$
שוק ההון

לאומי דוחה את קלוזינג מכירת לאומי קארד בשלושה חודשים

על פניו מדובר בעיכוב טכני בשל שיהוי במתן האישורים הרגולטוריים, אך עולה השאלה האם הפיקוח על הבנקים צפוי להתערב בהסכם התפעול שנחתם בין הצדדים

רחלי בינדמן 13:4529.10.18

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

בנק לאומי דיווח הבוקר (ב') שדחה את מועד הסגירה של מכירת לאומי קארד. קרן ההשקעות ורבורג פינקוס חתמה בסוף יולי על הסכם לרכישת חברת כרטיסי האשראי לאומי קארד מהבנק בתמורה ל-2.5 מיליארד שקל. העסקה למעשה נכפתה על לאומי בשל החוק להגברת התחרות במערכת הבנקאית. במסגרת ההסכם המקורי שנחתם ב-28 ביולי מועד הקלוזינג (הסגירה) נקבע על שלושה חודשים מיום החתימה עם אפשרות להארכה בשלושה חודשים נוספים.

כעת מתבצעת הארכה והשלמת העסקה נדחית לסוף חודש ינואר, או לזמן מוקדם יותר - אם יושגו כל האישורים. האישורים המרכזיים הנדרשים להשלמת העסקה הם אישור הפיקוח על הבנקים שצריך להעניק לקרן היתר שליטה בחברת כרטיסי אשראי, והיתר רשות ההגבלים העסקיים.

         

המפקחת על הבנקים חדוה בר המפקחת על הבנקים חדוה בר צילום: רונן פדידה

          

 

בשבוע שעבר חשף כלכליסט את עיקרי ההסכם שעליו חתם לאומי עם חברת לאומי קארד לקראת היום שאחר הפרידה במסגרתו לאומי קארד תתפעל את הכרטיסים שבנק לאומי ינפיק ללקוחותיו (לפי החוק על לאומי לחתום על הסכם תפעול עם עוד בנק אחד לפחות ולחלק את תפעול הכרטיסים כך שחברה אחת לא תתפעל יותר מ-51% מהם).

 

תנאי ההסכם סותרים לכאורה את החוק להגברת התחרות באשראי, שכן הם אוסרים על לאומי קארד להשתמש במידע על לקוחות הבנק שיגיע לרשותם במסגרת תפעול הכרטיסים. זאת בסתירה לסעיף בחוק שקובע כי בנק לא יאסור על גורם מתפעל להשתמש בכל מידע על לקוחותיו לצורך הצעות אשראי והצעות ערך נוספות. אלא שסעיף כללי נוסף הקבוע בהסכם קובע כי השימוש במידע יתבצע על פי דין ולכאורה מייתר את המגבלה שתוארה בו לגבי השימוש במידע.

 

אלא שהסעיף גם חושף כי הצדדים מנהלים מגעים להקמת מיזם משותף להעמדת אשראי במסגרתו לאומי קארד תיתן "לידים" ללאומי על לקוחות שמבקשים אשראי ותחלוק עמו בתמורה במרווח האשראי שיקבלו. עולה השאלה אם רשות להגבלים עסקיים תאשר מיזם כזה בעוד לאומי קארד אמור לשמש מתחרה של לאומי.

 

ההסכם קובע עוד שורה של מגבלות שמטרתן להצניע את המותג לאומי קארד ולהרחיקו מעיני לקוחות הבנק כך שלאומי קארד תתקשה להציע להם הצעות מתחרות בתחום האשראי. בשלב זה בבנק ישראל מסרבים להתייחס לחוקיות ההסכם אך על הפיקוח לאשר אותו בטרם יתן לוורבורג פינקוס היתר שליטה שיאפשר את סגירת העסקה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x