יותר מדי קרנות – פחות מדי שקיפות
תעשיית הקרנות ממשיכה לייצר יותר מדי קרנות ולסרבל את התעשייה. קסם בולטת לטובה עם צמצום של 26 קרנות
אז היכן הבעיה? הדרך הטובה ביותר להפוך קרן נאמנות ל "רב מכר" היא למקם אותה במקום גבוה במערכת הדירוג של הבנקים. אם ניצמד לדוגמה הדמיונית שלנו, הרי שאם לחברה אחת יש 5 קרנות שונות מסוג 90-10 וכל אחת מהן נוקטת באסטרטגיית השקעות שונה- זה מבטיח לאותה חברה לפחות קרן אחת במקום גבוה בטבלת הדירוג. תופעת הלוואי היא הפגיעה במשקיע. זה הופך את ענף הקרנות ללא שקוף והרבה יותר מסובך להבנה.
מאחר ואף אחד לא יכול לדעת מראש איזו אסטרטגית השקעות תצליח, הרי שבסיטואציה כזאת, אם גברת כהן מחדרה מעוניינת בקרן 90-10 של אותו בית השקעות דמיוני, הרי שהבחירה בין הקרנות השונות דומה לשליחת טופס ווינר או גרוד של כרטיס חיש גד. המוצר שמסופק לה לא מבוסס על ניהול השקעות ברמה הגבוהה ביותר אלא על מקבץ של הימורים.
תופעה דומה היתה קיימת בעבר בענף הגמל, אך במקרה הזה הרגולטור עצר אותה ואיפשר לכל חברה להציע רק קופת גמל אחת על כל מסלול השקעה.
אז למה זה עדיין קורה? אולי מאחר וזה טוב ונוח לכולם. לכולם חוץ מלמשקיעים. בתי ההשקעות יכולים לברוח מהשקעה במחלקת ההשקעות שלהם, הרשויות נהנות מאגרות הרישום של הקרנות ועדיין לא הגיע המבוגר האחראי שיעצור את החגיגה, למרות שנראה שזה רק עניין של זמן.
כלכליסט פרוייקטים החליט לבדוק ולתמצת בטבלה אחת את המספרים – מי פותח קרנות חדשות ומי מצמצם ומתכנס לניהול השקעות מקצועי.
שימו לב שלמרות הביקורת הרבה, המשיכה תעשיית הקרנות להתרחב בשנתיים האחרונות בעוד 179 קרנות נאמנות אקטיביות בשנים (הנתון נכון מתחילת 2017 ועד 27.9.18), כאשר הצד של "צמצום הקרנות" (169) כולל בתוכו 39 קרנות שמוזגו בתוך תהליך מיזוג הקרנות בין אלטשולר שחם למנורה.
בחלוקה לגופים המנוהלים בולטת לטובה קסם של אקסלנס שמנהלת 70 קרנות בנכס כולל של כ 8 מילארד שקלים אחרי שצמצמה את מספר הקרנות שלה ב 26, במהלך התקופה שנדגמה. כאשר באותו הזמן מרבית הגופים האחרים המשיכו להביא קרנות נוספות לעולם.
ברשימת ה"מצמצמות" ניתן למצוא גם את איילון, מגדל ופסגות שצמצמו מספר קטן של קרנות ובנוסף את אלטשולר שחם, אך במקרה הזה מדובר, כאמור, בפעולה טכנית שנובעת מקליטת קרנות הנאמנות של מנורה שמוזגו לתוך אלטשולר במרץ 2017)
חשוב להדגיש – שוק ההון סובל מבעיה תדמיתית לא פשוטה. מרבית אזרחי המדינה חוששים ממנו ותופעת ריבוי הקרנות בתעשייה היא משל נהדר לסיבה – "מדוע שוק ההון מפחיד אותנו". אין שום סיבה נראית לעין שבגינה תעשיית הקרנות תנהל מספר גדול כל כך של קרנות, כאשר לא מדובר בריבוי אפיקים והיצע עבור המשקיע, אלא מדובר בקרנות שלמעשה חוזרות על עצמן מתוך תקווה להישג יתרון תחרותי בדרך שלא קשורה באמת לאיכות המוצר. אין שום סיבה שלבית השקעות תהיה יותר מקרן אחת על אותה קטגוריה ואם בתי ההשקעות לא יבינו את זה, ראוי שהרגולטור יתערב.