$
שוק ההון

בלעדי לכלכליסט

היתרון הגדול של קופת הגמל להשקעה תקוע בוועדת הכספים

התקנות לאישור ההטבה של מוצר החיסכון שיזם כחלון - העברת כספים בין גופים ללא אירוע מס - עדיין לא אושרו בשל עומס. המרוויחים הגדולים מהעיכוב: סוכני הביטוח

רחלי בינדמן 06:2711.10.18

מכשול טכני מונע ממוצר החיסכון החדש יחסית של משרד האוצר לממש את מטרתו. ל"כלכליסט" נודע כי חוסכים שהצטרפו בשנה וחצי האחרונות לקופת הגמל להשקעה לא יכולים לנייד את כספם לגוף מתחרה אם ירצו. על שולחנה של ועדת הכספים של הכנסת, שבראשה עומד משה גפני, מונח תיקון תקנות שאמור להסדיר את הניוד של המוצר כבר יותר משנה וחצי, אך הוא עדיין לא עלה להצבעה בה כלל, בנימוקים של עומס וסדרי עדיפויות.

הגמל להשקעה אמור להיות מוצר פיננסי לטווח בינוני־ארוך, שמתחרה בקרנות הנאמנות, תעודות הסל וחברות ניהול התיקים. כחלון מעוניין לעודד דרכו חיסכון ארוך טווח נוסף לציבור, עם הטבת מס: חוסך שיחסוך במוצר ייהנה מפטור ממס רווחי הון אם ימשוך את הכסף בגיל פרישה כקצבה חודשית.

יו"ר ועדת הכספים משה גפני. התיקון תקוע כבר שנה וחצי יו"ר ועדת הכספים משה גפני. התיקון תקוע כבר שנה וחצי צילום: עומר מסינגר

               

גם למי שלא יתמיד עם החיסכון עד גיל פרישה, למוצר זה יש יתרונות על חיסכון בתיק מנוהל או קרן נאמנות: ניתן לנייד את החיסכון בין מסלולים וגם בין גופים מתחרים - מבלי שיתרחש אירוע מס. בכך ניתן לדחות את תשלום המס - הטבה משמעותית לאורך זמן.

 

חוסך בקרן נאמנות שרוצה להחליפה בקרן אחרת – סולידית יותר, מסוכנת יותר, או סתם לעבור לקרן של גוף מתחרה - חייב לפדות את הכספים, לשלם מס רווחי הון ולקנות קרן חדשה.

 

במוצר נוסף שצבר תאוצה בשנים האחרונות — פוליסות החיסכון הפיננסיות שמשווקות חברות הביטוח — מעבר בין מסלולים בתוך אותו גוף פטור ממס בדומה לגמל להשקעה. אך מעבר בין גופים, למשל העברת הכסף מכלל להראל, כרוך באירוע מס. לכן מדובר ביתרון ייחודי לגמל להשקעה. אלא שכאמור מתברר כי אי־הסדרת הנושא מבחינה החוק מעקרת את היתרון הזה.

 

סוכני הביטוח מנצלים את הליקוי כדי לעודד הפקדה לפוליסת החיסכון - המתחרה הגדולה של הגמל להשקעה. כל עוד הנושא לא מוסדר, אין יתרון לגמל להשקעה על פני פוליסת חיסכון. יתרה מכך, הסכום המרבי להפקדה בגמל להשקעה הוא 70 אלף שקל בשנה, ואילו בפוליסות אין מגבלה. הפוליסות גובות דמי ניהול גבוהים יותר מהגמל להשקעה, שבו דמי הניהול הם 0.7%-0.6% לעומת 1% ומעלה בפוליסות. הסוכנים נהנים אף הם מעמלות שמנות יותר על החיסכון בפוליסות.

 

כיום מנהלות קופות הגמל להשקעה כ־6 מיליארד שקל, לאחר שהמוצר יצא לדרך בנובמבר 2016. מתוך הסכום הזה, 2.3 מיליארד שקל נמצאים בבית ההשקעות אלטשולר שחם, שמחזיק בנתח שוק של 38% במוצר — הגדול ביותר בשוק זה.

 

מרשות שוק ההון נמסר: "התקנות ממתינות לאישור בוועדת הכספים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x