כדורגל סחוט, אבל לא טרי
ארגוני הכדורגל רודפים אחרי ההכנסות תוך כדי שהם מסרבים להכיר בעובדה שהכדורגלנים משחקים הרבה יותר מדי כדורגל
"אתה צריך להתרגל לשחק עם כאב במשך הקריירה שלך", אמר מאמן טוטנהאם מאוריסיו פוצ'טינו לקשרו הצעיר, הארי ווינקס (22), שעבר ניתוח בקרסול. טוטנהאם, ששיחקה ביום שני בשבוע שעבר, נאלצה לשחק שוב ביום רביעי ואז עלתה למגרש בשבת. ווינקס הסביר שקשה יותר להתכונן פיזית ללו"ז כזה מאשר מנטלית וטקטית.
- ריאל מדריד קיבלה 88 מיליון יורו מאופ"א בעונת 2017/18
- רעידת אדמה בכדורגל האירופי? "הקבוצות הגדולות על סף הקמת סופרליג"
- 7 הערות על חשיפות פוטבול ליקס
אבל רגע, מדוע מגיעים למצב בו קבוצה משחקת שלושה משחקים בשבוע? זה בגללכם.
נסו להיזכר מתי לאחרונה הדלקתם את הטלוויזיה ולא היה משודר משחק כדורגל כלשהו. אחת לארבע שנים ישנו מונדיאל. כל ארבע שנים יש גם יורו. כלומר, לנבחרות האירופיות יש טורניר גדול כל שנתיים. קופה אמריקה זהו טורניר שמתקיים כל שנתיים או כל שלוש שנים ועכשיו, מהטורניר האחרון ולא ידוע מתי זה ישתנה - כל ארבע שנים. גביע אסיה גם כן מתקיים כל ארבע שנים וגביע אפריקה לאומות כל שנתיים.
ואלו רק שלבי הגמר של הטורנירים הבינלאומיים שהמוקדמות אליהם משוחקות לאורך עונות הכדורגל.
תוסיפו לכל זה את הליגות המקומיות ומפעלי מועדונים מקומיים, יבשתיים ובין יבשתיים וקיבלתם המון כדורגל - כדורגל שאתם צורכים.
מי מרוצה ומי לא?
התחרות שיוצרת הכי הרבה רעש כרגע היא ליגת האומות של אופ"א. מדובר על טוויסט באופן ההעפלה המסורתי באמצעות בתים. בקצרה, אופ"א יצרה בתים עם פחות קבוצות ושיבצה אליהם קבוצות שלהערכתה נמצאות באותה רמה כאשר ניתן לעלות ולרדת בין רמות בתים. התוצאה: במקום לשחק משחקי ידידות חסרי טעם, כעת למשחקי הנבחרות יש תמריץ לקחת את המשחקים הללו ברצינות.
ייתכן שבאופ"א מרוצים עד כה אך מי שאינם מרוצים מהתחרות החדשה הם המועדונים, שרואים את שחקניהם נשחקים ונפצעים במסגרת משחקי הנבחרות הללו ובסופו של דבר מפסידים זמן משחק במועדוניהם. יש לציין שהמועדונים הם אלו שמשלמים לשחקנים את משכורותיהם - ולא הנבחרות.
אחד הגופים היותר משפיעים בכדורגל האירופי הוא ה-ECA, ההתאחדות של המועדונים האירופים. מטרתו היא לייצג את המועדונים מול גופים מפקחים אחרים בכדורגל. באסיפה הכללית של הארגון בקרואטיה בספטמבר האחרון הועלה לדיון מבנה תחרות הליגה האירופית לעונות 2024-2021. למה 2024-2021? כי אופ"א מכרה את כל זכויות השידור והחסויות לתחרויות השונות לשנים 2018 עד 2021. אך לא רק, מ-2024 כל לוח השנה של הכדורגל העולמי ישתנה בעקבות הרחבתו של מונדיאל 2026 מ-32 קבוצות ל-48. ב-ECA רואים זאת כהזדמנות לשנות את מבני התחרויות.
לפי הדיווחים מהקונגרס, אופ"א וה-ECA שוקלים להוסיף תחרות מועדונים שלישית בת 32 קבוצות, בנוסף לליגת האלופות ולליגה האירופית. הרעיון עודנו ראשוני והארגונים מחכים לפידבק מהמועדונים ומהליגות האירופיות השונות כיצד ראוי להמשיך. אך מה שבטוח זה שלמועדונים שיתווספו לסבב התחרויות האירופיות יהיו הרבה יותר משחקים ממה שהם היו רגילים לשחק כיוון שיהיו אלו מועדונים שמתקשים להיכנס לליגת האלופות והליגה האירופית. משמע, יותר כסף, שיאפשר סגל יותר רחב, שיידרש יותר כסף להרכיבו לתחזקו ו... הרבה יותר פציעות.
פערים נפערים
פערים תחרותיים בליגות מקומיות רבות הם מציאות כבר תקופה ארוכה. הדומיננטיות של מועדונים כמו יובנטוס, פריז סן ז'רמן ובאיירן מינכן בולטת במיוחד. אך גם בספרד יש חוסר תחרותיות מובנה במרוץ הדו ראשי בליגה עם הבלחות של אתלטיקו מדריד. אפילו בפרמיירליג קשה לשבור את תקרת הטופ 6. וכן, גם בליגות חלשות יותר ביבשת קיים פער תחרותי בין קבוצה אחת - העשירה ביותר שמשתתפת על בסיס קבוע בתחרויות האירופיות המניבות - לשאר הליגה. זה מוביל לצמצום העניין בליגות המקומיות, מה שמגדיל את הפער הכספי ביניהן לליגות הגדולות עוד יותר.
מה האפשרויות להתמודדות עם הפערים הללו בין הליגות הבינוניות לגדולות?
החודש הודיעו בבלגיה ובהולנד שהליגות שוקלות לאחד את הליגות של שתי המדינות על מנת לעזור לכדורגל להתפתח ולהפסיק להיות חממת גידול לשחקנים - שלא נותרים בליגות המקומיות שלהם יותר מדי זמן מאחר שהמשיכה לכסף הגודל של חמש הליגות הגדולות היא גדולה מדי. זה נראה שבהולנד ובלגיה רואים באיחוד כמהלך שיסייע להגביר את התחרות, מה שיסייע להגדיל את ההכנסות. כמו כן, איחוד של שני הליגות האלו אמור גם ליצור עניין רב יותר בקרב נותני חסות שכעת הם יפנו לשני בסיסי צרכנים שונים דרך נכס אחד. אם האיחוד הבלגי-הולנדי יהיה חיובי, ייתכן שנראה איחודים דומים נוספים.
אך הסוגיה המרכזית היא איך תיראה ליגה שכזו ומה יהיה עומס המשחקים? כיום בליגה הבכירה בבלגיה יש 16 קבוצות ובהולנד יש 18 קבוצות. לבינתיים, על מנת לחזק את הליגה ההולנדית הודיעו אייאקס, פ.ס.וו איינדהובן ופיינורד שיחלקו עם שאר הליגה את ההכנסות שלהם משידורים במסגרות האירופיות.
טרנד הרחבת הטורנירים והגדלת מספר המשחקים לא פוסח גם על היבשת מעבר לאוקיינוס האטלנטי. טורניר הקופה אמריקה, שהוא טורניר הנבחרות הוותיק בעולם מתקיים בין 10 המדינות החברות ב-CONMEBOL (ההתאחדות המפקחת על כדורגל דרום אמריקאי) אך תמיד היו מוזמנות שתי נבחרות אורחות שכן טורניר בעל 10 משתתפות אינו אידיאלי. לרוב האורחות היו נבחרות בקרבה גיאוגרפית. תחילה, שקלו שהטורניר של 2019 יהיה בעל 16 נבחרות ויכלול שלוש מוזמנות מ-CONCACAF איגוד הכדורגל של צפון ומרכז אמריקה ומההתאחדות הכדורגל האסייתית. לבסוף, הוחלט שיישמר מבנה 12 הנבחרות כאשר האורחות יהיו קטאר ויפן.
גם גביע הליברטדורס שם עיניו על התרחבות: לאחרונה מדווח על מגעים בין CONMEBOL (כמו שאופ"א מארגנת את ליגת האלופות כך CONMEBOL אחראית לארגון הליברטדורס) לבין ה-MLS הצפון אמריקאית והליגה המקסיקנית בכדי לשלב קבוצות מהליגות הללו בטורניר. בארה"ב, שם בסיס אוהדים היספני משמעותי עוקב אחרי הטורניר, כניסה של מועדוני ה-MLS עשויה להביא לבוננזה משמעותית.
חשוב לציין, מועדונים מקסיקנים שיחקו בין השנים 1998 ל-2016 בטורניר אך בעקבות התנגשות עם לוח המשחקים המקסיקני פרשו מהתחרות.
מפלצת ושמה מונדיאל
לקינוח, גביע העולם לקבוצות המאורגן ע"י פיפ"א וכולל את האלופות של כל טורניר יבשתי גם כן עשוי לעבור שינוי מבנה. לרוב מנצחת ליגת האלופות זוכה גם בטורניר זה.
נשיא פיפ"א, ג'יאני איפנטינו, רמז בחודשים האחרונים על קבוצות משקיעים המוכנות להשקיע סכום של 25 מיליארד דולר שיסייעו בהרחבת טורנירי פיפ"א - ליגת האומות העולמית וגביע העולם למועדונים.
בפגישה של מועצת פיפ"א שהתקיימה לאחרונה ברואנדה התייחס אינפנטינו לנושא אך בחינת השינויים הנ"ל נדחו לעוד חמישה חודשים. ההצעות השונות גורמות למתח בין המועדונים והליגות באירופה לבין פיפ"א כאשר החשש הוא שהרחבת גביע העולם לקבוצות יהווה איום על ליגת האלופות.
פיפ"א התקשתה בהשגת נותני חסות למונדיאל ברוסיה וייתכן שתתקל בפני מצב דומה למונדיאל בקטאר - הארגון נואש למזומנים וכך גם ראש הארגון, ג'יאני אינפנטינו - שצריך לקיים את הבטחת הבחירות שלו עם מזומנים להתאחדויות שבחרו בו. מותגים מערביים לא ימהרו לשייך את עצמם עם הטורניר הזה כל עוד פיפ"א ממשיך להיות ארגון תחת זכוכית מגדלת.
אז מה יש לנו כאן בעצם? באופן טבעי, כל ארגון מנסה לשמור על חבריו ולקדם את האינטרסים שלהם אך במבט לעתיד הארגונים האלה וחבריהם רוצים עוד. עוד הכנסות ועוד חשיפה. רק שלעוד הזה יש מחיר והוא בריאותם של השחקנים שכבר עכשיו מתמודדים עם לוח שנה עמוס מאוד.
במציאות משתנה שבה גופי שידור חדשים וותיקים נאבקים על כל תחרות אפשרית הביקוש לעוד כדורגל חזק מתמיד, נותני חסות ימשיכו לחפש החזר על הסכומים העצומים שהם משקיעים דרך הכדורגל ולנו תמיד יהיה מה לראות. השאלה באיזה מחיר ועל חשבון בריאותו של מי?
הכותב עובד בחברה המובילה בעולם לארגון כנסים עסקיים בתעשיית הכדורגל שמרכזה בלונדון