$
פרסום ושיווק

משרד התקשורת תוקע 33 מיליון שקל המגיעים לערוצי השידור

הכספים ששילמו רשת, קשת וערוץ 10 במכרז לבחירת אפיקים אמורים להתחלק בין הערוצים וחברות הלוויין והכבלים, להשקעה בהפקות מקור

יואב סטולר 07:5124.10.18

כבר שנה וחצי מחזיק משרד התקשורת 33 מיליון שקל ששילמו הערוצים המסחריים במכרז על אפיקי השידור, ואינו מחזיר אותם לגופי השידור כפי שנקבע במכרז המקורי - כך נודע ל"כלכליסט".

 

 

 

במשרד טוענים כי בימים אלה מתקיימים דיונים לקראת הכרעה סופית מה לעשות בכספים, על אף שהמכרז הגדיר במפורש כיצד הם יחולקו. בעוד המיזוג בין רשת לערוץ 10 נעצר גם בשל החלטות הרשות השנייה, עצירת הכספים נראית כצעד נוסף שבו המשרד מקשה על גופי הטלוויזיה בישראל.

שר התקשורת, איוב קרא שר התקשורת, איוב קרא צילום: אוהד צויגנברג

 

לקראת פיצול ערוץ 2 והשינוי במפת האפיקים, נדרשו הזכייניות להתחרות על האפיקים באמצעות הצעות כספיות. קשת הציעה את הסכום הגבוה ביותר, 25.2 מיליון שקל וקיבלה את הזכות לבחור את אפיק מספר 12. רשת הציעה 7,777,777 שקל ובחרה באפיק 13 וערוץ 10 שהבין מראש שאין לו יכולת כלכלית להתמודד במכרז, הציע שקל ו־54 אגורות.

 

המכרז נסגר בסוף אפריל 2017. על פי החוק, הסכום שנצבר אמור להתחלק שווה בשווה בין חמשת גופי השידור המרכזיים - שלושת הערוצים המסחריים, HOT ו־yes - שישקיעו אותם בהפקות מקור ישראליות. אולם לאחר הפיצול, החלו מחלוקות בין הגופים האלה. בערוצים המסחריים התנגדו לכך שחברות הכבלים והלוויין יקבלו כ־6 מיליון שקל כל אחת, מבלי שהשקיעו במכרז. מנגד, ב־HOT ו־yes טענו שהאפיקים שהשתתפו במכרז שייכים להן, ואם הן לא יקבלו על כך תמורה, המדינה תיצור תקדים חמור. בנוסף התפתחה מחלוקת בין הערוצים המסחריים, כאשר למעשה קשת נדרשת להעביר מיליוני שקלים לערוץ 10 שלא השקיע כסף.

 

הלחצים גרמו לכך שמשרד התקשורת לא הכריע כיצד יחולקו הכספים. לדברי גורם בכיר בענף התקשורת, המשרד ניסה לקדם עסקה מול yes ו־HOT לפיה הן יוותרו על הכספים, בתמורה לביטול הדרישה שיציעו חבילת בסיס מוזלת לציבור. אם המתווה הזה היה מתממש, הציבור היה נאלץ לשלם כדי לרצות את החברות.

בסופו של דבר המתווה נעצר עקב התנגדות מועצת הכבלים והלוויין והרשות השנייה.

 

בתקופה שחלפה מאז הועברו הכספים, ובעקבותפיצול ערוץ 2 והמעבר למודל של שלושה ערוצים מסחריים, נשחקה איתנותם הכלכלית. החברות הגיעו להפסדים הנמדדים בעשרות מיליוני שקלים בשנה, ובעלי המניות נדרשו להזרים כספים בסדר גודל דומה. כל אלו לא הועילו בהאצת פתרון הבעיה. גורם המצוי בפרטים אמר ל"כלכליסט" כי עוד כשנקבעו הכללים למכרז התנגדות הערוצים המסחריים לחלוקת הכספים עם חברות הכבלים והלוויין נלקחה בחשבון.

 

אתמול נערך דיון בוועדת הכלכלה של הכנסת במיזוג רשת וערוץ 10. במהלך הדיון הוחלפו איומים והאשמות, וכן נשמעו טענות ל"התערבות זדונית של שר התקשורת איוב קרא וראש הממשלה בנימין נתניהו בעצמאות הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו". במהלך הדיון הפציר יו"ר הוועדה איתן כבל ביו"ר הרשות יוליה שמאלוב ברקוביץ', להשלים את ההליכים בהקדם האפשרי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x