$
משפט

בלעדי לכלכליסט

המשטרה הקפיאה למשה לחמני נכסים ביותר מ־12 מיליון שקל

חשבונות בנק שבהם 7 מיליון שקל ונדל"ן בשווי של יותר מ־5 מיליון שקל הוקפאו ליו"ר לשעבר, כיום ממלא מקום המנכ"ל. המהלך נועד לאפשר חילוט של הכספים במידה שיוגש נגדו כתב אישום ולחמני יורשע בביצוע העבירות

תומר גנון 06:4924.10.18

במסגרת פרשת השוחד בשיכון ובינוי המשטרה הקפיאה למשה לחמני, היו"ר לשעבר ומ"מ המנכ"ל כיום, נכסים בשווי של יותר מ־12 מיליון שקל, כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בחשבונות בנק שבהם כ־7 מיליון שקל ובנדל"ן בשווי של יותר מ־5 מיליון שקל.

 

לחמני נעצר ונחקר באמצע יולי בחשד לביצוע עבירות של מתן שוחד לעובד ציבורי זר, קשירת קשר לפשע, רישום כוזב במסמכי תאגיד, עבירות דיווח לפי חוק ני"ע ואיסור הלבנת הון. שופט בית משפט השלום בראשון לציון גיא אבנון שחרר אותו בתנאים מגבילים, תוך הפקדת ערבות של 400 אלף שקל. זאת לאחר שקבע כי חומרי החקירה "מקיימים חשד סביר הקושר את החשוד לעבירות המיוחסות לו".

 

שבועות ספורים לאחר חקירתו של לחמני, בחודש אוגוסט, פנה צוות החקירה המשותף ליחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) ולרשות ני"ע לבית משפט, וקיבל צווים להקפאת נכסים אישיים של לחמני. ההקפאה נועדה לשמור על פוטנציאל חילוט הכספים במידה שיוגש נגדו כתב אישום ולחמני יורשע בביצוע העבירות.

 

לחמני מתגורר כיום בבית פרטי בישוב בית יצחק־שער חפר שבשרון. על פי לשכת רישום המקרקעין, מדובר בבית הבנוי על קרקע של כ־1.5 דונם. על פי אתר רשות המסים, בית ברחוב המקביל לביתו של לחמני נמכר באפריל 2017 ב־5.4 מיליון שקל.

 

החשד: שוחד לפקידים בתמורה לזכייה במכרזים

כפי שנחשף ב"כלכליסט", המשטרה ורשות ני"ע אספו עד היום מידע וראיות לגבי עשרות מכרזים שבהן זכתה החברה־הבת של שיכון ובינוי, SBI שוויץ, והחברות הבנות שלה. החשדות שנבדקים נוגעים למכרזי תשתיות בלפחות שש מדינות באפריקה - ניגריה, קניה, אוגנדה, חוף השנהב, גאנה וטנזניה, ולמדינה אחת במרכז אמריקה - גואטמלה.

 

על פי החשד, לפחות בחלק מהמכרזים האלה, שבמימונם מעורב הבנק העולמי, זכתה החברה בתמורה לתשלומי שוחד לפקידי ממשל. על פי דו"חות החברה לשנת 2017, לשיכון ובינוי יש 30 פרויקטים במדיניות אלה. ההכנסות מאותם פרויקטים שבהם הכירה החברה באותה שנה עמד על 937 מיליון שקל. הכנסות החברה מפעילות התשתיות בחו"ל, הכוללת גם את מוזמביק, קולומביה וארה"ב (טקסס), עמדה על 1.54 מיליארד שקל באותה שנה. כלל הכנסות החברה, כולל הפעילות בארץ, עמדו על 6.43 מיליארד שקל.

 

עד היום חקרו המשטרה ורשות ני"ע עשרות מעורבים בפרשה מישראל ומחו"ל, ובהם כמעט כל השדרה הניהולית של החברה. כמו כן נחקרו באזהרה בפרשה בעלת השליטה לשעבר שרי אריסון, ויד ימינה בקבוצת אריסון, אפרת פלד.

 

שיכון ובינוי העבירה לקרן חילוט 250 מיליון שקל

במקביל לחקירות ביקשו וקיבלו רשויות החקירה גם צווי הקפאה לנכסיהם של חשודים מרכזיים. הסכום הגדול ביותר שהוקפא עד עתה הוא 250 מיליון שקל, ששיכון ובינוי העבירה לקרן החילוט במשרד המשפטים במסגרת הסדר לשחרור נכסים שהוקפאו. עם תחילת החקירה המשטרה הקפיאה ליו"ר החברה לשעבר רוית בר ניב כספים ונדל"ן בשווי של כ־45 מיליון שקל. בהמשך, לאור הסכמות עם סנגוריה, שיחררה המשטרה לחזקתה נכסים בכ־20 מיליון שקל.

 

בדומה לבר ניב, הקפיאה המשטרה עם פתיחת החקירה נדל"ן ומזומנים למנכ"ל לשעבר עופר קוטלר, בהיקף של כ־30 מיליון שקל. בין הנכסים שהוקפאו היו חשבונות בנק ובהם יותר מ־10 מיליון שקל. בהמשך שיחררה המשטרה לקוטלר נכסים נוספים.

 

 

 

מטעם סנגוריו של משה לחמני, עוה"ד נתי שמחוני ואילנה זיבנברג ממשרד הרצוג, פוקס נאמן, לא נמסרה תגובה.

 

 

משה לחמני משה לחמני צילום: נמרוד גליקמן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x