בלעדי לכלכליסט
לבקשת משפחת גולדין: צינור הגז לעזה חוזר להכרעת הדרג המדיני
המועצה הארצית לתכנון ובנייה אמורה היתה לאשר את תוואי צינור הגז לעזה. חמי גולדין, שגופתו של אחיו הדר מוחזקת על ידי חמאס, הגיע לדיון ומחה על הרעיון. יו"ר המועצה בילסקי: "הקשבנו ודחינו הכל עד לבירור עם גורמי הביטחון"
המועצה הארצית לתכנון ובנייה הקפיאה בימים האחרונים את אישורה של התוכנית להקמת צנרת להעברת גז טבעי מישראל לרצועת עזה, כך נודע ל"כלכליסט".
- הג'יהאד האיסלאמי: הושגה הפסקת אש בתיווך מצרי
- עקב המצב בדרום: שונו נתיבי מסלולים בנתב"ג
- ההסלמה בדרום: העימות הפנים פלסטיני יכתיב את גובה הלהבות
על ההקפאה הוחלט לאחר שחמי גולדין, אחיו של הדר גולדין, שגופתו מוחזקת על ידי חמאס, הגיע לדיון במועצה ומחה כנגד התוכנית, שכבר אושרה על ידי הדרג הפוליטי. כעת, בעקבות דבריו של גולדין, ביקש יו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה זאב בילסקי להחזיר את הנושא שנית להכרעת הדרג הפוליטי.
גולדין פנה אל הנוכחים וביקש מהם לקחת בחשבון את העובדה שישראל מנסה לסייע לתושבי עזה, אולם מן העבר השני לא דורשת לאלתר את החזרת גופתו של אחיו התאום, שנפל בקרב ברפיח במהלך מבצע צוק איתן.
"גולדין דיבר מעומק הלב, לקחנו פסק זמן"
בשיחה עם "כלכליסט" אישר בילסקי את הפרטים. לדבריו, "אחיו של הדר היה שם וקיבלנו אותו בכבוד הראוי. הוא באמת דיבר מעומק לבו, ואחרי ששמענו, לקחנו לעצמנו פסק זמן כדי לראות שהנושא מתואם עם כולם".
נציג משפחת גולדין הגיע לדיון שאמור היה לעסוק בהיבטים הטכניים של הקמת התשתית המדוברת. בילסקי מודה שעבודת המועצה השוטפת עוסקת בתכנון גרידא, ולא בנושאים בעלי אופי פוליטי ומדיני, אבל מכיוון שמדובר בדיון פתוח כל אחד רשאי להגיע ולשמוע, ואף להשמיע את דעותיו.
עוד אמר בילסקי, ש"שלא בכל יום מגיע טיעון כזה, אבל אני מכיר את המשפחה משום שהילדים התחנכו ברעננה (בילסקי כיהן בעבר כראש העיר בשנים 1989‑2005 ו־2013‑2018 ‑ ל"ג). אלה אנשים ששילמו את היקר מכל למען מדינת ישראל, ולכן חשבנו שראוי שדבריו ישמעו.
"הוא ביטא את הכאב של המשפחה שאנחנו כמדינה לא רק עוזרים לעזתים עם משכורות ואספקת דלק, אנחנו אפילו מתכננים להם מסדרונות תשתית כדי שביום מן הימים נוכל לספק להם גז".
בילסקי הסביר ש"אם מישהו מהצד היה מסתכל, הוא היה שואל את עצמו איך בכלל אנחנו חושבים לעזור לעזה, בשעה ששם מתייחסים בצורה לא אנושית למשפחות חיילים. אבל זה ההבדל בינינו, ולא נשתנה בגלל חמאס.
"אז בדיון שלנו נתנו כבוד למשפחה, לא קיבלנו החלטה ודחינו הכל לאחר בירור עם גורמי הביטחון. נרצה לראות שכולם יודעים בדיוק מה קורה, ורק אז נעביר את זה, ונאשר בנייה של מסדרון תשתיות לשם".
לנתק את עזה מתשתיות אנרגיה ישראליות
נכון להיום, אספקת החשמל לרצועת עזה מוגבלת לכמה שעות ביום, כאשר חלק מהחשמל מגיע מייצור עצמי של תחנת כוח קטנה ומקומית והיתר מגיע מישראל.
ישראל אחראית לאספקת החשמל לרצועת עזה, מה שמייצר לעתים מצבים רגישים דוגמת המצב שנוצר בעת מבצע צוק איתן, אז נשלחו צוותים של חברת חשמל לתקן את קווי המתח שמזינים את הרצועה, גם כאשר לא היתה מחלוקת על העובדה שמי שהפיל את אותם קווים היו טילי קסאם שנורו מהרצועה ושפגעו בתשתיות על גבול הרצועה.
הכוונה להקים קו הולכת גז מישראל לרצועת עזה נדונה מזה כמה שנים בממשלות ישראל, והיא יוזמה של הקוורטט הבינלאומי, שמאחד נציגים מארצות הברית, האיחוד האירופי, האומות המאוחדות ורוסיה, ומתווך בין ישראל לפלסטינים בסוגיות שונות.
מבחינת ישראל והקהילה הבינלאומית, יוזמת קו הולכת הגז היא במידה רבה מצב שבו כולם מנצחים. זאת משום שהקמת הצינור תנתק את התלות של רצועת כזה באספקת החשמל מישראל ותאפשר לה להקים תחנות כוח עצמאיות. בנוסף, הקוורטט רואה בצינור הזדמנות לספק לעזה חשמל מסביב לשעון, ואולי אף להקים ברצועה מתקן להתפלת מים.
אם המהלכים האלו ייצאו לפועל, הם יוכלו לשפר משמעותית את המצב ההומניטרי של תושבי עזה, מה שיאפשר לבלום, ולו במעט, את המשבר הקשה ברצועה - משבר שעלול להוות זרז להתפרצות עימות אלים בין ישראל לפלסטינים.
לא רק הפלסטינים ירוויחו מהקמת צינור גז לרצועה. גם שותפויות הגז הישראליות שמחזיקות בבעלות על מאגרי הגז תמר ולווייתן ירוויחו, משום שאלו המאגרים היחידים שיוכלו לספק גז לרצועה דרך הצינור, לפחות בטווח הקרוב. מצב זה עשוי להשתנות אם חמאס יצליח לפפתח עצמאית את שדה הגז גאזה מארין ששוכן כמה ק"מ מהחוף של כזה. במקרה כזה, ייתכן שיקום מתחרה לשותפויות הגז.