אנרג'יאן נותנת גז ביום הראשון למסחר הדואלי בתל אביב: זינקה ב־6.7%
חברת האנרגיה היוונית, שרכשה את מאגרי הגז תנין וכריש מקבוצת דלק, החלה להיסחר אתמול בת"א במקביל למסחר בלונדון. המנכ"ל מתיוס ריגאס: "חייבים למצוא בישראל עוד גז, כדי להגיע לאירופה"
אנרג'יאן (Energean) השלימה אתמול (ב') את הרישום למסחר בבורסת תל אביב, ראשי חברת האנרגיה היוונית התכבדו בפתיחת המסחר והמניה זינקה ביומה הראשון ב־6.7%. המניה מצטרפת למדדים ת"א־נפט וגז, ת"א־90 ות"א־125, ושווי השוק של החברה טיפס ל־4.56 מיליארד שקל.
- שטייניץ: "מתווה הגז מתקדם מהר ממה שדמיינתי, והאישור שלו אפשר לנו לצמצם את השימוש בפחם"
- לאחר התקלה הבוקר - קו הרכבת לירושלים שב לפעול כסדרו
- חודשה הפעילות בקו הרכבת המהירה לירושלים: החשש לעשן נשלל
אנרג'יאן גייסה במרץ חוב של 460 מיליון דולר בבורסת לונדון, שבה היא נסחרת — כ־100 מיליון דולר מתוך הסכום הזה מכלל ביטוח ובית ההשקעות פסגות. זאת בנוסף להלוואות בהיקף של 1.3 מיליארד דולר שהחברה קיבלה מארבעה בנקים זרים בהובלת בנק הפועלים. הכסף אמור לשרת את פיתוח שדות הגז של אנרג'יאן, ובראשם המאגרים כריש ותנין.
אנרג'יאן רכשה את שני המאגרים מקבוצת דלק תמורת 150 מיליון דולר, כחלק ממתווה הגז הממשלתי, שנועד לייצר תחרות בשוק שנשלט משנת 2004 בידי דלק ונובל אנרג'י.
מנכ"ל אנרג'יאן מתיוס ריגאס (Mathios Rigas) פתח אתמול את המסחר בעברית ואמר כי "אנרג'יאן היא מהיום גם כחול לבן", אך לא נמנע בהמשך דבריו מעקיצות. "בעולם רווחה דעה שקשה מאוד להיכנס לישראל, אבל הרישום שלנו מוכיח אחרת. הרגולציה, שלא היתה יציבה, הרתיעה יזמים מלהגיע לכאן, ובנוסף לא היו תשתיות הולכה בעבור מאגרים קטנים. אחרי מתווה הגז הכללים ברורים יותר". לדברי ריגאס, "חייבים למצוא בישראל עוד גז, כדי להגיע לאירופה. ישראל ומדינות אחרות עובדות על תוכנית להנחת צנרת לשם, אבל מדובר במהלך שיצריך היתכנות הנדסית, מימון של מיליארדים ורצון דיפלומטי — וכרגע אנחנו לא שם".
ריגאס הוסיף כי "היה לנו שיתוף פעולה מעולה עם הממשלה, ואין רבים שיכולים להגיד זאת. גם שיתוף הפעולה עם הבורסה היה טוב. לפני שלוש שנים, כשפגשנו את שר האנרגיה יובל שטייניץ, הבטחתי שלושה דברים: שנפתח את כריש ותנין, ואכן 16 חודשים אחרי קבלת הרישיון החלטנו על השקעה של 1.6 מיליארד דולר, עם תאריך פיתוח ראשון במרץ 2021. ההבטחה השנייה היתה להוות תחרות, והנה חתמנו על שורת חוזים במחיר טוב, וההבטחה השלישית היתה בעניין האספקה, ולכן תהיה לנו פלטפורמה צפה יחידה במזה"ת. הבטחה נוספת היתה לרשום את החברה למסחר בתל אביב, ואנו גאים במהלך ומקווים לשמש חלוצים לאחרים".
בהתייחסו לגילויי מאגרי הגז במצרים ובקפריסין, וליכולתם לאיים על יצוא הגז הישראלי, הזכיר ריגאס כי "המצב דינמי. עד לפני כמה שנים ישראל ייבאה גז ממצרים, ובעוד כמה שנים היא תייצא לשם גז. התגליות החדשות יבראו באזור מציאות חדשה. ישראל ומצרים מנסות למתג את עצמן כמרכזים אזוריים, וכאשר יהיו תגליות גז חדשות, החברות יהיו חייבות להיות מוכנות לייצא גז לאירופה, שהיא שוק המטרה".
בניגוד לדלק ונובל אנרג'י, פיתוח המאגרים של אנרג'יאן יאפשר ניתוב גז גם ממאגרים אחרים. החברה היוונית הזמינה פלטפורמה צפה ׁ(FPSO - Floating production storage and offloading) עם קיבולת הולכה כפולה מזו שיש לה כיום. בנוסף לכריש ותנין, זכתה אנרג'יאן בחמישה רישיונות לחיפוש גז, שם הם מאמינים שיש כמות מצטברת של 7.5 TCF (טריליון רגל מעוקב), או קרוב ל־75% מכמות הגז במאגר תמר.