אולץ להתפטר: רשות שוק ההון דחקה את לוי רחמני מחוץ לאיילון
רוחה של דורית סלינגר עדיין נוכחת: המייסד ובעל השליטה בחברת הביטוח איילון התפטר לאחר לחצים מצד רשות שוק ההון. גם ללא ממונה הצליחה הרשות ליישם את מדיניות הממונה לשעבר, לקראת כניסתו של מחליפה ד"ר משה ברקת
לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
תם עידן בחברת הביטוח איילון — לוי רחמני (87), בעל השליטה בחברה (67%) הודיע אתמול על רצונו להתפטר מהדירקטוריון של חברת הביטוח, זאת לאחר שבאוגוסט האחרון התפטר מתפקידו כמנכ"ל חברת האחזקות. אלא של"כלכליסט" נודע כי מי שעומדת מאחורי ההתפטרות הזו, שבעצם מרחיקה את בעל השליטה מכל השפעה ישירה על חברת הביטוח אותה ייסד, היא רשות שוק ההון.
- משחק כיסאות באיילון ביטוח: מוקי אברמוביץ' מונה ליו"ר - השלישי בתוך שנתיים
- עכשו זה סגור: איילון קונה את תיק ביטוח החיים של פסגות תמורה 30 מיליון שקל
- לוי רחמני מציע מניות איילון בדיסקאונט של 24% על מחיר השוק
ברשות לחצו על רחמני להגיש מכתב התפטרות על רקע חידוד והידוק הפיקוח סביב התנהלות ממשל תאגידי נאות בגופים המפוקחים. זאת בעיקר על רקע החוזר החדש שפרסמה הממונה על שוק ההון לשעבר דורית סלינגר סמוך למועד עזיבתה. החוזר נועד לחזק את קיומו של ממשל תאגידי נאות בחברות הביטוח, שלפי הרשות הכרחי לתפקוד העסקי התקין, לשמירה על יציבותן הפיננסית ולהבטחת כספי המבוטחים והחוסכים.
החיפוש אחר מנכ"ל קבוע
רחמני היה מעורב עד הרגע האחרון ממש בכל המתרחש באיילון ולא סימן עד כה אף יורש מקרב בני משפחתו או מחוצה לה לעסק שהקים בשתי ידיו. למעשה, בנו, נגה רחמני, לא מעורב כלל במתרחש באיילון ורק בתו, נחמה רחמני סברון יושבת בדירקטוריון חברת הביטוח.
לפני שלוש שנים הפתיע רחמני את שוק ההון כשצירף את יונל כהן, בעברו מנכ"ל מגדל ביטוח, כשותפו (20%) ומינה אותו ליו"ר חברת הביטוח כאיש אמונו. כהן עצמו הביא לאיילון את חברו אריק יוגב כמנכ"ל במקומו של אמיל וינשל. אלא ששנה בלבד לאחר המינוי כהן עזב בטריקת דלת ומכר את אחזקותיו.
חודשים ספורים קודם עזיבתו של כהן נכנסה דמות מפתיעה למסדרונות איילון — אתי אלישקוב, קודם לכן מנכ"לית הכשרה ביטוח שזכתה במשרד מרווח ידיים הסמוך לזה של היו"ר כהן ותוך שהיא מתמנה למנכ"לית חברת האחזקות של איילון.
בהמשך התברר כי רחמני רצה להחליף את יוגב כמנכ"ל באלישקוב, אך חרף היותו מחזיק מניות השליטה המהלך לא צלח. המשמעות היא כמובן שלרחמני כנראה לא היה הרוב הנדרש בדירקטוריון כדי להחליף את המנכ"ל, חרף מאמציו, מה שמעיד כי גם בתו כנראה לא תמכה בצעד הזה.
כאמור בסוף 2016 כהן מכר חזרה לרחמני את אחזקותיו תוך שהוא יוצא ברווח נאה ומתפטר מתפקיד היו"ר. את מקומו של כהן תפס ישראל דוד ובאופן מפתיע דוד נתן את ברכתו להמשך כהונתו של יוגב, ואלישקוב מצאה את עצמה מחוץ לאיילון.
בשלב הזה השליטה של רחמני בחברה החלה להיסדק, אך הוא המשיך להיות מעורב במתרחש, כמנכ"ל חברת האחזקות, כדירקטור בחברת הביטוח, ותוך שהוא מביא את מקורבו שלמה גרופמן לכהן כיו"ר חברת האחזקות. דירקטוריון איילון אחזקות אגב, הקים ועדת איתור למינוי מחליף לרחמני כמנכ"ל חברת האחזקות שאמורה למנות את המנכ"ל הבא בימים הקרובים, אך מאז אוגוסט אין מנכ"ל לחברת האחזקות.
כעת, בלחץ רשות שוק ההון, איבד רחמני את השפעתו השוטפת בחברה אלא רק באמצעות גרופמן. בתוך כך, נודע בשבוע שעבר כי את ישראל דוד, יו"ר חברת הביטוח שביקש לסיים את תפקידו כבר ביוני האחרון יחליף איש הביטוח הותיק מוקי אברמוביץ'. עם התפטרות רחמני מהדירקטוריון אתמול, הוא כבר לא מכהן כנושא משרה באף חלק של החברה.
אחת השאלות הגדולות כעת היא מה יעלה בגורל השליטה באיילון. לפי הערכות רחמני לא מעוניין שילדיו ינהלו את חברת הביטוח ולא בכדי בנו, נגה רחמני שבעבר ניהל את איילון, לא מחזיק בתפקיד בחברה. בשוק ההון מעריכים כי רחמני הנחה את גרופמן להתחיל ולחפש קונה לאיילון, אך מהלך זה נמצא בשלבים ראשונים של בחינה וטרם נשא פרי.
מדובר באירוע נדיר שבו הפיקוח מזיז הצידה חבר דירקטוריון שהוא בעל השליטה בחברה. זו עדות לכך שחוזר הדירקטוריון החדש ומהותו, מקבלים משנה תוקף במעשי הרשות, שהתנהלה בחודש האחרון ללא ממונה. אירוע דומה התרחש בחברת הביטוח מגדל.
התקדים של שלמה אליהו
בסוף 2017 תכנן שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל לקחת על עצמו את תפקיד יו"ר חברת הביטוח ולהחליף בכך את יוחנן דנינו שאותו מינה לתפקיד קודם לכן. אלא שאז התערב הפיקוח על שוק ההון ורמז לאליהו כי לא יאשר את המינוי מטעמי כשירות, בין היתר מפאת גילו של אליהו, 82. בסופו של דבר אליהו החליט לא לצאת לעימות עם הפיקוח בנושא, והחליט למנות לתפקיד את פרופ' עודד שריג. רחמני כזכור הוא בן 87.
ד"ר משה ברקת שעל מינויו כמחליף של סלינגר הודיע אתמול שר האוצר משה כחלון יקבל כעת את המושכות בכל הקשור למתרחש באיילון.