"מנהל חייב להבין את המשמעות שמאחורי המספרים, אחרת העסק עלול להסתבך"
יותר ויותר מנהלים מבינים כי עליהם ללמוד ניהול פיננסי על מנת להבין, להתערב, ולנווט את הארגון להצלחה. קורס ניהול פיננסי בלהב פיתוח מנהלים נועד בדיוק למטרה זו.
שיטת ניהול ארגוני זו היא בלתי נמנעת בארגון גדול. חסרון בלתי נמנע של שיטה זו, הוא שעלולים להיווצר פערים של תיווך בין המציאות לבין התמונה אותה מקבל המנהל הבכיר שאינו בקיא ברזי המידע. בדרך כלל לא מדובר בנתונים שגויים הנמסרים ככאלה באופן מכוון, אלא בטעויות שנוצרו בתום לב או בשל חוסר מקצועיות של אחד הגורמים בדרך. לפיכך, בקיאות המנכ"ל בהבנת כל הנושאים המדווחים לו, היא קריטית. גם אם אינו יכול או מעונין להתעמק, עליו להיות בעל הידע והכלים כדי לאתר מוקדי סיכון ונורות אזהרה לגבי כל נושא ונושא.
התחום הפיננסי בארגון הוא תחום מורכב, וכדי להתמודד עמו בהצלחה יש להכיר מגוון רחב של נושאים. במקביל, קשה להפריז בנזק שעלול להיגרם מטעות ניהולית בתחום זה. כדי לאפשר למנהלים להתמודד עם התחום המורכב והחשוב הזה, להב פיתוח מנהלים באוניברסיטת ת"א מציעה קורס ייחודי לניהול פיננסי, המיועד למנכ"לים, לבכירים ולמנהלים מכל התחומים, ללא רקע פיננסי, אשר מעוניינים להרחיב את ארגז הכלים שלהם בנושא, להבין לעומק ניהול יעל מהו, בפן של מידע כספי, ולמנוע כשלים וטעויות. בקורס משתתפים מנהלים ויזמים מתחומים מגוונים ומארגונים בגדלים שונים - מיוזמות חדשות ועד לארגוני ענק במשק, המאפשרים סיעור מוחות בזמן המפגשים.
"מנהל שלא מבין פיננסים, עשוי להיות מופתע בדיעבד מטעויות מהותיות ו/או תרמיות למרות שהכתובת הייתה על הקיר - רק שהוא לא ידע לקרוא אותה. טעות בתחום הזה יכולה לקבור עסק, ולכן המנהל חייב לדעת לנתח ולהבין מידע פיננסי ולהיות מעורב בכל עת" אומרת רו"ח רגינה אונגר, בעלת ניסיון רב הן כסמנכ"לית ומנכ"לית של חברות גדולות והן כדירקטורית בחברות כגון צים שירותי ספנות, כור תעשיות בע"מ, רפאל ועוד. רו"ח אונגר היא המנהלת המקצועית של קורס ניהול פיננסי, והיא שמה לעצמה למטרה ללוות את המשתתפים באופן אישי, כך שיצאו ממנו כאשר בידיהם הידע והכלים הרלוונטיים ביותר לתחום עיסוקם.
האם מנהל של ארגון צריך להיות גם איש הכספים של הארגון?
"ממש לא! מנהל טוב הוא מנהל שבונה תחתיו צוות מקצועי הפועל בהתאם להכוונה ולצרכים של הארגון ולפיקוח המנכ"ל. מנהל טוב ידאג לקבל את הנתונים החשובים ביותר, באופן מסודר וברור. כלי אחד שאנו עוסקים בו בקורס לדוגמא, הינו בניית DASH BOARD "דאשבורד", מעין לוח בקרה המרכז עבור המנהל את הנתונים החשובים עבורו ברמה יומית ו/או חודשית ועוד. מדובר בריכוז של נקודות התורפה של העסק ו/או מוקדי הסיכון שלו, אלו שצריך לדעת לשאול לגביהם שאלות ולהתערב כאשר המדדים לא עולים בקנה אחד עם ההגדרות והמטרות של הארגון. בארגון אחד אלו יכולים להיות נתונים כמו מלאי ופדיון שבועי, בארגון אחר אלו יכולים להיות ביצועי ייצור מול ביצועי השיווק וכו'".
מאילו טעויות נפוצות את ממליצה להימנע?
"טעות אחת שחוזרים עליה הרבה מנהלים, היא מתן אמון עיוור בעובד ותיק ובכיר. יש להבדיל בין אמון - ערך חשוב בארגונים, ובמיוחד בין מנהל לכפופים לו, לבין אמון עיוור. מנהל שלא בוחן באופן ביקורתי את האינפורמציה שהוא מקבל, עלול לפספס פרטים חשובים. הכוונה לא רק למקרים בהם מנהלי כספים גנבו כסף בכוונה, אלא גם לטעויות שנעשות בתום לב, אך עלולות לחסל עסק."
טעות נפוצה נוספת, היא הנטייה של מנהלים לראות במספרים חזות הכל, מבלי להבין מה הם מייצגים. גם כאשר המנהל לומד לקרוא היטב את הנתונים הכספיים, הוא לא ידע תמיד לקשר בינם לבין המציאות בשטח. המספרים בדוחות אמורים לייצג מציאות של מרכיבים כמו שעות עבודה, מלאי, שיווק, חלוקה, פרסום ועוד.
בקורס אנחנו מארחים מנהלים ודירקטורים מכל קצוות המשק, אשר מספרים על טעויות שעשו או שטיפלו בהן. בנוסף, המשתתפים עצמם הם מנהלים בפועל – וגם הם מביאים לכיתה את הניסיון והידע שלהם "
תוכלי לתת טיפ אחד חשוב במיוחד למנהלים המנתחים את הנתונים הפיננסיים של הארגון?
אם אני צריכה לבחור אחד - "מזומן הוא המלך CASH IS KING". זו לא רק קלישאה, אלא אמת חשובה. אנשים מייחסים הרבה חשיבות לתצפיות העתידיות, לטיפול בבעיות בהווה, למימון ולהשקעה, ולפעמים מפספסים את השורה התחתונה –הבנת מסלול המזומן בעסק, בדומה למשפט האלמותי מהסרט ג'רי מגווייר – "SHOW ME THE MONEY".
מנהל צריך לדעת כמה כסף נכנס וכמה כסף יוצא על ידי דוח תזרים ריאלי ושוטף כך שידע לעמוד בהתחייבויות הפיננסיות ותכניותיו העתידיות. מנהל חייב להכיר את שורת תזרים המזומנים מפעילות שוטפת בדו"חות שהוא מקבל, וחייב לשאול שאלות ולהתערב. בסופו של דבר - זה נתון קריטי לקיום העסק!".
לפרטים אודות קורס ניהול פיננסי בלהב פיתוח מנהלים, הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל-אביב לחץ כאן >>