$
שוק ההון

שינוי מגמה עולמי? 15 בנקים מרכזיים העלו ריבית בספטמבר

השיפור במצב הכלכלי במדינות המפותחות לצד המשבר שהתפרץ במדינות המתפתחות הובילו למספר של העלאות ריבית שלא נראה זמן רב: הבנקים של ארה"ב, צ'כיה, הונג קונג ונורווגיה העלו את הריבית ב-0.25%. הבנק הטורקי הקפיץ אותה ב-6.25%

השיפור במצב הכלכלי במדינות המפותחות לצד המשבר שהתפרץ במדינות המתפתחות הובילו למספר רב של העלאות ריבית במהלך חודש ספטמבר. לא פחות מ-15 בנקים מרכזיים ברחבי העולם העלו את הריבית במהלך החודש שחלף.

 

 

המדינות המפותחות שהעלו את הריבית כללו את ארה"ב וצ'כיה - שנהנות מצמיחה כלכלית חזקה וממשיכות את תהליך העלאות ריבית שהחלו עוד קודם. אליהן הצטרפו גם נורבגיה והונג קונג שהעלו את הריבית בשיעור של 0.25%.

 

עם זאת, חלק גדול מהמדינות בהן עלתה הריבית במהלך החודש הקודם היו כאלה שנפגעו מהמשבר שפקד לאחרונה את המדינות המתפתחות, בהן פיחות המטבע הגביר את הסיכון לאינפלציה. במהלך ספטמבר, טוריקה, שהמטבע שלה נחתך בעשרות אחוזים, הקפיצה את שיעור הריבית ב-6.25% לרמת שיא של 24%, אוזבקיסטן העלתה את הריבית ב-2% לשיעור של 16% ואוקראינה העלתה את הריבית בחצי אחוז ל-18%.

 

הסיכוי לעליית ריבית באירופה נותר נמוך

 

"ההתפתחויות האחרונות באירופה לא ממש מקרבות את מועד עליית הריבית", כך מעריך הכלכלן הראשי של מיטב דש, אלכס זבז'ינסקי. 

 

לדבריו, הכלכלה האירופאית מראה סימני היחלשות, בעיקר במגזר התעשייה. בנוסף קיימים סיכונים פוליטיים כמו הסיכון באיטליה שהחריף בשבוע שעבר לאחר שהממשלה החדשה החליטה להגדיל גירעון תקציבי מעבר לרמה שהומלצה ע"י גוש היורו.

 

בשבוע שעבר אמר נגיד הבנק המרכזי האירופי (ה-ECB), מריו דראגי, שהוא רואה סימנים של התגברות האינפלציה בגוש היורו. אולם, נתוני האינפלציה שהתפרסמו אחרי דבריו לא ממש תומכים באמרתו. אינפלציית הליבה בגוש האירו הייתה נמוכה מהתחזית וירדה ל-0.9% לעומת הציפיות לעלייה ל-1.1%. אינפלציית הליבה היציבה באירופה מראה סימנים של מעבר מעלייה לירידה.

 

"למרות זאת, השוק לוקח את דבריו של דראגי ברצינות", כותב הכלכלן הראשי של מיטב דש. "החוזים העתידיים על ריבית גוש היורו מגלמים שמועד עליית הריבית הראשונה בגוש יהיה בעוד כשנה לעומת ההערכות לדחייה של כשנה וחצי שהייתה רק לפני חודשיים", הוא מציין.

 

 

 

ישראל - לא בזמן הקרוב

"הריבית בישראל לא תעלה השנה וגם לא במחצית הראשונה של 2019", כך מעריך האסטרטג הראשי של אלומות יניב חברון. לדבריו, האינפלציה רחוקה מלהתבסס ביעד. "אחרי 4 שנים של החמצת יעד האינפלציה, זה יראה מגוחך עד חסר אחריות אם בנק ישראל יעלה את ריבית כאשר הלחצים האינפלציוניים לא נראים עדיין באופק. שוק העבודה לאחרונה מתמתן, סעיף הדיור מאכזב כבר חודשיים ברציפות ומרעשים זמנים כגון מחירי נפט או סחורות אחרים שישפיעו על מחירי המזון, רצוי שנתבגר כבר ונתעלם כמו במקומות נוספים בעולם". אומר חברון.

 

חברון סבור שאחרי מלחמה של שנים מצד בנק ישראל בהתחזקות השקל (שנוצרה בעקבות עודף בחשבון השוטף ואטרקטיביות של הנכסים במשק הישראלי), הבנק לא צריך לזנוח מלחמה זו. "בדיוק עכשיו שפער הריביות בין ישראל לארה”ב הופך להיות קריטי, שאירופה מתחילת את תוכנית היציאה שלה ואפילו יפן מבטיחה שהיא בדרך, דווקא עכשיו יש סיכוי של ממש לפיחות מתמשך בעקבות פער ריביות שרק יגדל ויהפוך את המשק הישראלי לזול יותר ואטרקטיבי", סיכם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x