קריסת חפציבה: עו”ד יצחק מולכו קיבל 32 מיליון שקל, אך הנושים עדיין מחכים
11 שנה חלפו מאז קריסת חפציבה, אך המנהל המיוחד עו"ד מולכו טרם השלים את בדיקת תביעות החוב. בינתיים הוא משריין בקופת הנושים כספים לתוספת שכר
אף שחלפו 11 שנה ממועד הקריסה של חפציבה, מתברר כי עו"ד יצחק מולכו, שמונה כמנהל המיוחד של חברת הבנייה, טרם השלים את בדיקת תביעות החוב. הדבר מעכב החזר חובות לנושים של אחת מהחברות־הבנות של הקבוצה, חפציבה חופים, משום שהיקף החוב הסופי איננו ידוע. החוב הופך לסופי רק לאחר הכרעת כל התביעות ולאחר שחלף המועד להגשת ערעור עליהן. המצב המוזר הזה מתרחש בעת שמולכו עצמו כבר קיבל שכר טרחה של עשרות מיליוני שקלים. לטענת מולכו, עד סוף 2017 הוא גבה 32 מיליון שקל, כולל מע"מ והוצאות.
- מסע בעולם המופלא של המפרקים: איך אפשר להוציא מיליונים מחברה שקרסה
- קריסת חפציבה: החובות העצומים, הדיירים הפולשים והמנכ"ל שברח לאיטליה
- עו"ד מולכו מציג: 11 שנה של שכר טרחה שלא נגמר
כפי שנחשף ב”כלכליסט” לפני כחצי שנה, בקופת הכונס הרשמי (כנ”ר) ממתינים יותר מ־100 מיליון שקל ששייכים לנושי חפציבה, אך מסיבה כלשהי אינם מחולקים להם. הכנ"ר טוען שהוא מפקח ביעילות על ההליכים בתיק, אך בפועל משרדו של מולכו ממשיך לקבל שכר טרחה לפי שעות עבודה בפועל, והכנ"ר לא מאלץ אותו לעבור למנגנון תגמול שיעודד את סיום העבודה, כמו מנגנון שמבוסס על חלוקה לנושים כמקובל בתיקי חדלות פירעון.
את מי משמשת הקופה?
עו"ד ג’קי מלצר, השותף של מולכו, הודיע לפני כשבועיים למחוזי בירושלים על הכוונה לחלק כספים לנושים של חברת חופים. במסמך נכתב כי בשנה האחרונה בוצעו שתי חלוקות לנושי החברה, בהיקף כולל של 24% מהחוב כלפיהם. כעת דובר על חלוקה שלישית בשיעור של 9.3% מהחוב, זאת תוך התחשבות בעובדה שלא כל תביעות החוב הוכרעו סופית ובצורך לשמור עתודה כספית להוצאות של הקפאת הליכים או פירוק, כולל שכר לפי שעה של מולכו והוצאות נוספות. עוד נכתב כי בעבר ניתן פירוט "חסוי וסודי בדלתיים סגורות" על סכומי העתודה.
השופט אלכסנדר רון אישר את התשלום לנושים, אבל בשבוע שעבר פנה לבית המשפט נאמן האג"ח של החברה, גזית בן גל נאמנויות, באמצעות עו"ד עדי פיגל, וביקש לעדכן את ביהמ”ש במספר עובדות רלוונטיות. לדבריו, מחזיקי האג"ח הם הנושים המהותיים והגדולים ביותר, ועד כה לא הושלמה בדיקת תביעות החוב. הנאמן הפנה להליך מ־2013, בו הועלו טענות שטרם הושלמה בדיקת התביעות. אז טען משרדו של מולכו כי הוא ביקש מהכנ"ר לתת לו ארכה עד סוף 2011, ולאחר מכן ביקש ארכה נוספת מהכנ"ר אך לא קיבל את תשובתו, ומאז עברו כבר חמש שנים.
מתחשיב שערך נאמן האג”ח עולה כי מולכו מבקש להשאיר בקופת הפירוק של חפציבה חופים 11.6 מיליון שקל, ולא לחלקם לנושים. הנאמן מבקש כעת מביהמ”ש להורות למולכו לפרט מה מעכב את חלוקת הכספים. עוד נכתב כי ככל שמולכו סבור שברצונו לעתור לתוספת שכר טרחה, עליו להקדים ולהגיש בקשה בעניין לאלתר, ולא לעכב את החלוקה לנושים. כמו כן נטען כי סוגיית שכרו נדונה בנוכחות הכנ”ר באסיפת הנושים האחרונה שהתכנסה באוגוסט האחרון, אך עד כה טרם פורסם הפרוטוקול שלה. לאור זאת מבקש נאמן האג”ח לחייב את מולכו למסור פירוט פומבי על הכספים שהוא מבקש לשמור וכן לקצוב לו מועד להשלמת ההכרעות בכל תביעות החוב שטרם הוכרעו.
הפסיק לחתום על דו"חות
קבוצת חפציבה, מקבלניות הבנייה הבולטות בישראל, קרסה ברעש גדול באוגוסט 2007. במאי 2018 הגיש עו"ד מלצר דו”ח כספי מפורט, שממנו עלה שעד לאותו מועד חולקו לנושים 38 מיליון שקל בלבד. ב”כלכליסט” נחשף כי מולכו אפילו לא חתם בעצמו על הדו”חות הכספיים שהגיש. מעבר להיבט הטכני, מתעוררת תהייה מהותית, והיא אם מולכו מעורב בכלל בתיק ומה משמעות העובדה שלא הוא חתום על הדו”חות.
מבדיקת “כלכליסט” עולה כי מולכו עצמו לא השתתף באסיפת הנושים, ולא בשום דיון שהתקיים בשנים האחרונות בבית המשפט המחוזי בירושלים. ב־50 פרוטוקולי דיון שמופיעים בתיק מאז 2011 ועד היום שמו של מולכו לא הופיע באף לא אחת מרשימת הנוכחים. במקומו התייצב בדרך כלל שותפו מלצר. את התיק של חפציבה קיבל מולכו בגלל השם והמוניטין האישיים שלו, אך בפועל התיק מנוהל בידי שותפיו ועובדיו.
מעו”ד מולכו נמסר: "חבל ש’כלכליסט’ מאפשר לבעלי האג”ח לעשות בו שימוש ציני ולתקוף באופן סדרתי את המנהל המיוחד בניסיון ללחוץ עליו לנהוג בחוסר אחריות ובדרך לא מקצועית שתיטיב רק עם בעלי האג”ח. שאלתכם בעניין מידת המעורבות של עו”ד מולכו בתיק מעידה בעיקר על חוסר הבנה של ניהול הליכי פירוק בסדר גודל כזה ובהתנהלותם של הליכים משפטיים וכלכליים מורכבים וממושכים. בתיק זה הושקעו עד כה מעל 90 אלף שעות עבודה, והתנהלו בו עד היום בבית המשפט למעלה מ־1,500 הליכים שונים, ועו”ד מולכו מסתייע בצוות רחב הפועל בשיתוף פעולה הדוק. עו”ד מולכו ממשיך לטפל בתיק, הוא מעורב באופן אישי בצמתי החלטה נדרשים, והוא מנחה את הצוות. הדבר מקובל בתיקי חדלות פירעון גדולים, אין בכך כל פסול או קושי.
“לעניין פרוטוקול אסיפת הנושים של ג’רוזלם — תמלול ההקלטה הגיע למנהל המיוחד לפני זמן קצר, ונבדק בימים אלה באופן יסודי, לאחר שהתברר שיש לא מעט טעויות בתמלול. לאחר ביצוע התיקונים הנדרשים יפורסם הפרוטוקול במאיה/ מגנא. לעניין תביעות החוב — מדובר בתביעות החוב של נושי חפציבה חופים. נגד חברה זו הוגשו תביעות חוב בסכום כולל של כ־400 מיליון שקל. תביעות החוב הבודדות שטרם הוכרעו מהוות פחות מ־2% מתביעות החוב שהוגשו. כל יתר תביעות החוב הוכרעו או הוסדרו סופית. גם הטיפול בתביעות החוב שטרם הוכרעו צפוי להסתיים בקרוב. לעניין הבקשה שהוגשה על ידי נאמן האג”ח — המנהל המיוחד אינו מנהל את התיק על גבי דפי העתון, ויגיב לבקשה בבית המשפט במועד שנקבע לכך על ידי בית המשפט, דהיינו בתוך 20 יום.
"התיק נוהל עד כה באופן מופתי והביא להישגים חסרי תקדים. לב הבעיה היה מציאת פתרון לכ- 4,400 משפחות שרכשו דירות (עשרות אלפי נפשות). בעבודה עצומה שהוביל עו"ד מלכו באופן אישי, כשהוא נושא על כתפיו באחריות עצומה, גובשו הסדרים מורכבים, שהביאו פתרון לאלפי משפחות רוכשי הדירות. אלמלא כן, זו יכולה הייתה להיות קטסטרופה חברתית וכלכלית חסרת תקדים. ההסדרים שהושגו בהובלת עו"ד מלכו זכו לשבחים, ואומצו בהחלטות של בית המשפט המחוזי והעליון".
מהכנ”רית נמסר: “אסיפת הנושים הוקלטה. תמלול ההקלטה הגיע רק לאחרונה לכנ”ר, והוא מצוי בימים אלו בשלבי בדיקה סופיים כדי לוודא שהוא משקף את אשר נאמר באסיפה, ויופץ עם השלמת הבדיקה. אסיפות הנושים בתיקים אלו מטרתן לעדכן את הנושים בעיקרי ההליכים המתקיימים בתיק, ומשכך אין כל הכרח בהשתתפותו האישית של עו”ד מולכו בהן. עם זאת, ייאמר כי מי שמייצג את עו”ד מולכו באסיפות אלו הוא עו”ד מלצר ממשרדו, הפרקליט הבכיר המלווה את התיק והבקיא בכל פרטיו. עו”ד מולכו מעורב בכל צמתי קבלת ההחלטות המשמעותיים בתיק.
“בכל הנוגע להתכנסות להגשת בקשה לפסיקת שכר סופי למנהל המיוחד, הכנ”ר והמנהל המיוחד מתכנסים להגשת בקשה גם בעניינה של חברת ג’רוזלם. בעתיד הקרוב עתידה להיות מוגשת בקשה לפסיקת שכר סופי ביחס למספר חברות פרטיות, אשר תחליף ביחס לחברת אלו את מנגנון השכר השעתי שנקבע בתחילת ההליך.
“לאחרונה הגיש המנהל המיוחד, בהסכמת הכנ”ר, בקשה לחלוקת דיבידנד נוסף בחברת חופים. אף שבבקשה התבקשו קביעת סדרי דיון, אושרה הבקשה על ידי ביהמ”ש בלי להידרש לקבלת תגובות. במסגרת תגובה של הנאמנים על מחזיקי האג”ח בחופים, הם עתרו באותה בקשה לגילוי של העתודות שנשמרות, וביהמ”ש הקציב למנהל המיוחד לצורך זה 20 יום.
“בנוגע להשלמת בדיקת כל תביעות החוב, החלק הארי של תביעות החוב בחברות חופים וג’רוזלם נבדק והוכרע על ידי המנהל המיוחד, שאלמלא כן לא ניתן היה לבצע חלוקות דיבידנד שכבר בוצעו. מעט התביעות שטרם הוכרעו הן כאלה שבהן התקיים דין ודברים או שנדרשו השלמות או שלא ניתן היה להכריע סופית בתביעת החוב מפאת אי השלמה של הליכי כינוס”.