בעלי משרדים בבני ברק: קשה להשכיר בגלל ייקור הארנונה
עיריית בני ברק החלה בחודשים האחרונים להכליל בחישוב הארנונה שטחים ציבוריים, כגון לובי, חדרי מדרגות וחניון, מהלך שהעלה את המס על משרדים בשיעור של עד 20%
בעלי משרדים באזור המגדלים החדש של בני ברק, בני ברק ביזנס סנטר (BBC), טוענים כי שינוי שיטת חישוב הארנונה הביאה לייקור המס ומקשה עליהם להשכיר את המשרדים שבבעלותם. לפני מספר חודשים החליטה העירייה למסות גם שטחים ציבוריים במגדלי המשרדים כגון לובי, חדרי מדרגות וחניונים. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי תוספת התשלום משתנה בהתאם להיקף השטחים הציבוריים, ועשויה להגיע ל־20%.
לו היה מחסור בשטחי משרדים בבני ברק, ייתכן שהמהלך של העירייה היה עובר בשקט, אלא שמשיחות עם אנשי נדל"ן באזור עולה תמונה של עודף היצע, הן בבני ברק והן בשכנותיה תל אביב, פתח תקווה ורמת גן. בבני ברק לבדה יש כיום כ־200 אלף מ"ר שטחי משרדים בשלבי הקמה, ובערים השכנות צפויים להתווסף מאות אלפי מ"ר. בתל אביב וברמת גן הארנונה אינה כוללת שטחים ציבוריים.
ג'קי מוקמל, מנכ"ל CBRE ישראל, חברת ייעוץ ותיווך בתחום הנדל”ן המניב: "החלטת העירייה להעלות את תשלומי הארנונה למשרדים באזור BBC, שהתפתח מאוד בשנים האחרונות, עשויה להביא להאטה ולעצירה של השכרת משרדים במגדלים החדשים בעיר. במיוחד יתקשו לשלם תשלומי ארנונה גבוהים עסקים קטנים ששוכרים 50־200 מ"ר ומהווים כ־25% מכלל שוכרי המשרדים בעיר".
לדבריו, המהלך של העירייה מוטעה לנוכח העלייה בשלוש השנים האחרונות במספר החברות שעברו מתל אביב לבני ברק בזכות עלויות השכירות הנמוכות יותר: "בפועל דמי השכירות בשטחים הקטנים של עד 200 מ"ר נעים כיום סביב 60-55 שקל למ"ר ברמת מעטפת, בעוד בעבר הם עמדו על 65 שקל למ"ר".
בעיה נוספת שממנה סובל שוק המשרדים בבני ברק היא שבמקרים רבים, ובפרט כשהמגדל מוקם על ידי קבוצת רכישה, שטחי הבניין מחולקים לעשרות ואף מאות בעלים. בעקבות זאת נוצר מצב שהרבה משכירים מבקשים להשכיר 50־200 מ"ר, כשהביקוש לשטחים כאלה קטן. בעקבות זאת במגדל בסר 4, שקיבל טופס אכלוס לפני כשנתיים, למשרדים רבים עדיין לא נמצא שוכר.
אסף וינטרוב, מבעלי משרד התיווך אינפינטי: "על אף הקושי להשכיר, בעלי נכסים רבים מסרבים להיכנע ולמכור בשל הערכה שבעתיד הלא רחוק, בעוד כשנתיים, הקו האדום של הרכבת הקלה יגיע לאזור וישנה את התמונה מבחינתם".