$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

עיריית ת"א מפנה את ויצו כדי להרחיב את איכילוב

העירייה מתכוונת לפנות את ויצו ממבנה שהיא חכרה ל־49 שנה, ולהעביר לשם בי"ס לאחיות הפועל היום באיכילוב. בשטח שיתפנה בבית החולים ייבנה מגדל שיקום. ויצו: “הדבר מעמיד בסיכון את יכולתה של ויצו להמשיך ולפעול בעיר"; העירייה: "הנכס ישמש לפעילות לטובת הציבור"

ענת דניאלי 06:5501.11.18

קומפלקס משרדים במרכז תל אביב המשרת שורה של מוסדות של ארגון ויצו מאז 1963 עומד כעת בפני פינוי, כך נודע ל"כלכליסט".

 

 

 

אל השטח, המצוי בבעלות עיריית תל אביב, יועבר בית הספר לאחיות הפועל כיום בשטח בית החולים איכילוב הסמוך. בשטח שבו פועל כיום בית הספר צפויה הנהלת איכילוב להקים מגדל שיקום. בסוף תקופת הבנייה צפוי בית הספר לחזור לשטח איכילוב.

 

הנהלת ויצו מקיימת מגעים עם עיריית תל אביב במטרה למצא פתרון להמשך הפעילויות החברתיות המתקיימות במבנה. נכון להיום, אין הסכמות בין הצדדים. עיריית תל אביב דורשת לפנות את המבנה באופן מיידי, וללא הצעת אתרים חלופיים, ולשלם לה 7 מיליון שקל שמגיעים לה לטענתה על השימוש במקרקעין מאז 2012.

 

הקומפלקס העומד בלב המחלוקת הוא מבנה תלת־קומתי בשטח של כ־1,000 מ"ר בנוי על מגרש בן 2 דונמים, הכולל שטחי חניה, ברחוב רבקה זיו, הסמוך לבית החולים איכילוב. באוגוסט הוציאה העירייה מכתב לוויצו, בו טענה כי מאז מאי 2012 מחזיקה ויצו בנכס ללא התקשרות חוזית מול העירייה.

 

 

בניין ויצו בשדרות דוד המלך בתל אביב בניין ויצו בשדרות דוד המלך בתל אביב צילום: Google map

 

"העירייה נדרשת לנכס לאור צורכיה העירוניים", נכתב. "לפנים משורת הדין, וחרף העובדה כי ויצו מחזיקה בנכס ללא התקשרות חוזית זה שנים רבות, ניתנה לכם אורכה נוספת לפינוי הנכס, וזאת עד לא יאוחר מ־60 ימים מיום הוצאת מכתבי זה, קרי לא יאוחר מיום 12 באוקטובר 2018", נכתב. למכתבה של העירייה צורפה דרישת תשלום של כ־7 מיליון שקל לפני מע"מ.

 

הצעות הפשרה נדחו

 

במבנה המיועד לפינוי מתקיימות פעילויות חברתיות לטובת תושבי הסביבה וניתנים שירותים כגון סיוע משפטי לנשים, שירותי גישור לסכסוכים בתוך המשפחה, הכשרת צוותי חינוך, פעילות עבור נערות בסיכון ופעילות לקידום מעמד האישה. כחצי מהמבנה משמש למשרדים, ובהם מערך לניהול ורישום הצהרונים שמנהלת ויצו ברחבי העיר.

את המבנה חכרה ויצו ישראל מעיריית תל אביב בהסכם משנת 1963 שאורכו 49 שנה, שלפיו פטור הארגון מתשלום דמי חכירה ושימוש. ב־2012 פג תוקף ההסכם, ובקשת ויצו להקצאת הנכס לתקופה נוספת נדחתה על ידי העירייה. הצעות פשרה שונות של ויצו, בהם שימוש בחלק מהנכס כמרכז מעונות יום, נדחו על ידי העירייה. שני מבנים הממוקמים בסמיכות למבנה ויצו ישראל, מבנה דיור מוגן של ויצו ומבנה של ויצו העולמית, אינם בסכנת פינוי.

 

"סילוקה של ויצו מהמבנה ברחוב רבקה זיו יגרור הפסקת מתן שירות לתושבי העיר בתחומים רבים, יערים קשיים ויעמיד בסיכון את יכולתה של ויצו להמשיך ולפעול בעיר", כתבו יו"ר ויצו העולמית פרופ' רבקה לוזבסקי ויו"ר ויצו ישראל גילה אשר, במכתב ששלחו בעבר לראש העירייה רון חולדאי.

  

בית הספר לסיעוד של איכילוב בית הספר לסיעוד של איכילוב צילום: אוראל כהן

 

איכילוב הוא בית החולים הצפוף ביותר בישראל, עם 300 אלף מ"ר בנוי על שטח של כ־80 דונם. בית הספר לאחיות ע"ש שיינברן נמצא במתחם בית החולים, ברחוב הנרייטה סולד 17. בשטח זה מתכוון בית החולים להקים מבנה בן 25 קומות, שעשר מהן ייועדו למחלקת שיקום וייבנו ראשונות. המבנה יכלול 50 אלף מ"ר בנוי, מעל חניון בן 300 מקומות חניה, שיוסיף לבית החולים שטחים תת־קרקעיים נרחבים. בסוף תהליך הבנייה צפוי בית הספר לאחיות לשוב אל המגדל, לצד מחלקות השיקום בו.

 

"בחצי שנה הקרובה תבוצע העברה של בית הספר לאחיות למתחם ויצו, ובמקביל להשלמתה נקדם היתר הריסה של בית הספר כדי לבנות את מבנה השיקום החדש של המרכז הרפואי תל אביב", מסר מנכ"ל איכילוב פרופ' רוני גמזו. "בחזון שלי ההריסה תחל בעוד כחצי שנה, ובניית המגדל תימשך כארבע שניםולאחריה התחלת החפירה בתוך כמה חודשים בהם חניון ובו צפויה תוספת של כ-300 מקומות חניה לביה"ח. ולאחריו יחל הבינוי של המגדל שהוא גדול ומורכב וימשך כארבע שנים.

 

בסופו של דבר מבנה השיקום יכיל את כל אפשרויות השיקום מגריאטרי לאורתופדיה ושיקום ילדים וגם לחיילים ותאונות, ויכלול את כל ההיבטים הקיימים ברפואת השיקום". עוד ציין כי משרד זרחי אדריכלים מתכנן את המבנה, והמבנה מוערך בבנייה עד הקומה העשירית בכ-100 מיליון דולר.

 

על פינוי ויצו, אמר: "אין ספק שזה מורכב, אבל איכילוב חייב את עתודות השטח הללו וצריך לגדול בכ־100 אלף מ"ר בעשור הקרוב, כלומר בסדר גודל של שני מגדלים בני כ־50 קומות כל אחד. משרד הבריאות ועיריית תל אביב מבינים ומכירים בצורך הזה. אנחנו בנקודת הזמן הנוכחית ב־2018 גמרנו לאכלס כל מ"ר פנוי בבית החולים".

 

”תהיה פעילות קהילתית”

 

אך לא כולם משלימים עם המהלך לפינוי ויצו ללא חלופה. יו"ר סיעת מרצ תל אביב וסגנית ראש העיר מיטל להבי מבקרת את המהלך: "כשמפנים שטח ציבורי משמעותי במרכז העיר, גם אם זה למטרה טובה, ראוי שהצורך ייבחן מול צורכי ציבור אחרים, כמו גני ילדים ומעונות יום, שנמצאים בחוסר באזור זה. גם אם מדובר בשימוש משלים לצורכי בית החולים איכלוב, הרחבת בית החולים לכיוון מערב צריכה להיבחן מול חלופות ממזרח לו לאור המגבלות התחבורתיות וצורכי התושבים ממערב".

 

מארגון ויצו נמסר: "בין ויצו לבין העירייה התגלעה מחלוקת לגבי המשך השימוש בנכס. הצדדים אמורים להיפגש בקרוב, וויצו מצפה כי הנושא יוסדר לשביעות רצון הצדדים".

 

מעיריית תל אביב נמסר: "מדובר בנכס עירוני שהחוזה לגביו הסתיים וששימש את ויצו לפעילות משרדית. בטווח הקצר העירייה בודקת אפשרות שיפעל בו בית ספר לאחיות, ובטווח הארוך ישמש הנכס לפעילות קהילתית ולא יוסב לשימושי איכילוב. נבדקות אפשרויות, לרבות הקמת גן ילדים, מעונות, בית ספר או פעילות קהילתית".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x