$
אינטרנט

ההצלחה הרוסית עשתה את שלה: צבאות הבוטים בשירות הרודנים

מאות הבוטים הסעודיים שחסמה טוויטר צירפו את הממלכה לשורה הולכת וגדלה של מדינות מפוקפקות שמפעילות טרולים וחשבונות מזוייפים כדי להשתיק מבקרים מבית ומחוץ. ונראה שהם פה כדי להישאר

עומר כביר 16:5929.10.18

כשהדיווחים על התערבות רוסית בבחירות לנשיאות ארה"ב הפכו לשטף אמיתי לפני שנתיים, השימוש שעושות מדינות וממשלות בבוטים ובחשבונות מזויפים ברשתות החברתיות היה עדיין סוגיה איזוטרית יחסית. אך בזמן שחלף, ובמיוחד בשבועות האחרונים, הגילויים על האופן שבו ממשלות משתמשות באמצעים אלו כדי לקדם את המדיניות שלהן כבר הפכו לשגרה. כמעט שלא עובר יום בלי מאמץ חדש להשתמש בבוטים (תוכנות שנועדו לדמות משתמשים רגילים) כדי לעצב את השיח המקוון, לא מעט בתקווה להשפיע בכך על החלטות של מדינות אחרות.

 

 

המקרה האחרון מגיע באדיבות ערב הסעודית. בשבוע שעבר דיווחה רשת NBC שטוויטר חסמה רשת של מאות בוטים שקידמו תכנים פרו־סעודיים סביב נסיבות מותו של העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י. החשבונות צייצו והפיצו ציוצים שתמכו בממשל הסעודי והשתמשו בתגיות בערבית בסגנון "אנו בוטחים במוחמד בן סלמאן", יורש העצר הסעודי. לפי גורמים בטוויטר, החברה ידעה על הפעילות הסעודית ברשת החברתית וזו לא היתה הפעם הראשונה שהיא השהתה חשבונות פרו־סעודיים משימוש בפלטפורמה שלה.

מפגין מחופש ליורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מוחה על היעלמות העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י. שימוש נרחב בבוטים וטרולים אנושיים מפגין מחופש ליורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מוחה על היעלמות העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י. שימוש נרחב בבוטים וטרולים אנושיים צילום: Win McNamee

 

 

לפי ה"ניו יורק טיימס", הרשת הסעודית בטוויטר היתה חלק ממאמץ נרחב להשתיק ביקורת מתוך ומחוץ למדינה, שכלל גם גם צבא של מאות טרולים אנושיים שקשה הרבה יותר לזהות מבוטים. מערך הטרולים שפעל מהבירה ריאד הוקם ב־2010 על רקע האביב הערבי בידי אחד מיועציו הקרובים של בן סלמאן. משימות הטרולים המגוייסים כללו איום, העלבה והפחדה של מבקרי המשטר והפצת ממים וקידום מסרים מטעם הממשלה.

 

ניסיון לתמרן את הציבור

 

אלא שסעודיה היא רק האחרונה בשורה של מדינות שלפי דיווחים ממשלותיהן משתמשות בהרחבה בבוטים ובחשבונות מזויפים ברשתות החברתיות. באוגוסט האחרון דיווחו פייסבוק וטוויטר במקביל שהסירו יחד מהפלטפורמות שלהם למעלה מאלף חשבונות מזויפים שהופעלו בידי איראן או רוסיה. החשבונות האיראניים פעלו בין השאר במזרח התיכון, אמריקה הלטינית, ארה"ב ובריטניה תוך התחזות לגופי חדשות או ארגוני חברה אזרחית.

 

 

מימין: פוטין וצוקרברג. משתמש ומשומש מימין: פוטין וצוקרברג. משתמש ומשומש צילומים: אי.פי, אי.אף.פי

 

 

אותם חשבונות פרסמו תכנים שנועדו לעורר שיח מפלג כמו בולים הומוריסטיים בגנות הברקזיט; תמונה מעובדת של רודן קוריאה הצפונית קים ג'ונג־און אוחז בזרועותיו את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ; קריקטורה של חייל צה"ל יורה בגבה של פלסטינית כפותה; ותמונה של מישל אובמה אוחזת בשלט שעליו כתוב "מהגרת לקחה לי את העבודה". בספטמבר חשפה חברת הסייבר הישראלית קלירסקיי שמערך הדיסאינפורמציה האיראני הגיע עד לישראל, והפעיל רשת שכללה שלושה אתרים ו־26 חשבונות פייסבוק וטוויטר מזויפים, חלקם דוברי עברית, שניסו להשפיע על דעת הקהל במדינה.

 

הפעילות העדכנית של סעודיה ואיראן, שזכתה לסיקור תקשורתי רב, היא חלק ממגמה רחבה יותר. משימת גילוי העובדות של האו"ם במיאנמר חשפה באוגוסט שצבא המדינה השתמש בהרחבה בפייסבוק כחלק ממאמצי התעמולה של קמפיין הטיהור האתני של בני הרוהינגה במדינה. פייסבוק עצמה הודתה ששגתה בתגובה מאוחרת ואטית שלה לדברי ההסתה נגד הרוהינגה שפורסמו על גבי הפלטפורמה שלה.

 

בברזיל מימנו אנשי עסקים המקושרים למועמד הימין הקיצוני לנשיאות קמפיין שהפיץ פייק ניוז, בעיקר בהודעות ספאם בווטסאפ. במקסיקו השתמשו מספר מפלגות בבוטים ובחשבונות מזויפים כדי להשפיע על הבחירות לנשיאות המדינה שנערכו ביולי האחרון, לאחר שממשל המדינה השתמש במשך שנים בבוטים כדי להשתיק אקטיביסטים וגורמי אופוזיציה.

 

וכמובן שגם רוסיה ממשיכה לבחוש ולהתערב. בשבוע שעבר הודיע משרד המשפטים האמריקאי שאזרחים רוסים, שעבדו עבור מקורב לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, היו מעורבים בקמפיין מתוחכם שנועד להשפיע על בחירות אמצע הקדנציה בארה"ב בחודש הבא. מאמץ זה נחשב למתוחכם יותר מבעבר וכלל מסרים מהודקים והבנה טובה יותר של המחלוקות הפוליטיות בארה"ב. התוצאה היתה מיקוד מוצלח יותר של הקמפיין, שכלל למשל ייחוס של פייק ניוז למקור רלבנטי לקבוצת היעד: ברייטבארט למצביעים שמרנים, "וושינגטון פוסט" לליברלים.

 

מאמצי איתור נרחבים

 

שימוש מדינות בבוטים וחשבונות מזויפים אינו חדש. השימוש הנרחב בבוטים במקסיקו דווח כבר ב־2015. נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה נבחר ב־2016 על רקע זינוק בפעילות המאורגנת של בוטים, טרולים ודפי חדשות מזויפות בפייסבוק שתמכו בו. החידוש הוא העניין התקשורתי והציבורי הגובר בתופעה. התוצאה היא תחושה של גל חדש שהולך ומתגבר, שמדינות שראו את ההצלחה הרוסית בשיבוש הבחירות בארה"ב רוצות בהשפעה דומה. ואין ספר שיש מדינות וגופים שהחלו להפעיל בוטים או הגבירו את מאמציהן בתחום בשנתיים האחרונות.

 

אולם סביר יותר שהדיווחים הרבים על איתור וזיהוי רשתות בוטים נובעים מהגברת המאמצים של פייסבוק וטוויטר לאתר אותם. זה לא שהחברות היו מעוניינות יותר מדי בפעילות הבוטים ערב הבחירות בארה"ב ב־2016, כמו שהם לא הפריעו להן יותר מדי. אך הלחץ הציבורי והפוליטי בשנתיים האחרונות עשה את שלו. אחרי מטחים של ביקורת ואחרי שערוריית קיימברידג' אנליטיקה, פייסבוק וטוויטר הגבירו את מאמציהן, שכרו צוותים ופיתחו כלי בינה מלאכותית שנועדו לזהות רשתות בוטים טוב ומהר יותר.

 

לא מקרי ששתי החברות חשפו מספר רשתות בוטים כאלו בשבועות האחרונים; מאמציהן כוונו כך שיגיעו לשיא לקראת בחירות אמצע הקדנציה בארה"ב בניסיון לצמצם ככל האפשר את שיבוש הבחירות. וצמצום היא מילת המפתח, כי ספק רב אם אפשר באמת לחסל את התופעה. פייסבוק וטוויטר יכולות להפעיל כמה כלים שהן רוצות, אבל לפתוח חשבון ברשת חברתית אפשר לעשות בחינם ובשניות ספורות. השאלה אינה כמה רשתות בוטים וחשבונות מזויפים נחשפים, אלא כמה פועלים באין מפריע ללא ידיעת הפלטפורמות שמארחות אותם.

 

בניגוד לפייק ניוז שמעודדות אינטרקציה מצד גולשים, במקרה של רשתות בוטים נראה שיש לפייסבוק ולטוויטר עניין אמיתי בחיסולן, ולו כדי להימנע מתשומת הלב השלילית. אך היכולת להשתיקן לחלוטין אינה קיימת. הבוטים כאן וככל הנראה כדי להישאר. הגיע הזמן שהעולם ימצא דרך להתמודד עם זה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x