$
שווקי חו"ל

ראיון כלכליסט

"ב-2017 הסיכוי למיתון היה פחות מאפס, אשתקד - אפסי וב-2019 לא יהיה מיתון"

מנכ"ל המילטון ליין, מריו ג'יאניני - הגורו בראש קרן ההשקעות, שמנהלת גם מיליארדי שקלים של חוסכי הפנסיה בישראל - מודאג מהשלכות מלחמת הסחר של טראמפ: "זה עשוי להשליך לרעה על הערכותינו". במקביל לניהול הכסף הישראלי המילטון ליין גם משקיעה, אבל רק מיליארד שקל, בחברות מקומיות "הכסף לא היה מגיעים לישראל בלעדינו"

גולן חזני 13:1712.11.18

מריו ג'יאניני הוא שחקן ותיק בשוק קרנות ההשקעה הפרטיות. בשנות התשעים היה חלק מצוות ההקמה של המילטון ליין (Hamilton Lane), קרן השקעות מפילדלפיה, שנהפכה לשם מוביל בתעשייה, ומ־2001 הוא עומד בראשה. בניהולו ביצעה החברה מהלך חריג לגוף בתחומה, שעל פי רוב מעדיף לא להיחשף — היא הנפיקה את עצמה בנאסד"ק ב־2017.

 

מאז נהפכה מניית החברה לאחת מהנפקות הפיננסים המוצלחות, וייצרה למשקיעים תשואה של 150%. כיום נסחרת המילטון ליין לפי שווי של 2 מיליארד דולר, וג'יאניני הוא מרואיין מבוקש, שנחשב כמי שקולע בתחזיותיו לשווקים. הוא דוגל בגישה אופטימית, מה שעבד לטובתו בעשור האחרון של עליות כמעט בלתי פוסקות. אלא שבחודש האחרון השווקים מגמגמים, ומהלכיו הבלתי צפויים של הנשיא טראמפ מטילים עננה של חוסר ודאות על המשקיעים העצבניים ממילא. ג'יאניני נמצא בביקור בישראל, אחד מ־15 הסניפים של המילטון ליין.

 

 צילום: AP

 

"אין מספיק מידע איכותי"

 

בשנים האחרונות טענת שלא יהיו מפולות. אתה עדיין סבור כך, לנוכח התנודיות הרבה בשווקים?

"מפליא אותי שהנושא הזה מושך כל כך הרבה תשומת לב. לפני שנתיים צפינו שההסתברות למיתון היא פחות מאפס, ובשנה שעברה אמרנו שהיא אפסית. השנה אנחנו עדיין בדעה שב־2019 לא יהיה מיתון — דבר העולה בקנה אחד עם הקונצנזוס ולפיו לא צפוי מיתון בארה"ב ובשאר העולם לפני אמצע 2019 או סופה. עקומת התשואה היא הקו המנחה העיקרי שלנו לכך, ממש כשם שהיא משמשת אחד ההסברים הכי נפוצים לטענה שהמיתון קרוב. אין זה משנה כמה העקומה קרובה כרגע לנקודת הפיתול, כי רק לאחריו יחל תהליך הכניסה למיתון, ומרגע שהתהליך יתחיל יעברו 6–12 חודשים עד לכניסה של המשק למיתון".

 

מהם, מבחינתכם, תחומי ההשקעה המעניינים כרגע?

"המילטון נמצאת כרגע בתקופת 'סקירת השוק', שבמסגרתה אנו חולקים את התובנות שלנו לגבי תעשיות שונות. מקורן של התובנות בניתוח כמות גדולה מאוד של מידע על השווקים, שאנו נחשפים אליו בעבודתנו מול הלקוחות הגלובליים שלנו, מול לקוחות פוטנציאליים, מנהלי קרנות ואנשי מפתח בתעשייה ביותר מ־20 ערים, כולל תל אביב. אחת הסיבות ל'סקירת השוק' שלנו היא שתחום קרנות ההשקעה הפרטיות ממשיך לסבול ממחסור במידע איכותי, וכתוצאה מכך יש חוסר בתחזיות מבוססות מידע. מידע הוא נקודת חוזק, וכאחד הגופים הגדולים בעולם בתחומנו, צברנו מאגר ידע משמעותי שמתבסס על ניסיון של יותר מ־40 שנה, כ־5 טריליון דולר שמשקיעים התחייבו להשקיע באמצעותנו בקרנות, ועבודה עם יותר מ־1,500 מנהלי קרנות ו־60 אלף חברות פרטיות".

 

מריו ג'יאניני מריו ג'יאניני צילום: privatefundsmanagement

 

 

איך תשפיע מלחמת הסחר של הנשיא טראמפ על השווקים?

"הדאגה העיקרית היא מהשלכות לא ידועות כתוצאה מהסלמה של הסכסוך המסחרי. התרחיש הזה גורם לחוסר ודאות משמעותי, שעשוי להיתרגם לתנודתיות גבוהה בשווקים. ממחקר שפרסמנו באחרונה עולה כי בראייה היסטורית סביבה כלכלית המתאפיינת בתנודתיות נמוכה עד בינונית, היא חיובית לשווקים, וסביבה שבה התנודתיות גבוהה היא שלילית עבורם. עוד מצאנו, כי לטווח הארוך הפרייבט אקוויטי מוכיח עצמו כרווחי יותר משאר אפשרויות ההשקעה, בין שהתנודתיות גבוהה ובין שנמוכה. בנוסף, שוק הפרייבט אקוויטי מתמקד לרוב בחברות קטנות יותר, ואלה נוטות להיות מוכוונות יותר לשוק המקומי. ההשקעות של שוק זה נוטות יותר לארה"ב ולעסקים מבוססי שירותים מאשר לעסקים תעשייתיים עם שרשראות אספקה ובסיסי לקוחות בינלאומיים, למשל יצרני רכב ואלקטרוניקה. כתוצאה מכך, אנו מאמינים שתחום הפרייבט אקוויטי יושפע פחות מהשווקים הציבוריים גם במצב של תנודתיות גבוהה. נקודה חשובה נוספת היא שערי המטבע. רבים מתרחישי מלחמת הסחר צופים שמדינות ינסו לפחת את שער המטבע שלהן, כדי להגדיל את היצוא. בתרחיש כזה הערך של השקעות חוצות גבולות יעלה ויירד בהתאם לשערי המטבע".

 

מהם הסיכונים הגדולים כיום?

"סכסוך הסחר עם סין מסוכן, אבל לדעתנו הפרוטקציוניזם (מגבלות וחסמים על הסחר בין מדינות — ג"ח) של ארה"ב הוא סיכון גדול אף יותר. המדיניות של הממשל הנוכחי בארה"ב עשויה לחולל שינוי עצום מבחינה מאקרו־כלכלית, בין שמסכימים איתה ובין שלא. יש דברים רבים שיכולים להיפגע מהמדיניות הזו, כך שקיים סיכון שהמדיניות של טראמפ תשליך לרעה גם על הערכתנו הנוכחית שהסיכויים למיתון נמוכים עד מאוד".

 

האמריקאי מאמין בכלכלה של טראמפ?

"לאור התזזיתיות בשווקים, נראה שהמשקיעים מתחילים להטיל ספק ביכולת הכלכלה להמשיך לצמוח לאורך זמן".

 

מה השפעת בחירות אמצע הקדנציה של הנשיא?

"אין להן השפעה על הכיוון הכללי של הכלכלה, אך יש סיכוי קטן להגדלת ההשקעות הממשלתיות בתשתיות, דבר שעשוי לייצר לחצים אינפלציוניים. בפנינו שנתיים של מאבק בין הקונגרס מצד אחד לבין הסנאט והנשיא מהצד השני. סביר גם שחקירות הנשיא בקונגרס הנשלט בידי הדמוקרטים יגדילו את אי־הוודאות בשווקים".

 

 

טפטפת של נטפים טפטפת של נטפים צילום: קיבוץ חצרים

השקיעו בנטפים ובאורמת

המילטון ליין החלה את פעילותה בשוק ההון הישראלי ב־2005, וג'יאניני מסכם בדבריו את 13 השנים שעברו: "ישראל היא מקור גאווה ותמיכה עבורנו. ידענו שאנחנו לוקחים על עצמנו אחריות גדולה לניהול כספי החיסכון הפנסיוני במסגרת תחום שהיה חדש בישראל, ונפעמנו מהמהירות שבה קרנות הפנסיה הישראליות הסתגלו לשוק הפרייבט אקוויטי. מצד שני, ישראל היא הזדמנות עבור הלקוחות הזרים שלנו, שרוצים להיחשף להשקעות מהשורה הראשונה בתחום קרנות ההשקעה הפרטיות בישראל, לצמיחה המהירה של מדינה מיוחדת זו ולחדשנות ברמה הבינלאומית שמאפיינת אותה. הפעילות שלנו פה בצמיחה, ואנחנו אפילו עוברים למשרדים חדשים. השיטה שלנו דוגלת ביצירת פתרונות אישיים לקרנות פנסיה ולמשקיעים שלנו בכל מדינה שבה אנו פועלים. בו בזמן, אנו בוחנים כל שוק מקרוב, כדי להתעדכן בהתפתחויות רגולטוריות או אחרות, שעשויות להשפיע על לקוחותינו".

 

בהיותכם שומרי סף, המוסדי בעצם משלם פה עמלה כפולה. למה שלא ישקיע ישירות בקרן?

"ראית את התשואות שהשגנו? לכן אנחנו לא מרבים לשמוע את השאלה הזו".

 

על פי דיווחי המוסדיים בישראל, עומדת התשואה הממוצעת השנתית נטו של המילטון על 12% ויותר.

 

מיהם לקוחותיכם הגדולים בישראל?

"אנחנו לא חושפים שמות, אבל ניהלנו כספים ובנינו תיקי השקעות מותאמים אישית לכמה מהגופים המוסדיים הגדולים בישראל — קרנות פנסיה, חברות ביטוח ובתי השקעות. יש לנו גם לקוחות שמשקיעים במוצרים המעורבים שלנו, בתחומי השקעות משותפות, השקעות בשוק המשני והלוואות פרטיות. בסיס הלקוחות שלנו כולל גם בנקים, משרדי ניהול הון משפחתי, יחידים בעלי הון, קיבוצים ואוניברסיטאות".

 

המוסדיים פה השקיעו בכם עשרות מיליארדים, אבל אתם כמעט לא השקעתם בחברות ישראליות, למעט אחוזים בודדים בנטפים ובאורמת, שכבר מכרתם.

"השקענו עבור לקוחותינו יותר ממיליארד שקל בישראל, כספים שלא היו מגיעים לפה בלעדינו. בנוסף, השקענו ישירות בחברות הייטק והשתתפנו ברכישות משמעותיות של חברות. ביצענו השקעות אלה עבור לקוחותינו, מתוכנית ההשקעות המשותפות שלנו ומעסקאות בשוק המשני".

 

על אילו קרנות השקעה ישראליות אתם ממליצים בפני לקוחותיכם בעולם?

"גם במקרה הזה איננו נוהגים לציין שמות ספציפיים. אנו משקיעים במגוון קרנות באזור ומאמינים שסביבת ההשקעות הזו תמשיך לספק הזדמנויות השקעה מעולות. השנה האחרונה היתה העמוסה ביותר שלנו מבחינת השתתפות ישירה בסבבי גיוס ראשונים ומאוחרים יותר של השקעות בחברות צעירות ומדהימות בישראל".

 

תעשיית קרנות ההשקעה בישראל מספיק מפותחת?

"לדעתנו, כן. יש רק שני מקומות עם אפשרויות השקעה בהון סיכון באותו קנה מידה כמו בישראל, עמק הסיליקון וסין, ולשווקים אלה נקודות חוזק אחרות מלישראל. האם המצב יכול להשתפר? ודאי, אבל אנו רואים שהשוק מתפתח ומתקדם, יזמים נהיים חזקים יותר ושאפתנים מאי פעם, והגלובליזציה ההולכת וגוברת משפיעה באופן חיובי. האינטרנט הסיר את אחד החסמים המשמעותיים ביותר עבור החדשנות הישראלית ומאפשר להגיע לקנה מידה בינלאומי ולצרכנים ברחבי העולם. זה תחום שיכול להתפתח כאן עוד יותר".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x