחוקק".
בר זאב טען נגד ההצעה שהקמת ועדה זו הדרך לקבור את הנושא. "זה בזבוז זמן. כל ועדה נועדה לקבור נושא. המנהיגות פה היא פופוליסטית. כחלון חי על הדי הפופוליזם. עוד מעט יהיו בחירות ואחריהן יהיה חשש שיהיו שוב בחירות. היום האינטרנט זה 6% וזה גדל. אבל מה שיקבע בסוף זה הכלכלה. וכשייגמר להם הכסף בקופת המדינה הם יחפשו מאיפה לקחת כסף ויקחו מאיפה שקל לקחת. נמשיך לחיות באי וודאות כי זה גורלנו. מי שלא יודע לחיות בתוך כאוס לא יחיה".
ארנון תורן, מנכ"ל קניוני עזריאלי, אמר כי "ב-1 בינואר המכס חוזר ורק באופנת נשים. זו אפליה. כל הסיפור הוא פופוליטיזציה. מי שהיה צריך לבוא ולטעון נגד, לא בא לפה".
"יש מציאות לא הגיונית של עיוות במס", טען רמי שביט, מנכ"ל המשביר לצרכן. "ביקשתי משר האוצר לבטל את הפטור ממע"מ. אמר לי 'לא ישתנה'. לפחות הוא היה הוגן וישיר. אז ביקשתי להקים אתר אינטרנט בקפריסין ולמכור ממנו לישראל. נציג מס הכנסה אמר לי 'לא יקרה. אתה עוסק ישראלי'. אני רוצה להקים אתר אינטרנט בקפריסין, אני לא יכול. מעוותים את הכלכלה. האוצר מפסיד מיליארדים וזה ילך ויגדל. אנחנו צריכים להתייעל ולקצץ. כשאנחנו יושבים כאן קוראים לנו הבכיינים. אנחנו עובדים קשה ורוצים להרוויח כסף. את ראש הממשלה מעניין שיבחרו בו בבחירות הבאה. יש כאן מדינה מדהימה ואנשים מדהימים אבל הנהגה לא מתאימה. הבעיה שאין לה תחליף. זו הבעיה".
על אף תמימות הדעים בין הקמעונאים למנהלי הקניונים נגד מדיניות הממשלה, הצדדים ממשיכים להיות חלוקים בנושא שכר הדירה. שחר תורג'מן, יו"ר קבוצת בריל שמפעילה 230 חנויות בקניונים, אמר כי השנה היתה שנה מאתגרת אבל יותר טובה משנים עברו. "כשאנחנו שוכרים נכס בקניון, חלק מהתנאים זה שאני צריך למכור הכי טוב שאני יכול ובעל הנכס צריך לעשות הכי טוב שהוא יכול. במבנה הזה אני לפעמים פוגש חוסר שותפות מצד הקניונים, כי אם מתחם מסוים מפסיד, הציפייה שלנו שזה יבוא לידי ביטוי בשכירות, כי הם מגלמים את ההתחייבות של בעל הנכס לחולל טראפיק ולהביא לי קונה. אבל הקניונים הם שותפים שלנו רק ברווחים".
רני צים, בעל מרכזי המסחר צים סנטרס שהוא גם קמעונאי ובעלי אופיס דיפו אמר כי קניונים לא יכולים לעבוד על אחוזים מהפדיון בלבד. "אנחנו מגיעים ל-6% ממוצע שכר דירה ודמי ניהול מהפדיון. לפני שנה כשהרשתות יפו תל אביב והוניגמן נפלו, כל השוק חשב שענף הקניונים והקמעונאות קורס. וזה לא קרה. זה הרבה עולם של ניהול. לפני מספר שנים לקחתי את אופיס דיפו שהפסידה כסף וכולם קראו עליה קדיש. היום אופיס דיפו פותחת חנות בדיוטי פרי".
צים נתן הסבר מדוע בחרה החברה להיכנס לדיוטי פרי על אף מחירי השכירויות הגבוהים. "בדיוטי פרי 80% מהמגוון של החנות חופף לאופיס דיפו. ביחד עם המחזור שהרשת תעשה בדיוטי פרי נגיע למיליארד שקל בשנה. הפעילות בדיוטי פרי תשפר לנו את מחירי הקנייה. תעשו חשבון כמה נרוויח רק מהתייעלות במחירי הקנייה. בסך הכול שילמנו עוד 1% מהפדיון ביחס לרשתות קודמות שהיו בחנות האלקטרוניקה בדיוטי פרי ושילמו 10% מהפדיון. באנו מעולם של הבי דיסקאונט. אנחנו יודעים לייצר מסת מכירות".