מכה למונופול המלט נשר: ועדה ממליצה שלא להשית היטל יבוא
הוועדה המייעצת לשר הכלכלה חששה כי ההיטל יביא לעליית מחיר המלט המיובא, ויאפשר למונופול נשר להעלות מחירים; ההמלצה היא מכה למפעל המלט הר טוב
הוועדה המייעצת לשר הכלכלה ממליצה שלא להשית היטל היצף על יבוא מלט, בניגוד לעמדת דני טל, הממונה על היטלי סחר במשרד הכלכלה. ההמלצה תוגש בימים הקרובים לשר אלי כהן, שיכריע בעניין. הוועדה חששה כי ההיטל יגרום לעליית מחיר המלט המיובא, ויאפשר למונופול המלט נשר להעלות מחירים.
- היבואנים נגד היצרנים: קרבות המלט נכנסים לישורת האחרונה
- הממונה על הגבלים מתנגדת להיטל על מלט: "ישלול מהציבור את ההנאה מתחרות"
- ארגון המלט העולמי: "תומכים בהיטל היצף על יבואנים בישראל"
המלצת הוועדה מהווה מכה למפעל המלט הר טוב, הנפגע העיקרי מירידת המחירים בשנתיים האחרונות. בעלי המפעל, משפחת וייל, הבהירו בעבר כי אם מחירי המלט יישארו ברמתם הנמוכה, הם לא ישקיעו בשדרוגו, וסביר כי יסגרו אותו. גם טל העריך כי ברמות המחירים כיום המפעל לא יוכל להמשיך לפעול.
למרבה האבסורד, משפחת וייל רכשו את הר טוב מנשר ב-2015 במסגרת הסדר עם הממונה על ההגבלים העסקים, הסדר שנועד להגביר את התחרות בענף.
הבעיה של הר טוב היא שנתח השוק של המפעל הוא כ-6%, וניתן להשית היטל על מחירי היצף רק כאשר יש פגיעה בנתח של לפחות 25% מהענף המקומי.
יצרנית המלט הגדולה בארץ היא נשר שלה נתח של כ-60% מהשוק. החברה צמצמה את פעילותה בשנה האחרונה ואף פיטרה עובדים, אך נראה כי הוועדה סברה שאין סכנה להמשך פעילותה.
הוועדה המייעצת הוקמה באוגוסט השנה בעקבות הדו"ח של טל ובו המלצה להיטל היצף על יבוא מלט בשיעור שנע בין 7.4% ל־22.8%. טל הגיע למסקנה כי יש הצדקה לכך משום שיבואני מלט מיוון וטורקיה מציפים את השוק במלט זול. טל ביקש למנוע מצב שבו מחירי ההיצף הנמוכים יפגעו בתעשיית המלט המקומית ולקריסת הר־טוב ונשר. החשש הוא כי מחירי ההיצף הם זמניים, ולאחר שהיבואנים יכבשו נתח שוק משמעותי, המחירים יעלו.
בניגוד לעמדתו של טל, טענו נציגי משרד האוצר בוועדה כי עליית מחירים תגרום נזק רב יותר למשק. לעמדתם הצטרפה גם מיכל הלפרין, הממונה על ההגבלים העסקיים, אשר בחוות דעתה שהוצגה בפני הוועד כתבה כי עלייה במחירי המלט תגרום לנזק של 350 מיליון שקל בשנה.
המלט מהווה מרכיב של 10% במדד תשומות הבנייה, כך שהתייקרותו תגרום לעליית המדד. חוזים לרכישת דירה כמו גם חוזים של הממשלה להקמת תשתיות שונות צמודים למדד זה, ומכאן החשש כי היטל על המלט יגרום להוצאות לא צפויות למשקי הבית ולממשלה.
תגובת מלט הר טוב: "ההמלצה האומללה של הועדה תירשם לדראון עולם על חבריה. זוהי יריקה בפרצופה של מדינת ישראל והתעשיה הישראלית וזאת ממניעים פופוליסטיים פסולים. התוצאה תהיה עגומה: פקידי האוצר מעודדים יבואנים לרמות את הקהל הישראלי על ידי מתן הנחות גדולות בטווח הקצר ובכך להרוס את תעשיית המלט הישראלית ולחסל את מפעל הרטוב ולאחריה יעלו המחירים לשמים. מדינת ישראל היא מדינת חוק ולפי החוק אסור להציף ולא משנה אילו מטרות פוליטיות או פופוליסטיות מנסים לקדם".
שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, מסר בתגובה: "זהו יום שחור לתעשייה הישראלית. הועדה המייעצת לשרים בנושא ההיצף החליטה באופן תמוה ושמנוגד לכל הגיון סביר, שלא להטיל היטל היצף על יבוא מלט לישראל. בכך מדינת ישראל נותנת יד להפרה בוטה של חוקי הסחר הבינלאומיים ומסכימה למסחר לא הוגן, שהופך את ישראל ל'פח הזבל' של העולם. ראוי שהעובדים הישראלים והציבור הישראלי יבין כי אם שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה והתעשייה אלי כהן יקבלו את המלצת הוועדה ולא יטילו היטל היצף, הרי שלמעשה הם יובילו לחיסול התעשייה הישראלית והפקרת עובדיה".