$
06.10.18
מוסף כלכליסט
הפקולטה למדעי הסאטלה
הלגליזציה בקנדה הולידה לראשונה תארים אקדמאיים בחקר הקנאביס. שלל אוניברסיטאות ומכללות מתחרות על הכשרת עשרות אלפי העובדים שעתידים להצטרף לתעשייה ומציעות קורסים במגוון תחומים: משיטות גידול וטיפול במזיקים, דרך פיתוח אפליקציות וכלה ברגולציה. הביקושים, כמובן, בהיי מטורף
מוסף שבועי 4.10.18 משמאל פרופ' ז'נג בחממת המחקר של אוניברסיטת גואלף, צילום: University of Guelph

"

מחקר צמחים לא נשמע מרגש עבור רוב האנשים, אבל מחקר קנאביס מושך את תשומת לבם", כך הסביר ל"סטאר" הקנדי פרופ' רנה ואן אקר, דקאן הפקולטה לחקלאות באוניברסיטת גואלף הקנדית, את הרקע להחלטת המוסד להקים מרכז למחקר קנאביס ב־15 מיליון דולר. המרכז, שעתיד להיפתח ב־2020, יכלול חממת מחקר בקנה מידה מסחרי ויעסוק בגנטיקה, הפקה, ניתוח רכיבים תרופתיים, תועלות בריאותיות לבני אדם ובעלי חיים. "יש לנו אפשרות למשוך לתחום כל מיני אנשים שאולי לא חשבו קודם לעסוק במחקר צמחים", אמר. "אנחנו רואים בזה הרחבה של תחום החקלאות והמזון ואנחנו מעורבים בתעשייה שהיא רצינית מאוד ורוצה ליישם את המדע".

 

להאזנה לכתבה, הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה

 

 

 

האקדמיה הקנדית שרויה בהיי שכמותו לא ידעה שנים. בעוד שבועיים תיהפך קנדה למדינה השנייה בעולם, אחרי פרגוואי, שמתירה שימוש בקנאביס למטרות הנאה (Recreation) בעקבות הבטחת הבחירות של ג'סטין טרודו, מנהיג המפלגה הליברלית וראש הממשלה. החוק החדש יצר "בהלה ירוקה" והזניק את התעשייה כולה — מיצרנים ועד סוחרים. וזהו גם המאני־טיים של האקדמיה, נקודת הזמן הטובה ביותר לייצר מסלולי לימוד והכשרה, כשהתעשייה עומדת לפרוץ ויש בה מעט מאוד אנשים מיומנים ומוכשרים, בעלי השכלה או ניסיון. 

 

פרופ' יובין ז'נג מאוניברסיטת גואלף מספר שהוא כל הזמן מקבל פניות ממגדלים שרוצים לקטוף פרחי אקדמיה לחוות הקנאביס שלהם. "המגדלים האלה זקוקים לידע טכני ולמחקר מדעי שיעזור להם. אני מקבל הרבה טלפונים מאנשים ששואלים, 'יש לך סטודנטים לתארים מתקדמים? אנחנו רוצים אותם'". והסטודנטים שהוא מכשיר, אין לו ספק, ימצאו עבודה במהירות לאור צמא התעשייה לכישרונות.

 

לפי ההערכות, התעשייה החוקית עתידה לייצר כ־150 אלף מקומות עבודה בשנים הקרובות בקנדה, שישלמו למתחילים שכר נאה, שישתווה לשכר הממוצע או שיהיה אפילו גבוה ממנו. כבר בחודשים האחרונים נרשם ביקוש ער למומחים שונים בתעשייה, למשל מגדלים בשטח, צוותי קציר, אנשי עיבוד, אורזים, חבר צוות רבייה, טכנאי טיפוח, טכנאי חממה, טכנאי מעבדה, כימאים אורגנים, מיקרוביולוגים, טכנאי מיצוי, מנהלי מחקר ופיתוח — ורצוי שיהיו עם הבנה של השוק שהם נכנסים אליו, שיש לו מאפיינים חריגים משלו.

 

באוניברסיטאות ובמכללות הקנדיות קראו את הכתובת על הקיר. היטיבה לנסח זאת פרופ' אניה גייטמן מאוניברסיטת מק'גיל. "אנחנו בפקולטה לחקלאות חשבנו שמישהו צריך להכשיר את כל האנשים שיאיישו את המשרות הטובות האלו, ואם זה לא יהיה אנחנו זה יהיה מישהו אחר, אולי מוכשר פחות", אמרה בראיון ל"גלובל" הקנדי. אז מק'גיל, כמו אוניברסיטת גואלף ושורה של מוסדות השכלה אחרים, הציעה תוכנית להכשרת מומחים לגראס. לדבריה, "אתה באמת צריך הכשרה מקצועית. זה לא לאמא ואבא שרוצים לגדל כמה צמחים על המרפסת טוב יותר".

 

 

תעשיית הקנאביס עתידה לגייס בשנים הקרובות כ־150 אלף קנדים. "מישהו צריך להכשיר אותם", אומרת פרופ' גייטמן, "ועדיף שאלה יהיו אנחנו"
פרופ' גייטמן. "ההכשרה לא מתאימה לאמא ואבא שרוצים לגדל במרפסת"
פרופ' גייטמן. "ההכשרה לא מתאימה לאמא ואבא שרוצים לגדל במרפסת"
צילום: mcgill.ca

 

הלימודים בתוכנית לטיפוח קנאביס של מק'גיל, שהוכרזה לאחרונה, יתחילו בספטמבר 2019. התוכנית תהיה פתוחה בפני בעלי תואר ראשון עם רקע במדעי הצמחים ותתבצע בשיתוף חברות מהתעשייה, עם דגש על סטנדרטים בייצור וניהול איכות. בינתיים האוניברסיטה מציעה סדנאות מתמחות שיימשכו יומיים ושמעביר סגל הפקולטה לחקלאות, במגוון נושאים ובעלות של 465 דולר, בהן "ייצור קנאביס בקנה מידה תעשייתי", "סדנה בייצור ובקרת איכות של קנאביס", ו"מיצוי, אנליזה, בקרת איכות ופורמולציה של מוצרי קנאביס רפואי: סקירה".

 

אפשרויות הלימודים החדשות לא נעצרות בגבולות החקלאות. בקולג' דורהאם, למשל, נערכות סדנאות של יומיים המיועדות למנהלים ואנשי עסקים ששוקלים להיכנס לתחום. בקולג' הרוקיז אפשר להשתתף בקורס שמתמחה בקמעונאות קנאביס, ואוניברסיטת אוטאווה מציעה שני קורסים בחוקי קנאביס במסגרת בית הספר למשפטים. "אנחנו גאים להיות הראשונים שמציעים קורסים בתחום המשפטי החדשני הזה", חגג הדקאן אדם דודק בהודעה שהוציאה האוניברסיטה. "הלגליזציה והרגולציה של הקנאביס ישפיעו על הרבה היבטים בחוק ואנחנו גאים בכך שהסטודנטים שלנו יוכלו ללמוד את הסוגיות האלה בזמן אמת, כשהרגולציה של הקנאביס מתעצבת".

 

העתיד של יצרניות האלכוהול

 

דירון קפלן הוא ד"ר להפקת קנאביס — הראשון בקנדה וכנראה גם בצפון אמריקה כולה. לפני כמה שבועות המחלקה למדעי הסביבה באוניברסיטת גואלף העניקה לו את התואר, לאחר שבשלוש השנים האחרונות הוא חקר טכניקות אופטימיזציה לגידול קנאביס. "לגבי כל צמח שאתה מגדל עליך לדעת כמה לדשן ולהשקות אותו, בתוך איזה מצע לגדל אותו. על קנאביס יש מעט מאוד מחקר אקדמי, והמגדלים נאלצים להסתמך על מידע שבדרך כלל אינו אמין", הסביר קפלן בריאיון ל"סטאר" הקנדי.

 

טרודו. אחת מהבטחות הבחירות שלו היתה לגליזציה למטרות הנאה טרודו. אחת מהבטחות הבחירות שלו היתה לגליזציה למטרות הנאה צילום: בלומברג

 

קפלן אינו סטלן שהחליט להפוך תחביב למקצוע. הוא היה סטודנט לתואר ראשון במדעי הסביבה באוניברסיטת גואלף, כשבמסגרת קורס גידולי שדה נחשף לעבודה בתחום הקנאביס של פרופ' ז'נג, אחד ממרציו. "לקחתי כמה קורסים על קנאביס והתאהבתי בזה", הוא מספר. בסוף התואר השני הוא פנה לפרופ' ז'נג וביקש להמשיך בהנחייתו לתואר שני בחקר קנאביס, אולם מכיוון שלא היה מקום בתוכנית הוא נסע לטיול ממושך באירופה ובאסיה, שנקטע כעבור שמונה חודשים כשז'נג הודיע לו שיש פרויקט עבורו. כעבור שנה הורחב מחקר התואר השני לדוקטורט, וקפלן החליט שעליו להזדרז לסיים אותו. "היה לי חשוב לסיים את הדוקטורט עד הלגליזציה, אז הייתי עם הראש די עמוק באדמה", הוא אומר. "יש צורך במדע, יש שוק, יש אנשים שמגדלים קנאביס, והם יצטרכו לגדל אותו באופן בטוח יותר ולהרוויח כסף. הם לא יוכלו להמציא את זה בעצמם. יש למגדלי קנאביס הרבה פרקטיקות מעניינות שיש להן הסבר לוגי אבל הן לא בהכרח מעוגנות במדע. זה תחום מעניין וחדש, והעובדה שיש בו מעט מחקר תאפשר לי להיות די חופשי במה שאעשה. אני רוצה להמשיך לעשות מדע ולהשתמש בכל המידע שצברתי במשך השנים כדי לעזור למגדלים לשפר את האיכות שלהם".

 

הציפיות של כולם בשמים. תעשיית הקנאביס הקנדית מוערכת כעת בעשרות מיליארדי דולרים. שווי השוק של קאנופי, מגדלת הקנאביס מהגדולות בעולם שנסחרת בבורסת טורונטו, הוא כ־14 מיליארד דולר, יותר מיצרניות גדולות של מוצרי יסוד חיוניים כמו יצרנית האלומיניום האמריקאית אלקואה, שנסחרת בניו יורק לפי שווי של 7.5 מיליארד דולר. גם חברות גדולות מחוץ לתעשיית הקנאביס, ובמיוחד מסקטור המשקאות, מגששות את דרכן לתוך השוק הקנדי. למשל Constellation Brands, מותג אלכוהול ותיק, שמייצר בין השאר את בירת קורונה, משקיע 3.8 מיליארד דולר בהגדלת האחזקה שלו בקאנופי ל־38%. "זה כמו דלק טילים, בזכות ההשקעה נהיה גלובליים הרבה יותר", אמר מנכ"ל קאנופי ברוס לינטון בהודעה על העסקה. במקביל, ענקית האלכוהול הבריטית Diageo, שמייצרת מותגים כמו ג'וני ווקר, סמירנוף, קפטן מורגן וגינס, מנהלת משא ומתן עם שלושה מגדלים קנדיים שונים לפיתוח משקאות עם קנאביס.

 

ד"ר קפלן. הדוקטור הראשון באמריקה להפקת קנאביס ד"ר קפלן. הדוקטור הראשון באמריקה להפקת קנאביס

 

ההערכות הן שכ־15% מהקנדים צורכים מריחואנה, באופן חוקי ולא חוקי, למטרות רפואיות והנאה — וזה כולל את ראש הממשלה טרודו, שסיפר כי עישן גראס. לפי סטטיסטיקס קנדה, סוכנות סטטיסטיקה לאומית, הקנדים צורכים בממוצע יותר מ־20 גרם מריחואנה לאדם לשנה, ואשתקד הוציאו על גראס 4.4 מיליארד דולר. כעת, כשכל אחד יוכל לרכוש גראס באופן חוקי ולגיטימי כדי להוריד הילוך בסוף היום, הציפיות הן שהמכירות של גראס רק למטרות עונג טהור יעמדו על 3.3 מיליארד דולר בשנה הבאה.

 

אפליקציות, אנליזה ואנטומולוגיה

 

בנסיבות כאלה מתבקש שבחור צעיר שמתלבט מה לעשות עם החיים שלו או נערה צעירה שסיימה תיכון ותמיד התעניינה בחקלאות ישקלו לבנות לעצמם עתיד בתעשיית הקנאביס. הם אפילו לא חייבים להתקבל לאוניברסיטה יוקרתית ויכולים להסתפק בקולג' קהילתי. בקולג' לויאליסט מאונטריו, למשל, משיקים החודש תוכנית של שנה למדעי הקנאביס היישומיים, שגם היא מיועדת לבעלי תואר ראשון. זהו אחד הקולג'ים הראשונים שהקימו מעבדה לחקר קנאביס באישור הרשויות הקנדיות.

 

גם הקולג' הקהילתי ניו ברונסוויק מציע תוכנית של 12 שבועות לטכנאי קנאביס רפואי, שניתנת בקמפוסים השונים שלו ברחבי קנדה. בכל קורס לומדים 25 סטודנטים, והפרובינציה משתתפת במימון שכר הלימוד. התוכנית מתקיימת בשיתוף OrganiGram, אחד המגדלים הראשונים בקנדה. "אין דרך טובה יותר לעודד סטודנטים לאמץ פרקטיקות של מצוינות מאשר להציע להם גישה למומחים ולמתקן שלנו, שהוא הטוב מסוגו", הכריז מנכ"ל החברה גרג אנגל.

 

והביקושים גואים. לפני שנה השיק קולג' ניאגרה באונטריו תוכנית ללימודי הפקת קנאביס לבוגרי תואר ראשון בגידולי שדה, חקלאות, מדעי הצמח, ביולוגיה או תחום מקביל. עד עכשיו נפתחו ארבעה מחזורים, כולם מלאים. יש 300 מועמדים לכל תוכנית, הפתוחה ל־24 סטודנטים בלבד, וכוללת קורסים כמו "רגולציות של תעשיית הקנאביס", "אנטומולוגיה (חקר החרקים) ושיטות גידול קנאביס", "מבוא לאנליזת קנאביס" ו"אפליקציות ותוכנות בעסקי קנאביס".

 

חלק מהלימודים מתקיימים במה שמכנים הסטודנטים בצחוק "קנאבּוּנְקֶר" — מעבדת הייטק מאובטחת לגידול מריחואנה שהוקמה מכמה קונטיינרים. אבל בקולג' מבהירים שהתוכנית רצינית מאוד. "זו לא תוכנית לאנשים שמתלבטים מה ילמדו, אלא לאנשים שמכירים את מדעי הצמחים ומבינים את העקרונות המדעיים של סביבת גידול", אומרת ויוויאן קיניירד, דקאנית לימודי עסקים, אירוח וסביבה בקולג'.

 

אפילו לא חייבים לצאת מהבית בשביל השכלה ירוקה. אולדס קולג', למשל, מציע ארבעה קורסי אונליין בתחום — מבוא למדעי הגננות והפקה, חממות ומבנים סגורים אחרים, חקיקת קנאביס ודוקומנטציה, מדעי הקנאביס והפקה. בסוף הלימודים, שנמשכים 16 שבועות, הסטודנטים מתנסים למשך שבוע בשטח אצל מגדל.

 

אז אם הלימודים רציניים ונגישים ונושאים הבטחה לפוטנציאל תעסוקתי עצום, נותר רק חשש אחד לסלק — מה יגידו ההורים? "ההורים שלי די ליברלים ונרגשים מאוד", מעיד קפלן, הד"ר הטרי להפקת קנאביס. "אני בטוח שהם היו מוטרדים לו הייתי מעשן גראס כל יום, אבל קנאביס הוא לא באמת חלק גדול מחיי מחוץ למדע, והם מבינים שזה מדע כמו כל מדע אחר, ושיש לו ביקוש".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x