בלעדי לכלכליסט
טבע על סף מכירת המפעל בצפון ב-80 מיליון דולר
חברת התרופות מנהלת מגעים למכירת המפעל בקריית שמונה מול שלושה גורמים, בהם בי. בראון הגרמנית ושחקן ישראלי; המפעל מעסיק כ־200 עובדים ונחשב רווחי, אך הועמד למכירה במסגרת תוכנית ההבראה בטבע; עובדי המפעל דורשים התחייבות שהייצור לא יועבר לחו"ל
לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
חברת בי. בראון (B. Braun) הגרמנית מנהלת מגעים לרכישת מפעל מיגדה שבקריית שמונה מידיה של טבע. ל"כלכליסט" נודע כי המו"מ מתקיים לפי שווי של 100-80 מיליון דולר למפעל. החברה הגרמנית משווקת את המוצר העיקרי שטבע מייצרת במפעל – טבעדפטור – כשעיקר ההפצה של החברה הגרמנית נעשה באירופה אולם היא מרכזת גם 60% מההפצה של המוצר בארה"ב, וגוזרת את רוב הרווח ממכירתו.
- מכה נוספת לטבע: ה-FDA אישר ליריבתה אלי לילי תרופה למיגרנה
- המתנה של שולץ לניסנקורן: עוד 200 עובדים מאוגדים
- טבע איבדה 3% מערכה וגררה את בורסת ת"א לירידות
עובדה זו הופכת את בי. בראון למועמדת הטבעית לרכישת המפעל, בתהליך שנמצא בשלבים סופיים, אולם יחד עמה מצויים בישורת האחרונה שני גורמים נוספים, אחד מהם ישראלי. מטבע נמסר בתגובה כי היא איננה מגיבה לשמועות בשוק.
הטבעדפטור מאפשר הכנסה של תרופות כימותרפיות לעירוי תוך הפחתת הפגיעה בצוות הרוקחים אשר מכין את התרופות לעירוי. מכירות הטבעדפטור נאמדות ב־80-70 מיליון דולר בשנה, והמפעל שמעסיק 200 עובדים הוא רווחי. עם זאת, המפעל מצוי כבר כמה שנים על המדף, וכניסתו של קאר שולץ לתפקיד מנכ"ל טבע ותוכנית ההבראה שהכין לענקית התרופות מזרזות את המגעים למכירתו.
בין סגירה למכירה
טבע העמידה את מפעל מיגדה למכירה כחלק מתוכנית ההבראה הגדולה שלה, שמטרתה חיסכון של 3 מיליארד דולר עד סוף 2019. זאת, באמצעות פיטוריהם של 14 אלף עובדים מתוך 56 אלף עובדי חברת התרופות הישראלית בכל ברחבי העולם. עבור העובדים מדובר לכאורה בבשורה טובה יותר מאשר האלטרנטיבה — שהיא סגירת המפעל – אבל רק לכאורה. עדיין לא ברור כיצד ינהגו הגרמנים לאחר הרכישה, אם אכן המו"מ יבשיל לכדי עסקה, ואם לא יעבירו את הייצור למדינה שבה הייצור זול יותר.
הטבעדפטור ניצב מול תחרות גנרית מתגברת בשנים האחרונות ומול רגולציה אמריקאית מחמירה. מרבית הרווחים ממכירתו של המוצר מגיעהכיום לבי. בראון, ונראה כי זו הסיבה לנכונות של החברה הגרמנית לשלם מחיר שנחשב לגבוה ובעל מכפיל מוערך לא קטן של פי 13-12 על ה־EBITDA, ומצד שני להגיע לעימות אפשרי מול ועד העובדים החזק והמנוסה של המפעל. בנוסף לטבעדפטור המפעל בקריית שמונה מייצר גם צינורות ורכיבים נוספים לערכות מתן תרופות, תחום רווי בכוח עבודה, ובעל תחרות קשה מול מתחרים מסין והודו.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בין הנהלת טבע לעובדי החברה קיים עימות מתמשך בחודשים האחרונים, כשבחודש שעבר השביתו העובדים את הפעילות במפעל בגיבוי של ההסתדרות לאחר שלטענתם בניגוד להצהרתה, להנהלת טבע אין כוונה ללכת לקראתם במו"מ להבטחת זכויותיהם במכירת המפעל. העובדים דרשו לדעת למי מוכרים את המפעל והודיעו כי הם מעדיפים שהרוכש יהיה ישראלי. כמו כן הם דרשו הסכם העסקה חדש לחמש שנים והתחייבות של הרוכש שלא להעביר את הייצור במפעל לאירלנד או הודו או כל מדינה אחרת.
מאיר בן אלול, ראש ועד עובדי טבע, אמר ל"כלכליסט" במהלך השבתת המפעל: "אנחנו רוצים לדעת למי הם מוכרים אותנו, כי לפי מה שאני מבין העסקה קרובה מאוד. אנחנו יודעים שעסקת המכירה קרובה מתמיד, יש לנו מדליפים, אבל ההסכם לא יכול להיות חתום בלעדינו. אנחנו מעדיפים שהרוכשים יהיו ישראלים, ואם צריך, נפנה לעזרה בנושא גם לממשלה".
לפי מידע שהגיע ל"כלכליסט", עיקר המחלוקת מול החברה נע סביב דרישת העובדים לקבל את הדו"חות הכספיים של המפעל ואת הפרוטוקולים של הדיונים בדבר מכירתו, דרישה שעד כה לא נענתה מצד ראשי טבע. יתרה מכך, העובדים חוששים מכך שגורלם יהיה דומה למפעל באשדוד – בתחילה הצהרות על מכירה ואחר כך סגירת המפעל.
טבע מסרה אז בתגובה לטענות העובדים כי "כחלק מתהליך הארגון מחדש, שטבע מיישמת גם בישראל, אנו פועלים למכירת אתר מיגדה בקריית־שמונה 'כעסק חי' המבטיח המשכיות תעסוקתית לעובדי האתר. מידע זה תוקשר לעובדים בהגינות ובשקיפות מלאה. נמשיך לפעול להידברות עם נציגות העובדים וההסתדרות במטרה לפעול יחד לטובת החברה ועובדיה כאחד".
בי. בראון שהוקמה ב־1839 היא אחת החברות המובילות בעולם לייצור ואספקה של פתרונות ומוצרים לעולם הרפואה. שווייה של החברה הגרמנית נאמד ב־8.3 מיליארד יורו, ועל פי האתר שלה היא משווקת 5,000 מוצרים שונים ש־95% מהם מיוצרים על ידיה.