על הקשר בין פייסבוק לחשבון הבנק, אפליקציית הניווט והמשחקים האהובים עליך
עולם בסיסי הנתונים הוא עולם מרתק שעבר בשנים האחרונות מהפכה גדולה, בעיקר בזכות הטרנספורמציה הדיגיטלית שנמצאת בשיאה
בכל האפליקציות הללו נעשה שימוש מסיבי בבסיסי נתונים רבים ושונים שאוגרים ושומרים בתוכם את הפרטים שלנו, את הפרופיל האישי שלנו, את הרכישות שביצענו, את הלייקים שעשינו בפייסבוק ואפילו את הנקודות שהצלחנו להשיג במשחק שאנחנו הכי אוהבים לשחק בו. הכל נכנס, נאגר ונשמר בתוך אותם בסיסי נתונים אשר מאוחר יותר יאפשרו לבעליהם לבצע ניתוחים שונים על המידע ולהפיק ממנו תובנות ותועלות עסקיות רבות ושונות.
בעבר הלא כ"כ רחוק, ארגונים נהגו להשתמש במספר מועט יחסית של בסיסי נתונים שונים. תפיסה מקובלת הייתה לבחור בספק בסיס נתונים מרכזי ולבצע שימוש נרחב בטכנולוגיה עיקרית אחת. סוג של אימוץ של האמונה שסוברת כי “One Size Fits All”. בסיסי הנתונים המסורתיים מבוססים על המבנה הטבלאי (המבנה המוכר של טבלה עם עמודות ושורות) ונהוג לכנותם בשם "בסיסי נתונים טבלאיים" (או "רלציוניים"). אולם, בסיסי הנתונים הללו אינם בהכרח מתאימים לתקופתנו היום, לאור העובדה שהמידע מגיע ממקורות מידע כה רבים ושונים, בצירוף העובדה שכמויות המידע הינן עצומות והן רק הולכות וגדלות. פניות רבות לבסיסי הנתונים צריכות להיות מהירות במיוחד ולספק זמני תגובה מידיים.
כך לדוגמא, אם ניקח מקרה שכיח שבו אנחנו מבצעים רכישה של מוצר כלשהו באינטרנט או באמצעות מכשיר הסלולר שלנו, בזמן שבו אנחנו מסיימים את הרכישה ומבקשים לשלם על המוצר, צריך בסיס הנתונים בין היתר לבדוק שאכן מדובר בלקוח אמיתי ובאמצעי תשלום תקין ושלא מדובר בניסיון התחזות או רמאות, וכל התהליך הזה צריך להסתיים תוך פחות משניה אחת.
NoSQL – עכשיו גם אוטונומי
בשנים האחרונות, התפתח מאוד עולם שלם וחדש יחסית של בסיסי נתונים שאינם טבלאיים אשר נקראים בשם כולל – NoSQL (קיצור של: Not Only SQL). מדובר בקטגוריה חדשה יחסית של בסיסי נתונים אשר מאפשרים פתרון לאחסון וגישה של מידע אשר אין לו מבנה טבלאי ברור ומסודר כפי שהיה נפוץ עד כה. השימוש בבסיסי נתונים NoSQL מאפשר פשטות יחסית באפיון של המידע וביכולת לבצע פעולות מסוימות במהירויות הגבוהות הרבה יותר בהשוואה לבסיסי נתונים טבלאיים. בסיסי נתונים בתצורת NoSQL הינם כיום נפוצים במיוחד במערכות המיועדות לשמור ולנהל כמויות מידע עצומות (מה שנהוג לכנות בשם הכולל “Big Data”) וכן במערכות שצריכות לספק מידע בזמן אמת ברמת ביצועים של חלקיקי שניה.
בעשור האחרון פותחו בעולם מאות בסיסי נתונים בתצורת NoSQL וכיום בין בסיסי הנתונים המובילים והנפוצים ביותר בעולם קיימים גם בסיסי נתונים אלה. אחד מהם, הינו זה של חברת אורקל אשר הכריזה לאחרונה על בסיס הנתונים האוטונומי הראשון בעולם בתצורת NoSQL. מדובר בפתרון חדשני וייחודי שמאפשר למפתחים לבנות בקלות יישומים מודרניים שיוכלו ליהנות מבסיס נתונים מהיר במיוחד שיספק למשתמשים בו זמינות גבוהה וכל זאת בעלויות נמוכות יותר בהשוואה לפתרונות מתחרים.
פתרון זה מצטרף לפורטפוליו של פתרונות בסיסי הנתונים של חברת אורקל אשר מחזיקה כיום בבסיסי הנתונים המובילים והנפוצים ביותר בעולם – Oracle Database ו- MySQL. בסיס נתונים חדשני זה מיועד לעומסי עבודה חריגים אשר זקוקים לתגובות מהירות במיוחד ואשר ניתנות לחיזוי לפעולות פשוטות יחסית. זהו שירות אוטונומי לחלוטין אשר מנהל את עצמו ומאפשר למפתחים המשתמשים בו לפרוס בקלות רבה יישומים בקנה מידה גדול, כגון אפליקציות סלולר המיועדות לביצוע רכישות באינטרנט, זיהוי של הונאות באינטרנט, משחקים מרובי משתמשים, פרסום דיגיטלי ועוד. באמצעות תהליכי למידת מכונה חדשניים לצד תהליכי אוטומציה מורכבים, מסד הנתונים האוטונומי בתצורת NoSQL של אורקל מספק פתרון אמין עם זמינות מרבית של 99.95% ובמקרים מסוימים מאפשר הוזלה של עד 70% מהעלות של בסיס הנתונים בהשוואה לחלק מהמתחרים בו.
ממשיכים למנף יכולות אוטונומיות מהפכניות כדי לשנות את שוק בסיסי הנתונים
ההכרזה של חברת אורקל על מסד הנתונים Autonomous NoSQL Database Service, מצטרפת ל- 2 הכרזות קודמות שביצעה החברה במהלך השנה האחרונה ואשר כללו את ה- Autonomous Data Warehouse, המשמש לניהול מחסן מידע אוטונומי, וכן את ה- Autonomous Transaction Processing, המשמש לתפעול אוטונומי של מערכות המיועדות לעיבוד טרנזקציות. בסיס הנתונים Autonomous NoSQL החדש, המנהל את עצמו באופן אוטונומי מלא, מיועד לטפל ביישומי NoSQL הדורשים זמני תגובה נמוכים במיוחד, מקנה למשתמשים בו גמישות מלאה בהגדרת מודל הנתונים, עובדה שמתאימה במיוחד לטיפול במידע שאינו מובנה (דרישה נפוצה מאוד בעולם ה- IoT, "אינטרנט של הדברים") ובנוסף מאפשר רמה גבוהה מאוד של מדרגיות ואלסטיות כך שניתן בקלות רבה להרחיב ו/או לצמצם את כוח המחשוב שעליו עובד בסיס הנתונים.
באמצעות ממשקי תכנות יישומים פשוטים (API), המפתחים יכולים להתמקד בפיתוח יישומים ללא צורך לדאוג לניהול השרתים, טיפול והרחבה של האחסון, פריסה והגדרה של האשכולות (Clusters) ומשאבי המחשוב, התקנת התוכנה ו/או הגיבוי של בסיס הנתונים. המפתחים המשתמשים בבסיס נתונים ייחודי זה יכולים פשוט לציין את רמת הביצועים שהם מבקשים לקבל מבסיס הנתונים, להגדיר את התפוקה (Throughput) ואת הקיבולת של המידע שהם מבקשים לספק והמשאבים הדרושים יוקצו בצורה אוטומטית ואף יורחבו ויגדלו או יקטנו בהתאם לפעילות וזאת בכדי לעמוד בדרישות המערכת, וכל זאת בצורה דינמית ואוטונומית.
מעוניינים לשמוע וללמוד עוד על פתרונות בסיסי הנתונים של חברת אורקל? מוזמנים לקחת חלק פעיל בסמינרים המקצועיים שיועברו במסגרת "שבוע אורקל", כנס הטכנולוגיה הלימודי הגדול בישראל שיתקיים ב- 25-29 בנובמבר 2018.
עמי אהרונוביץ, מייסד ומנכ"ל חברת DBAces המתמחה בייעוץ והדרכה בעולם בסיסי הנתונים, בעל הכרה בינלאומית של חברת אורקל Oracle ACE Director, משמש כיו"ר ארגון משתמשי אורקל בישראל וכשגריר קהילת משתמשי אורקל באזור EMEA.