$
ספורט ופוליטיקה

להכניע את שיעור המס

שיעורי המס הנמוכים באיטליה עמדו ברקע החלטתו של כריסטיאנו רונאלדו לעזוב את ריאל מדריד לטובת יובנטוס. כיצד מדיניות המס מנווטת את התעצמות ליגות הכדורגל

אוריאל דסקל 22:0925.09.18

בתחילת 2013 תאגיד הטלקומוניקציה הסעודי Etihad Etisalat פנה לחברת MIM שמייצגת את כריסטיאנו רונאלדו, בשאיפה להפוך את הכוכב הפורטוגלי לפרזנטור של החברה ומותגה החדש Mobily במזרח התיכון. ההצעה היתה פשוטה: רונאלדו יגיע לסטודיו במדריד לארבע וחצי שעות כדי להצטלם לקמפיין שילוט ופרסומת בטלוויזיה, שיהיה בלעדי לסעודיה, המזרח התיכון וצפון אפריקה לשנה בלבד. כמו כן, רונאלדו יחתום על חמש חולצות ויעלה שתי הודעות על שיתוף הפעולה עם Mobily בחשבון הטוויטר ובחשבון הפייסבוק שלו.

 

לפי חשיפת אתר פוטבול ליקס, ההסכם זיכה את רונאלדו ב־1.1 מיליון יורו, נתח קטן מההכנסות השנתיות של רונאלדו מחסויות: כ־50 מיליון יורו בשנה מחברות ענק כנייקי, KFC, הרבלייף, קונאמי וטויוטה, לצד חברות צנועות יותר כ־Egyptian Steel ו־HOT הישראלית. בכל רגע יש לרונאלדו יותר מ־30 נותני חסות ושותפים מחברות שיושבות, בין היתר, בסין, דנמרק, ישראל, מצרים, יפן, ארה"ב, בריטניה וסעודיה.

 

 

 

 

באנגליה שיעור המס על זכויות התדמית הוא 20% וניתן לשלם עד 20% מהשכר דרך זכויות תדמית. ב”סאנדי טיימס” פרסמו ב־2016 ש־180 שחקנים בפרמיירליג מקבלים 20% משכרם בצורת זכויות תדמית באנגליה שיעור המס על זכויות התדמית הוא 20% וניתן לשלם עד 20% מהשכר דרך זכויות תדמית. ב”סאנדי טיימס” פרסמו ב־2016 ש־180 שחקנים בפרמיירליג מקבלים 20% משכרם בצורת זכויות תדמית צילום: איי אף פי

 

הטריק שרונאלדו העתיק מגוגל ופייסבוק

 

די ברור למה החברות הללו רוצות את דמותו ומותגו של CR7 ומוכנות לשלם על זה הרבה. רונאלדו, אחד הכדורגלנים הגדולים בכל הזמנים, ידוע כאובססיבי בקשר לאימונים ושמירה על הגוף שלו. ואלו גם האיכויות שמביאות לחשבונו כ־30 מיליון יורו בשנה מיובנטוס, קבוצתו החדשה. אך אוהדי הכדורגל פחות מודעים לכך שהוא מעסיק צבא של סוכנים, רואי חשבון, יועצי מס ועורכי דין, שכל מטרתם היא למקסם את ההכנסות שלו מחסויות. מטרה שהושגה באמצעות אימוץ התנהלות של ענקיות כגון גוגל, פייסבוק ואמזון: יצירת חברות־בנות במקלטי מס ברחבי העולם.

 

בספר "Football Leaks: Uncovering the Dirty Deals Behind the Beautiful Game" מפרט העיתונאי הגרמני רפאל בושמן את רשת החברות והעמותות שהקים רונאלדו במדינות כפנמה, הונג קונג, שוויץ, אירלנד, איי הבתולה וברמודה כדי להימנע מתשלום מס. ב־2015 נודע שההון שהשיג רונאלדו לאורך הקריירה שלו עומד על 227 מיליון יורו, סכום שלבטח צמח בכמה עשרות אחוזים מאז. ביוני האחרון הוא נאלץ להעביר 18.8 מיליון יורו מהונו לרשויות בספרד לאחר שהורשע בהונאת מס שאפשרה לו להעלים 13 מיליון יורו. ייתכן שהרשעה זו עומדת מאחורי עזיבתו את ריאל מדריד והליגה הספרדית

 

פרשת הקנס החלה לאחר שב־2014 פרסמו רשויות המס הספרדיות שרונאלדו איחר בדיווח על הכנסות של 11.5 מיליון יורו שהרוויח בספרד ב–2014-2011, תקופה שבה הכניס יותר מ־43 מיליון יורו במדינה. אנשי המס חשפו שהשחקן אף לא הכריז על הכנסות של 28.4 מיליון יורו שהתקבלו מזכויות שימוש בדמותו. לטענת הרשויות, "לרונאלדו היה מבנה חברות שנוצר ב־2010 ומטרתו היתה להסתיר את ההכנסות שלו מזכויות שימוש בדמותו".

 

הסוכרייה הספרדית שבוטלה: תקרת מס של 25% בלבד

 

כדי להבין את הסיטואציה הכספית של רונאלדו צריך לחזור ל־2004, אז הועבר בספרד "חוק בקהאם": הממשלה הימנית של חוסה מריה אסנר רצתה להביא לספרד "מומחים זרים" - מדענים ומנהלים בכירים - באמצעות הבטחה ששיעור המס על שכרם לא יעלה עד 25%. כדורגלנים זרים בכירים דוגמת כוכב ריאל מדריד דאז דיוויד בקהאם נהנו אף הם מההגדרה כמומחים זרים ומשיעור המס המופחת, בשעה שחבריהם הספרדים למועדון שילמו את מדרגת המס הגבוהה 52%. המתנה הגדולה ביותר שהעניקו רשויות המס הספרדיות היתה פטור מוחלט ממס מהכנסות מחסויות או מגורמים שבסיסם מחוץ לספרד.

 

חודשים ספורים לאחר שרונאלדו הצטרף לשורות ריאל מדריד ב־2009 הממשלה הסוציאליסטית החדשה בספרד ביטלה את חוק בקהאם. אך הכוכב הפורטוגלי, כמו יתר המגיעים לספרד לפני סוף 2009, המשיך ליהנות מהמס המופחת עד 2015. לצד עדכון שיעור המס ב־2015 בוטלו גם ההטבות על הכנסות זרות והוטל עליהן מס של 19%.

 

במקביל, רשויות המס הספרדיות החלו לחקור את ההכנסות של רונאלדו מחסויות, שזורמות אליו דרך חברת MIM הרשומה באירלנד ודרך עמותות שסוכנו של השחקן ז’ורג’ מנדס הקים ומנהל. רבים מלקוחותיו של מנדס נדרשו לשלם כופר לרשויות המס הספרדיות בעקבות תרגילי מס שנועדו לצמצם את שיעור המס ולהגדיל את הכנסותיהם.

 

 

כריסטיאנו רונאלדו ביובנטוס. יותר מ־30 נותני חסות כריסטיאנו רונאלדו ביובנטוס. יותר מ־30 נותני חסות צילום: Marco Luzzani

 

איטליה מושכת כישרונות עם פטור על הכנסות זרות

 

מדיניות המס החדשה שצמצמה את שכר הנטו של רונאלדו החל מ־2015 עמדה ברקע מעברו לאיטליה. תיקון מס חדש במדינת המגף מסוף 2016 קבע שתושבים זרים שהעבירו את מגוריהם לאיטליה ייהנו מפטור ממס על הכנסותיהם הזרות תמורת תשלום שנתי של 100 אלף יורו. המשמעות היתה שרונאלדו, שמכניס 50-40 מיליון יורו בשנה מחסויות, רובן מחוץ לאירופה, יגדיל את הנטו שלו משמעותית. שיעור המס האיטלקי על שכרו רונאלדו עומד על 46.29%.

 

 

 

"יש לנו בעיה בספרד, אנחנו לא יכולים להתחרות בשיעורי המס", אמר נשיא ליגת הכדורגל הספרדית הבכירה חאבייר טבאס לעיתון "מארקה" בטענה שעזיבתו של רונאלדו את לה ליגה קשורה לסוגיית המס. "רונאלדו מקבל יותר באיטליה - זה בטח עזר לו בהחלטה לעזוב את ספרד. המצב הפיסקאלי מעניש אותנו ומונע מאיתנו לצמוח כתחרות".

 

רונאלדו אינו הכדורגלן הראשון וספק אם יהיה האחרון להשתמש בחוקי מס כדי להגדיל את הכנסותיו. המשכורות בתחום משולמות במשכורת רגילה, שלרשויות קל לעקוב אחריה, וכן סכום נוסף שמועבר עבור מה שמכונה Image Rights, זכויות שימוש בדמות או בתדמית השחקן - סכום שמשולם עבור שימוש בשם, בפנים או בקול של השחקן, ולמעשה על כל מה שאינו קשור לכדורגל.

 

בשעה שעל שכרם לרוב משלמים כדורגלנים בכירים 50% מס, על זכויות התדמית הם יכולים לשלם שיעור נמוך בהרבה הודות להעברת הכספים לחברה שמנהלת את ההכנסות. אם החברה ממקומת באירלנד, אזי השחקן יכול לשלם על ההכנסות מזכויות שימוש בדמותו 12.5% בלבד.

הפטור הצרפתי ממס עשוי לטלטל את הליגה המקומית

 

לפי אתר פוטבול ליקס, קבוצות רבות משלמות לשחקנים זכויות על שימוש בדמות כדי להוריד את שיעור המס שהן משלמות על המשכורות עצמן, בהן קבוצות הצמרת האנגליות ארסנל, צ'לסי ומנצ'סטר יונייטד וקבוצת הפאר הקטלונית ברצלונה. בגרמניה, שבה החוקים נוקשים יותר, קשה לעשות זאת, אך באנגליה החוקים גמישים יותר ומאפשרים לשלם עד 20% משכר הכדורגלן דרך זכויות תדמית, שהמס עליהן הוא 20%. לפי "הסאנדיי טיימס", ב־2016 קיבלו 180 משחקני הפרמיירליג 20% משכרם דרך זכויות תדמית. יתרה מכך, חלק משחקנים מזרימים את ההכנסות על זכויות תדמית לקרן פנסיה או השתלמות, שמאפשרות להם למשוך את הכסף רק אחרי פרישה וללא תשלום מס בכלל.

 

 

 

כפי שהמקרה של רונאלדו מראה, שיעורי מס הפכו לגורם שעשוי להשפיע על החלטותיהם של הכוכבים הגדולים היכן לשחק. בספרד קיים חשש ממשי ששיעורי המס במדינה יפגעו בליגת הכדורגל המקומית המצליחה. על רקע זה יהיה מעניין לראות כיצד תשפיע על הליגה הצרפתית החלטת ההממשלה המקומית להעניק פטור ממס לשחקנים זרים על הכנסותיהם מזכויות תדמית. המדיניות החדשה עשויה לקצץ 35%-30% מעלויות תקציב השכר של אלופת צרפת פריז סן ז'רמן ולאפשר לה לשלם יותר לכוכבים כמו קיליאן מבאפה וניימאר. החלטות של כדורגלנים מושפעות מדברים רבים, מקצועיים וכספיים. שחקנים עוברים בין קבוצות כדי לשחק עם חברים או עבור מאמן ספציפי. לעתים הם אף מוכנים לספוג פגיעה בשכרם כדי להיות חלק מקבוצה שיש לה סיכוי גדול יותר לזכות באליפות. יש מי שיעדיפו לשחק בעיר גדולה על פני קטנה יותר, ולהפך. ההחלטות הן מאוד אישיות, אך לא תמיד מבוססות על רצונם הפרטי. לעתים זו סוללה של עורכי דין וצוות של סוכנים ויועצי מס שמנווטים את דרכו של השחקן־מותג ממקום אחד למשנהו. ודאי כשהמקום החדש גובה מס של 0.25% על הכנסות מחסויות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x