רק תשובה אחת: ברוכים הבאים למנוע החיפוש בעידן ההפעלה הקולית
הצמיחה המתמדת בחיפושים הקוליים, שנובעת מתפוצתן של הסייעניות החכמות במכשירי מובייל וברמקולים חכמים, עומדת להציב אתגר מהותי עבור מותגים: משום שהסייעניות יציגו רק תשובה אחת לכל חיפוש במקום להציג עמוד מלא, יידרשו חברות לשנות את אסטרטגיות המיתוג שלהן מקצה לקצה
מבלי ששמנו לב, עולם החיפוש השתנה במהירות בשנתיים האחרונות. לפי נתוני גוגל, כבר היום כ-20% מהחיפושים מתבצעים באמצעות דיבור - הפעלה קולית. במנוע החיפוש בינג של מיקרוסופט, עליו נשענת סירי של אפל, הנתון כבר עומד על יותר מ-25%.
- החזון החדש של ממציא אנדרואיד: סלולרי שמדברים איתו, ולא דרכו
- פייסבוק חשפה את סדרת Portal - מכשירי וידאו צ'ט משלה
לצמיחה בחיפוש הקולי יש שתי סיבות עיקריות: האחת היא תפוצת הסייעניות החכמות סירי וגוגל אסיסטנט על מאות מיליוני מכשירים ניידים. השנייה היא הגעתן גם לרמקולים חכמים שנמצאים בבית - קטגוריה בה יש לאלקסה של אמזון נוכחות חזקה מאוד. לפי הערכות, עד סוף 2018 יהיו ליותר משליש מהאמריקאים רמקולים חכמים בבית, ועד סוף 2019 - למחצית מהם.
גוגל ואמזון רואות ברמקולים החכמים כלי אסטרטגי: הן מוכרות אותם במחיר זול יחסית של כמה עשרות דולרים, ויודעות שמהרגע שהגיעו לבתי האנשים תהיה בידיהן פלטפורמה חזקה למגוון שימושים. אם בהתחלה אנשים היו בעיקר מבקשים מהסייעניות החכמות להפעיל את השעון המעורר או לנגן שיר, כיום כבר אפשר לבקש מהן לקנות מצרכים, להזמין פיצה, להדליק אורות, לחפש טיסות ואפילו ליישב ריבים בין הילדים בבית. התכונות הללו פותחו כאפליקציות ייעודיות (שנקראות Skills בפלטפורמה של אמזון), ולא מעט עסקים כבר בנו כאלה. עוד שחקנית שנכנסה לתמונה לאחרונה היא פייסבוק, עם מכשירי וידאו צ'ט יעודיים שמתפקדים כרמקולים חכמים מבוססי אלקסה.
טכנולוגית, נראה שגוגל אסיסטנט היא הסייענית המתקדמת ביותר בכל הנודע לפלטפורמת ה-AI שמאחוריה, ובכוחה לבצע שיחות אינטואיטיביות ואף לחייג לעסקים ולהזמין תורים מבלי שהנמען ידע שהוא מדבר עם תוכנה. מחקרים מראים שהרמקולים החכמים למיניהם מאומצים בקרב פלחי אוכלוסיה רבים ולא רק בקרב דור בני המיליניום; סקר אמריקאי אחד גילה שכ-51% מבני חמישים פלוס משתמשים בחיפושים קוליים למיניהם, מה שתורם לצמיחת הקטגוריה.
כשחושבים על זה, מיומנות הדיבור היא הרבה יותר אינטואיטיבית לרוב בני האדם מאשר חיפושים באמצעות מקלדות ומקשים על מסכים קטנים. לדבר כולנו יודעים מגיל צעיר וזה אולי ממשק החיפוש הנוח ביותר - כולנו רגילים לשאול שאלות. באופן לא מפתיע, ע״פ מחקר של גוגל יותר מ-50% מבני הנוער בארה״ב משתמשים בחיפושים קוליים מדי יום. ומה עם ישראל? מתי החיפושים הקוליים יגיעו לכאן? בעוד אמזון וגוגל עדיין לא הודיעו רשמית על תרגום הסייעניות שלהן לעברית, אפל כבר ביצעה עלייה לשירות סירי. יתכן שעם צמיחת מכירות הרמקולים החכמים בארץ, יבחרו החברות להוסיף תמיכה בעברית; הרי חיפוש שירים ומוצרים באינטרנט, מתבצע באנגלית כבר היום על ידי מיליוני ישראלים.
ואולם, הרמקולים החכמים מביאים עמם שינוי גדול מאוד באופן שבו אנו צורכים מידע ברשת: סייענית חכמה לא תקריא לכם עמוד של 20 תוצאות חיפוש, אלא תציג לכם תשובה אחת, אותה זיהתה כרלוונטית ביותר. בשנת 2016, כ-40% מהחיפושים לא הניבו הקלקה על תוצאה, והשנה צמח הנתון ליותר מ-60%. לפי הערכות, אחת הסיבות היא המעבר להפעלה קולית; אם התוכנה דיקלמה למשתמש את מה שרצה לדעת, אין לו צורך להיכנס לתוצאת חיפוש ולקרוא בעצמו.
לעלייה בכמות החיפושים הקוליים הולכות להיות השלכות רבות על מותגים, על מפרסמים ועל הצורה שבה אנחנו מחפשים. אנסה להדגים זאת באמצעות ניסוי מחשבתי: דמיינו שאתם עורכים עכשיו את רשימת הקניות שלכם ביחד עם אלקסה, ומספרים לה שאתם רוצים ״עוגיות שוקולד״. אילו עוגיות היא תוסיף לכם לרשימת הקניות? האם היא תוסיף לכם אוריאו? או אולי פילסברי? או אולי את מותג הבית של אמזון? ייתכן מאוד שאפיק ההכנסות הבא של החברות יהיו דמי ״ברירת מחדל״ למוצרים שאנו מחפשים. בעידן כזה, חשיבות המותג והזכירות של השם שלו, יחזרו להיות חשובים מאוד: ״אוקי גוגל, הוסיפי לרשימה קטשופ היינץ!״.
השלכה נוספת היא על עולם ה-SEO. במשך שנים עמלו אתרים על הנוכחות הדיגיטלית שלהם במנועי החיפוש. שכרו אנשי מקצוע, דאגו ללינקים מקשרים, השקיעו בתוכן. המטרה שלהם היתה להגיע לעמוד הראשון של גוגל, כאשר התקווה היא לאחת מ-5 התוצאות הראשונות. על פי המגמה הנוכחית, נעבור לגישת The Winner Takes It All. להיות במקום ה-2, כבר לא יהיה רלוונטי.
לדוגמא, אם תחפשו עכשיו בגוגל ״הפיצה הכי טובה בניו יורק״ תקבלו כמה תוצאות ותוכלו לבחור בינהן. בעידן החדש, אם תבקשו את הפיצה הכי טובה בניו יורק, גוגל אסיסטנט תחשב את כל הפרמטרים שהיא יודעת על פיצות בניו יורק - ותביא לכם תוצאה אחת - הטובה ביותר. כל השאר לא יקבלו כל חשיפה. ברוכים הבאים לכללי המשחק החדשים, שישפיעו בצורה מכרעת על השיווק הדיגיטלי.
גוגל ובינג, מנועי החיפוש העיקריים, מאפשרים לכם להתכונן כבר היום לעולם כזה. זה אמנם קצת מורכב מבחינה טכנית, אך יהיה זה נכון לומר שמי שיכין את עצמו היום לעולם כזה ירוויח מכך בטווח הארוך. כאשר האלגוריתמים של גוגל ובינג פועלים, הם ניגשים בצורה שונה לחיפוש קולי לעומת טקסטואלי. למשל, כאשר תחפשו את המונח ״מיהו ביל קלינטון״, בחיפוש טקסטואלי יהיה מספיק שתראו את הערך בויקיפדיה ועוד כמה כתבות. אך בחיפוש הקולי, מחפשים המנועים הסבר של משפט וחצי שנקרא Snippet ייחודי לקול, ויתעלם מה-Snippets שמכוונים לטקסט. Snippet שמכוון לקול יודע לדקלם בצורה אנושית ונהירה מי היה ביל קלינטון. ניתן להגדיר בדפי אינטרנט גרסה קלה להבנה לחיפושים קוליים שתאפשר לכם לבלוט, רצוי עם שמות המותגים שלכם במידת האפשר.
לסיכום, אנחנו עוברים מעולם של בחירות מרובות - לעולם של בחירה אחת. לעולם שבו הרבה פחות אנשים יקליקו והרבה יותר אנשים יקבלו החלטות על בסיס העוזרות האישיות והרמקולים החכמים והמידע שהם מספקים - מידע שבמרבית המקרים יהיה חלקי, אך רלוונטי האפשר. לזכירות המותג הולכת להיות חשיבות מחודשת, וההכנות לעידן הזה צריכות להתחיל כבר היום.
הכותב הוא מנכ"ל חברת SEO ישראל