התוצאות של מימון ישיר ברבעון ‑ נורת אזהרה לישרכארט ולאומי קארד
בהיעדר שוק איגוח מוסדר בישראל, מימון ישיר לא יכולה למכור את תיקי ההלוואות שלה דרך הנפקת אג"ח סחירות. מסיבה זו, עלות המימון במכירת התיקים לגופים מוסדיים היא יקרה יותר
התוצאות של מימון ישיר מקבוצת ביטוח ישיר לרבעון הן בבחינת נורת אזהרה לחברות כרטיסי האשראי, לאומי קארד וישראכרט. הפרידה מהבנקים, לאומי ופועלים, צפויה לייקר את עלויות המימון שלהן. כל עוד לא יוסדר שוק איגוח בישראל, עלות המכר של תיקים כאלו צפויה להיות יקרה יותר — וכפועל יוצא עלולה לייקר גם את מחירי האשראי לציבור. החברות יצטרכו בין היתר למכור תיקי אשראי כדי לפנות הון לאשראי חדש.
- משולש הברמודה שיעלים את ביטוח ישיר
- הרווח של ביטוח ישיר צמח ב-8% ל-54 מיליון ש' ברבעון השני
- לאומי פרטנרס נפרדת ממימון ישיר עם תשואה של 300% ב-5 שנים
הכנסות מימון ישיר, הסתכמו ברבעון השלישי ב־95 מיליון שקלים לעומת 98 מיליון שקלים ברבעון המקביל אשתקד. הרווח הנקי נחתך ב־68% ביחס למקבילו, ל־6 מיליון שקל לעומת 19 מיליון שקל אשתקד, בשל עלות גיוס הון יקרה מאוד, מכוח עסקאות איגוח שביצעה החברה.
בחודש מאי מכרה מימון ישיר לגופים מוסדיים תיק הלוואות לרכישת רכבים שלה בהיקף של 445 מיליון שקל. באוגוסט בוצעה עסקה דומה בהיקף של 336 מיליון שקל שבמסגרתה נמכרו תיקי הלוואות "רגילות" ובספטמבר עסקה נוספת בהיקף של 546 מיליון שקל במסגרתה נמכר תיק הלוואות נוסף לרכישת רכבים.
מימון ישיר נדרשת למכור תיקי הלוואות, כדי לפנות הון לצורך מתן אשראים חדשים. זאת תוך שהיא גוזרת מרווח בין הריבית שהיא גובה מהלווים לריבית שבה היא מכרה את התיק וכן בשל דמי תפעול שמשלמים לה הגופים המוסדיים לתפעול ההלוואות. זהו אחד ממקורות המימון שלה לצד אשראי בנקאי או גיוס אג"ח סחירות.
בהיעדר שוק איגוח מוסדר בישראל, מימון ישיר לא יכולה למכור את תיקי ההלוואות הללו דרך הנפקת אג"ח סחירות. מסיבה זו, עלות המימון במכירת התיקים לגופים מוסדיים באופן פרטי היא יקרה יותר. בחברה מסבירים שריכוז עסקאות האיגוח החריגה והלא מייצגת ברבעון, שנבע בין היתר בשל הרצון לגוון את מקורות ההון, הוביל לירידה ברווחיות. חברות כרטיסי האשראי יתקלו בבעיה דומה כאשר ייפרדו מהבנקים. סך תיק האשראי של מימון ישיר שלא נמכר או הומחה לצדדים שלישיים עמד על 1.3 מיליארד שקל בדומה לתחילת השנה.