מגמה מעורבת בשוק המט"ח: היורו עלה, הדולר ירד ל-3.65 ש'
המטבע האמריקאי ירד ב-0.4% מול השקל; היורו עלה ב-0.4% והשער היציג נקבע על 4.21 שקלים; באירופה ממתינים להכרעת הנציבות בעניין התקציב האיטלקי: היורו עולה ב-0.2% בשווקים הבינ"ל ל-1.154 דולר
לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
שוק המט"ח חוזר לפעילות - כאשר המגמה העולמית של התחזקות היורו משתקפת גם בשוק המקומי: היורו עלה ב-0.2% ושערו היציג נקבע על ב-4.20 שקלים, הדולר ירד ב-0.4% והיציג נקבע על 3.65 שקלים.
- "משבר באיטליה יהיה הרסני - בעיקר כלפי פנים"
- מודי'ס חתכה את דירוג החוב של איטליה לרמה אחת מעל "זבל"
- דראגי במסר לרומא: אל תצפו שה-ECB יציל אתכם
בשווקים הבינ"ל: היורו עולה ב-0.2% ל-115.4 דולר, הפאונד עולה בשיעור קל (פחות מ-0.1%) ונסחר ב-1.308 דולר. איטליה ממשיכה לרכז את עיקר תשומת הלב באירופה: הנציבות האירופית הציבה לאיטליה אולטימטום לפיו היא נדרשת לספק עוד היום הסברים על ההפרות של חוקי האיחוד בכל הנוגע לתקציב ולגירעון המתוכנן שלה. השאלה המרכזית כרגע היא האם הנציבות תכפה על איטליה לבצע תיקונים בתקציב לצורך התאמתו לכללי האיחוד.
הברקזיט המתקרב(?) וכל ה'מיני אירועים' שבדרך הנוגעים למהלך הדרמטי צפויים גם הם להשפיע על המטבעות המובילים בשוק בחודשים הקרובים, ואפשר שגם לבחירות אמצע הקדנציה בארה"ב תהיינה השלכות שוק זה. "התנועה של היורו ושל הפאונד עשויה להפוך לרגישה מאד לגורמים גיאופוליטים, כולל עניין התקציב האיטלקי וכן השיחות עלהברקזיט", אומר בעניין זה ג'ונתן חאן, אנליסט שווקים ב-CMC Markets (מובא ב-CNBC).
השאלה האיטלקית
"מדפסת היורו של הבנק המרכזי האירופי היא ששמרה על אירופה מאוחדת בשנים האחרונות", אומרים דרור גילאון ואורנן סולומון מבית ההשקעות אזימוט, לדבריהם, הפוליטיקה של הגוש האירופי, בראשות גרמניה, אפשרה זאת, בתנאי שכלכלות הקלאב־מד איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון יבצעו רפורמות עמוקות ויקטינו בהדרגה את יחסי החוב שלהן.
"התקציב החדש של ממשלת איטליה מתפרש כנסיגה מוחלטת מההבנות שנקבעו בין איטליה שזכתה לסיוע לבין האיחוד, שכללו בין היתר צמצום מדורג של יחסי החוב שלהן. "בשבוע שעבר הזהירה הנציבות האירופית שהתוכנית של ממשלת איטליה להגדיל את הגירעון במקום לצמצם אותו מהווה הפרה חמורה של חוקי האיחוד. הנציבות ביקשה מממשלת איטליה להסביר את עצמה, ואם ההסבר לא יהיה משכנע - והוא כנראה לא יהיה - האיטלקים יתבקשו לשכתב את התקציב", אומרים גילאון וסולומון.
מנגד, אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, מאמין כי המתיחות הגוברת בין הצדדים תסתיים בסופו של דבר בפשרה שלא תכלול התערבות מהותית בתקציב. "המשבר בין איטליה לגוש היורו התחיל להתפשט גם לנכסים הפיננסיים של המדינות האחרות. מרווחי האג"ח האיטלקיות מעל גרמניה עלו לרמה הגבוהה מאז 2013 בשבוע שעבר ומשכו אחריהם גם את האג"ח של ספרד ופורטוגל.
"המצב זה מאלץ את האירופאים להפגין גמישות ביחס לממשלה באיטליה. בסוף השבוע נשמעו קולות הרגעה מצד קובעי המדיניות בגוש היורו שאמרו שלא יתערבו בתוכנית הכלכלית של הממשלה החדשה באיטליה. כדי לא להחריף משבר בשווקים הפיננסיים, האיחוד האירופי ככל הנראה יצטרך להגיע לפשרות ביחס לאיטליה בשלב זה", אומר זבז'ינסקי.