ועידת כלכליסט
"לפי התחזיות סין תהפוך למעצמה כלכלית מובילה שתדחוק לאחור את ארה"ב וכל השאר"
ניצן הורוביץ, פרשן לעניינים בינלאומיים, בכנס פסגות 360 של כלכליסט: "כשמדברים על מעצמה סינית עם דומיננטיות כלכלית עולמית, יש להבין שיש לה גם שאיפות טריטוריאליות וצבאיות"
הורוביץ הסביר, "מאז שטראמפ נבחר אנחנו רואים שינוי אוריינטציה במדיניות האמריקאית מאז סוף מלחמת העולם השנייה".
לדבריו, "אם אז, ארה"ב ואירופה הובילה גוש אחד כנגד בריה"מ והצד השני, כיום יש קרע בין ארה"ב למערב אירופה, חיבור מוזר בין ארה"ב ורוסיה, וכל מה שראינו לפחות ב-25 שנה האחרונות של גלובליזציה מואצת שארה"ב מובילה אותה בהסכמי סחר, פתיחת שווקים וכו', בשנים של טראמפ וזה קורה בימים האלה אנחנו רואים מגמה של אנטי גלובליזציה והסתגרות וסגירות ומפנה שיכול להיות מאוד דרמטי.
"כיום הסיפור חדש לחלוטין: המדיניות של טראמפ היא מאוד לא צפוייה בשל אופן קבלת ההחלטות הבלתי צפוי שלו. את השינוי הזה אף אחד לא חזה או צפה. מאז שנות ה-90 כל גופי המחקר ראו מסלול מאוד ברור של התפתחות סחר בינלאומי, התחברות תאגידים בינלאומיים, חיבור כלכלי בין הגורמים הכלכלים הגדולים, וכיום הכל הפוך.
"אמריקה תחילה - החבירה המוזרה בין נשיא ארה"ב לנשיא רוסיה עומדת בסתירה למדיניות אמריקה תחילה. קודם כל האינטרס האמריקאי ואז במקביל התקרבות לרוסיה, שעשרות שנים הייתה האויב והאתגר הגדול ביותר למדיניות האמריקאית. ודווקא הנשיא הנוכחי של רוסיה מוצא בטראמפ שיתוף פעולה.
"המדיניות הזו - אמריקה תחילה - באה לידי ביטוי כבר בכמה זירות: צמצום המימון האמריקאי באיחוד האירופי וברית נאט"ו. הקטנת הסיוע לדרום קוריאה ופתאום מהלכים של פיוס עם צפון קוריאה. השלמה עם משטר אסד והנוכחות הרוסית בסוריה. צמצום תמיכה באו"ם וגופי האו"ם. ויציאה של ארה"ב מהסכמים בינלאומיים שהיא הובילה בעבר כמו הסכם האקלים או הסכם הסחר של צפון אמריקה. הוא רוצה לעשות הסכמים חדשים.
"הדבר לא מוביל רק לתהיות אלא גם לחקירה המתנהלת כיום על אופי וטיב המעורבות הרוסית בבחירות האחרונות לטובתו של טראמפ. ידוע שהיו קשרים של אנשי טראמפ עם גורמי ממשל ברוסיה. ידוע גם שרוסיה הצליחה לחדור לרשתות מחשבים, להוציא מידע ולהדליפו ובאמצעות כך לערער ולהטות לטובתו של טראמפ. השאלה היא עד כמה היה מעורב טראמפ, עד כמה ידע, וכו'.
"כדי להבין למה טראמפ עושה את מה שעושה מול סין או מול מערב אירופה או סוריה וכו', צריך להבין את התפיסה של הבסיס הפוליטי התומך בו, שהוא זה שנתן לו את הנשיאות. די להסתכל בתשדירי הבחירות כדי להבין את הבסיס הפוליטי: יש שם דמויות שנגדם הוא מדבר ובהם ראשי המטבע הבינלאומי, דמויות כלכליות בינלאומיות ידועות ומובילות שחלקן הן הקטר הכלכלי של העולם. וכיום, הטריו העולמי הם סין, רוסיה ואמריקה. ורוסיה חוזרת למשחק ומתחילה לרכוש אזורי השפעה בעולם, לדוגמא אצלנו במזרח התיכון בסוריה וכל זה בצל החקירות בוושינגטון המעיבות על המנהיגות הפנימית בארה"ב ועוד מספר חודשים בבחירות האמצע הקרובות נראה את ההשפעה.
"אנחנו רואים שינוי דרמטי במדיניות מול איראן וצפון קוריאה, הוא מבטל ההסכם עם איראן ופותח תהליך פיוס עם צפון קוריאה. זה אמנם לוטה בערפל אך העימות הגדול הוא היחסים הכלכליים. מבחינת טראמפ, כל הגורמים הללו ובהם רוסיה, איראן וכו' אינם מגיעים לקרסוליים של האיום מסין.
"מוקד הכוח עבר מאירופה לארה"ב והתחזית ברורה - היא עתידה לעבור לסין. וכשכבר היום רואים את החלוקה והחוג המקיף אותו הוא נוקט מהלכים לשנות את הרכבת. רוסיה מבחינה כלכלית-כספית היא לא פקטור כי היא שחקן מאוד קטן ולכן הסיפור הוא סיפור של סין.
"התחזית היא שסין פורצת והופכת למעצמה הכלכלית המובילה ודוחקת הרחק לאחור את ארה"ב וכל השאר. ולזה יש השלכות לא רק כלכליות. כשמדברים על מעצמה סינית עם דומיננטיות כלכלית עולמית, יש להבין שיש לה גם שאיפות טריטוריאליות וצבאיות. היא מובילה כיום את המירוץ לחלל וכיום מדברים על המושבה הראשונה במאדים בה ידברו סינית.
"דוגמא לאסטרטגיה הסינית, שהיא מחושבת ונבנית במהלך שנים - השתלטות של סין על נמלים באזורים אסטרטגיים לסחר של סין עם אסיה וכשמשלימים את התמונה מדברים על שליטה סינית באזורי מפתח בעולם כדי לבסס את הסחר וההשפעה וזה הרבה מעבר לכסף.
"אני לא יודע עד כמה מקבלי ההחלטות בארץ (רכבת קלה, נמל אשדוד וכו') ערים להחלטות שהם מקבלים לאור המתח בין ארה"ב לסין. הגירעון מול סין רק הלך והתרחב אז טראמפ מאיים על הגדלת מכסים נוספת וכבר יש השפעות על הבורסות בסין שאיבדו לא מעט מתחילת השנה וגם תחזית הצמיחה הכלכלית העולמית יורדת בעקבות מלחמת הסחר.
"נשיא אינדונזיה אמר כי מדובר בדמיון לסדרה משחקי הכס וכי החורף מתקרב.
"כריסטין לגארד, נשיאת קרן המטבע הבינלאומית, אמרה שאם ארה"ב יוצאת ממערכת ניהול הכלכלה העולמית אז היא לא רואה שום גורם כלכלי עולמי שיכול להיכנס לנעלי ארה"ב לניהול הכלכלה העולמית, הסכמיה וכו'.
"לסיכום, סין הולכת לשלוט יותר על מוקדי כוח בעולם וזה יאפשר לה יותר דומיננטיות. במצב בוא נמצאת הכלכלה האמריקאית מלחמת סחר מול סין מכה את עצמה. היבוא של ארה"ב מסין הוא עצום כי ארה"ב צריכה את זה. יש הרבה דברים שצריכים כעת להתמודד עימם ולכן בסופו של דבר, למרות שאין ספק שעד הבחירות הקרובות בארה"ב (2020) נראה המשך המגמה כי טראמפ עקבי ויש אמונה במהלך מחוגים הפוליטיים סביבו, אך לאורך זמן אין שום דרך למלחמת סחר בו צד אחד ינצח במלחמת הסחר כי שניהם גדולות מדי וחזקות מדי שבו "ניצחון" של אחת מהן יגבה מחירים שהם בלתי נתפסים ובראש ובראשונה בכלכלות שלה המדינות עצמן.
"מדובר ב-2 מדינות עם צבאות ענקיים, עם שאיפות, עם גורמים שונים שאינם תמיד שקולים, והחשש הוא שאם מלחמת החסר תחריף אז ייעשו שימוש באמצעים שאינם כלכליים וכבר כיום יש חיכוכים בים הסיני".