ג'קי בן זקן ואברהם נניקשווילי בונים קניון חדש באילת
בן זקן, שהשתחרר מהכלא באפריל האחרון, ונניקשווילי מתכוונים לפתוח את הקניון ב-2021 על קרקע במתחם התחנה המרכזית הישנה. בבניית הקניון יושקעו כ-400 מיליון שקל, שאותם מתכננים היזמים לגייס ממוסדיים. הפרויקט הנד"לני יכלול גם שני בתי מלון שייבנו בהשקעה נוספת של כ-400 מיליון שקל
ג'קי בן זקן ואברהם נניקשווילי בונים קניון באילת על שטח של 25 אלף מ"ר. הקניון ייפתח בסוף שנת 2021 ובבנייתו יושקעו כ-400 מיליון שקל. הקניון ייבנה על קרקע שבבעלותם במתחם התחנה המרכזית הישנה באילת אשר גם היא תיבנה מחדש על שטח של כ- 5,000 מ"ר. הפרויקט הנד"לני יכלול גם שני בתי מלון שייבנו בהשקעה נוספת של כ-400 מיליון שקל ואשר יפנו לצעירים. אחד המלונות יהיה ברמה של 2-3 כוכבים והמלון השני יפעל בקונספט של השכרת מיטה ללילה. בשני המלונות יפעלו כ-500 חדרים בסך הכל.
הקרקע עליה ייבנה הפרויקט, שכוללת 18 דונם, שייכת לבן זקן ונניקשווילי שרכשו אותה בשתי פעימות. בשנת 2005 רכשו 50% מזכויות התחנה המרכזית מקרן הגמלאים של אגד בתמורה לכ- 30 מיליון שקל וב- 2009 רכשו מחברת נצבא 50% נוספים בתמורה ל-33 מיליון שקל. אחד משוכרי העוגן בפרויקט תהיה חברת אגד שחתומה על חוזה ארוך טווח למשך 25 שנים.
התב"ע לקניון כבר אושרה וכעת פועלים השותפים להוצאת תב"ע עבור המלונות. במהלך השנה האחרונה השלימו היזמים את ההליכים התכנוניים של הפרויקט ובתוך שלושה חודשים הם צפויים להגיש בקשה לקבלת היתרים לבנייה.
כיום קיימים באילת שלושה מרכזי מסחר: שניים מהם קניונים סגורים – מול הים ואייס מול ואחד הוא פאוור סנטר פתוח – ביג אילת. אילת היא העיר עם הפדיון למ"ר הגבוה ביותר בישראל. כך לדוגמא הפדיון למ"ר בקניון מול הים עומד על 4,400 שקל למ"ר ובאייס מול על 3,000 שקל למ"ר. מדובר בפדיונות גבוהים במיוחד, וזאת לאור התחזקות מגמת הקניות באינטרנט שפוגעת בפדיונות הקניונים.
25% מתמהיל הקניון יהיה קולינריה, ברים ומסעדות , וכל היתר יהיה גם רשתות אופנה כאשר המטרה היא להכניס רשתות בינלאומיות שלא פתחו עדיין חנות באילת בהן ריזרבד, דקטלון ו- H&M. ההחלטה של היזמים לפתוח קניון באילת, בתקופה מאתגרת זו, נובעת מהרצון לנגוס בנתח מהפדיונות הגבוהים בעיר שנחלקים בין שלושה מרכזי מסחר בלבד. "אילת היא העיר היחידה שיכולה להתחרות במכירות המקוונות בגלל שאין בה מע"מ. המע"מ משחק תפקיד חשוב. לא בטוח שאם היתה ליזמים קרקע בתל אביב או הרצליה הם היו בונים עליה קניון כיום. אבל באילת יש פוטנציאל. כיום עוברים בתחנה המרכזית באילת כמיליון נוסעים בשנה וההערכה שמספר זה ילך ויגדל עם פתיחת שדה התעופה החדש בעיר", אמר גורם בענף הנדל"ן.
המאבק נגד הקניון: התנגדויות שנשמעות כבר 7 שנים
חברת בר גיל נמצאת בבעלות ג'קי בן זקן, ואברהם נניקשווילי. חיים רביבו מחזיק בחברה 5%. את המימון לפרויקט מתכננת החברה לקבל מגופים מוסדיים. החברה מנהלת משא ומתן לקבלת מימון עם שני בנקים ושתי חברות ביטוח, שאת שמם סירבה לחשוף.
סביב בנייתו של הקניון החדש התנהלו עתירות והתנגדויות שנמשכו משנת 2010 ועיכבו את הקמת הפרויקט. קניון מול הים, הקניון החזק והוותיק בעיר אילת, טען כי בעיר עודף שטחי מסחר ואין צורך בשטחים נוספים. חברת בר גיל פרויקטים הגישה עתירה מנהלית נגד עיריית אילת וראש העיר, ודרשה למסור לה מידע על עבודות הבינוי וההרחבה שנעשו בקניון מול הים, אך נתקלה בסירוב מצד העיריה. בר גיל טענה כי מול הים מבצע הרחבה של הקניון ללא היתרי בניה ועיריית אילת נותנת לקניון הותיק יחס מועדף. בעתירה מצידה טענה בר גיל כי ביצעה בדיקה של שטחי מסחר בעיר אילת וגילתה כי בקניון מול הים קייימים, לכאורה, שטחי מסחר בלתי חוקיים. "נגלה לעותרת כי הבניה החלה בפועל וזאת אף מבלי להמתין לאישור הבקשה להיתר. בניה זו בניגוד להיתרים הקיימים. לאור זאת נבקש לעתור את הבניה לאלתר", כתבה בר גיל בעתירה וטענה כי החלטת העיריה שלא לתת לה את המידע על מול הים עומדת בניגוד לחוק חופש המידע.
עיריית אילת טענה כי במידע שבר גיל דורשת יש סודות מסחריים של מול הים שהיא איננה רשאית למסור, וטענה כי בין קניון מול הים לחברת בר גיל יש יריבות ארוכה בנוגע לשטחי מסחר באילת, שגוררים את העיריה להליכים משפטיים בעל כורחה. בתגובתה לבית המשפט כתבה עיריית אילת על היריבות בין מול הים לחברה בבעלותו של בן זקן: "יריבות זו החלה לאחר שמול הים, כמתחרה עסקית, הגישה התנגדות לתוכנית שהגישה העותרת להקמת מרכז מסחרי בעיר אילת. מול הים ניהלה הליכים ארוכים ומספר ערכאות כנגד תוכנית העותרת, ואולם בסופו של יום אושרה התוכנית, בתמיכתן של המשיבות שסברו כי הפרויקט של העותרת ראוי ואף המליצו לוועדה המחוזית לקדם את התוכנית. העותרת (חברת בר גיל – א"י) לא נשארה חייבת ופתחה אף היא בהליכים, הנובעים אף הם מאותה יריבות עסקית הנוגעת לתחרות עסקית על שטחי מסחר. כך למשל, בשנת 2013, ובאיחור של 19 (!!) שנים, הגישה העותרת עתירה מנהלית שביקשה להורות כי היתרי הבניה שניתנו לקניון מול הים בטלים מעיקרם ודרשה סעדים נוספים. בית המשפט דחה את העתירה על הסף וזאת בשל השיהוי הכבד בו היתה מצויה העותרת. מעבר לכך ציין בית המשפט את חוסר תום הלב של העותרת בניהול הליכי סרק, הנובעים אך ורק מתחרות עסקית בינה לבין מול הים".
עיריית אילת ביקשה מבית המשפט לדחות את העתירה שהגישה בר גיל נגדה, ובסופו של הליך בחרה חברת בר גיל למחוק את העתירה שהגישה.
ג'קי בן זקן השתחרר מהכלא באפריל האחרון לאחר שריצה שני שליש מתקופת המאסר שהחל לרצות בדצמבר 2016, בגין הרצת מניות של חברת מנופים פיננסים שהייתה בבעלותו. בן זקן ואיש שוק ההון איתן אלדר הואשמו על ידי בית המשפט המחוזי תל אביב בקשירת קשר לביצוע פשע, בעבירות של השפעה בדרכי תרמית על שערי ניירות ערך ובקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.