פרסום ראשון
ראשי הכנסיות לנתניהו: בלום את הפקעת קרקעותינו ומנע משבר
הבכירים דורשים להסיר מעל סדר היום את הצעת החוק שיזמה ח"כ רחל עזריה בטענה שתאפשר למדינה להפקיע את הקרקעות שנמכרו ליזמים פרטיים תמורת פיצוי; זאת לאחר חשיפת העסקאות, שבהן נמכרו אותן קרקעות עליהן יושבים חוכרי משנה; לדברי ראשי הכנסיות, רה"מ מתעלם מהבטחות שניתנו להם בעבר
ראשי הכנסיות בארץ הקודש מאיימים בפנייה לראש הממשלה בנימין נתניהו: אם לא תבלום את החוק להפקעת קרקעות שמכרנו ליזמים פרטיים, ייפגע מארג היחסים והסטטוס קוו בין המדינה לכנסיה.
- ראשי הכנסיות לנתניהו: החוק להפקעת הקרקעות בירושלים גזעני
- ראשי הכנסיות: נסגור את כנסיית הקבר בשל "התקפה שיטתית וחסרת תקדים נגד הנוצרים"
- הצעה להפקעת מאות דונמים בבעלות הכנסיות תעלה לדיון בוועדת שרים לחקיקה
המסר הועבר לנתניהו היום (ו') במכתב עליו חתומים תיאופילוס השלישי, שהוא הפטריארך היווני-אורתודוכסי של ירושלים; דוברומיר ג'סטל, ראש הפרובינציה הפרנציסקאנית בארץ הקודש; ונורהאן מנוג'יאן, הפטריארך הארמני של ירושלים. הוא נשלח לראש הממשלה בעקבות שיבוץ החוק שמקדמת ח"כ רחל עזריה (כולנו) בסדר היום של ועדת השרים לענייני חקיקה, ויאפשר לטענתם את ההפקעה.
"בתחושה של אכזבה גדולה אנו, ראשי הכנסיות בארץ הקודש, נאלצים לפנות אליך שוב לאחר שלמדנו כי החוק השערורייתי שמקדמת עזריה ומאיים לעקל את רכוש הכנסיה בארץ הקודש, שובץ לסדר היום של ישיבת וועדת השרים לענייני חקיקה ביום ראשון הקרוב", כתבו הבכירים.
ההצעה ירדה בעבר מסדר היום
החוק של עזריה נולד במטרה לפתור משבר שנוצר לאחר ששורה של קרקעות נמכרו על ידי הכנסיות ליזמים פרטיים. בעסקה המשמעותית ביותר, שנחשפה לראשונה ב"כלכליסט", נמכרו באוגוסט 2016 כ-500 דונמים בשכונות טלביה וניות בירושלים לקבוצת יזמים שמאוגדת תחת השם "ניות קוממיות". קרקע זו ומתחמים דומים אחרים הוחכרו בשנות ה-50 לקק"ל, המדינה בנתה עליהם מאות דירות, ובעלי הדירות הפכו לחוכרי משנה של קק"ל. במתחם הגדול בניות ובטלביה חוזי החכירה שנחתמו במקור בין קק"ל לכנסיה יפוגו ב-2052-2050. אלא שכעת נכנסו לנעלי הכנסיה אנשי ניות קוממוית, שהם יזמים פרטיים בעלי אינטרס כלכלי. החשש הוא כי במועד פקיעת החוזה הם ידרשו תשלום גבוה תמורת חידוש החכירה. מאז פרץ המשבר עזריה מקדמת הצעת חוק שתאפשר למדינה להפקיע קרקעות שכאלה תמורת פיצוי שיגיע מקופת קק"ל בשווי הסכום ששילמו הקונים לכנסיה בתוספת 15%.
הצעת החוק שובצה בסדר היום של הוועדה, וביולי השנה וברגע האחרון ירדה מסדר היום בעקבות התערבות של השר צחי הנגבי, שמונה על ידי נתניהו לטפל במשבר. מאז נוסח החוק מחדש, והכינוי "קרקעות הכנסיה" נמחק ממנו. אך בכנסיה טוענים כי ברור שכוונתו היא לאותן קרקעות שהכנסיה מכרה ליזמים.
החוק עלה לראשונה בפברואר, ובמקביל, אך ללא קשר, עיריית ירושלים עיקלה נכסים של הכנסיות בעקבות חובות ארנונה. שילוב של שני הצעדים כונה על ידי הכנסיות "התקפה שיטתית וחסרת תקדים נגד הנוצרים בארץ הקודש", ובעקבות זאת הם סגרו את כנסיות הקבר.
במכתב ששוגר היום לנתניהו מזכירים ראשי הכנסיות כי המשברים הקודמים נפתרו בעקבות התערבות אישית של ראש הממשלה ומבקשים ממנו שוב לבלום את הליך החקיקה. על פי המכתב, נתניהו הבטיח להם ב-3 ביולי במכתב עליו הוא חתום כי יבלום את ההליך.
לדבריהם, שיבוץ החוק בסדר היום של הוועדה "מהווה התעלמות גסה מהחלטתך ועומד בסתירה להבטחות שניתנו לראשי הכנסיות. שוב אנו פונים אליך ומבקשים את התערבותך הדחופה בהליך החקיקה. אנו מתפללים כי מארג היחסים והסטטוס קוו שבין המדינה לכנסיה יישמר".