הפרקליטות לא קיימה שימוע, ביהמ"ש ביטל אישום נגד עו"ד על עוקץ לקוחות
השופט הורה על ביטול כתב אישום נגד עו"ד רונן אורן מת"א, המתמחה במסים, וחבריו דוד ואנונו ואייל משיח, שבו נטען כי הציגו מצגי שווא לגבי עסקאות נדל"ן. השופט: "פגמים מהותיים מנעו קיום שימוע"
שופט בית המשפט המחוזי בת"א, יוסי טופף, הורה היום על ביטול כתב האישום נגד עו"ד רונן (בן אדוארד) אורן מת"א, המתמחה במסים, משום שלא נערך לו שימוע בפרקליטות טרם הגשתו.
- אישום: עו"ד סייע במבצעי עוקץ נגד לקוחותיו
- עוקץ קרקעות בצפון: סגן ראש עירייה לשעבר ועו"ד ישלמו
- עוקץ הליסינג: נעצרו חשודים בעושק לקוחות במיליונים
"מצופה מהמאשימה לפעול במהירות למיצוי זכות השימוע", כתב השופט, "באופן שתמנע פגיעה יתר על המידה באינטרס הציבורי שבעמדת נאשמים לדין - ככל שתתקבל החלטה על הגשת כתב אישום מחדש".
הפרקליטות הגיש את כתב האישום החמור נגד עו"ד אורן בחודש יוני השנה בטענה כי ביצע עבירות של קשירת קשר לפשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי מורשה וזיוף. בכתב האישום נטען בין היתר כי עו"ד אורן, ביחד עם חברו דוד ואנונו (ואן) ואדם נוסף בשם איל משיח, סייע להוציא לפועל תוכניות עוקץ לגניבת מאות אלפי שקלים מלקוחותיו.
באמצעות עו"ד גלעד כצמן ביקש עו"ד אורן לבטל את כתב האישום נגדו מטעמי הגנה מן הצדק, בשל אי קיום חובת המאשימה ליידע את הנאשמים בדבר הכוונה להגיש נגדם כתב אישום. גם שני הנאשמים האחרים הגישו בקשה דומה – ובקשתם התקבלה.
"הובהר לא אחת בפסיקה כי הליך היידוע והשימוע מהווה זכות מהותית שעוגנה בחוק, אשר מניעתה שלא כדין עשויה לגרור בטלותו של כתב האישום", כתב היום השופט טופף. "תכליתו של הליך למנוע העמדה לדין מבלי שיידע על מה ולמה כך, ומבלי שתינתן לו הזדמנות להתמודד נגד החשדות שעלו נגדו, ולנסות להפריכם".
"נחה דעתי", כתב הוסיף השופט, "כי נפלו פגמים מהותיים היורדים לשורש העניין בהחלטת פרקליטת המחוז, וכתוצאה מכך לא הייתה הצדקה ממשית למנוע מהנאשמים לממש את זכותם לקיים שימוע בטרם הוגש נגדם כתב האישום. מדובר בהחלטה אשר בנסיבות העניין חורגת ממתחם הסבירות, ואף לא ניתן למקמה בשוליו של מתחם זה".
בכתב האישום שהגישה פרקליטות מחוז ת"א (פלילי) נטען כי אורן ושני הנאשמים הנוספים "פעלו במשותף לקבל במרמה כספים משני בני זוג ויהלומן, תוך שהם מציגים בפניהם מצגי שווא שקריים וכוזבים הנוגעים למצב המשפטי של קרקעות ברמת השרון.
במסגרת האמור, הציג עו"ד אורן בפני הנפגעים מצג שווא כאילו הוא מייצג גם אותם בביצוע שתי עסקאות שונות, בעוד שבפועל עשה יד אחת עם שני הנאשמים האחרים במטרה להוציא כספים מהנפגעים".
"לאחר שנחשפו מעשי התרמית", נטען בכתב האישום, "פעלו הנאשמים במטרה לשיבוש ההליכים בתביעה אזרחית שהוגשה נגדם על ידי בני הזוג, תוך שעו"ד אורן משתמש בסמכותו לאמת חתימות, כדי לזייף מסמך שהוגש לבית המשפט האזרחי".
מסנגוריו של אייל משיח, עו"ד ליה פלוס ועו"ד ד"ר איתן פינקלשטיין, נמסר: "כפי שטענו לכל אורך הדרך מדובר בסכסוך אזרחי שנמשך למעלה משנתיים ולא ראוי היה להפעיל כאן כלים פליליים, קל וחומר שלא היה ראוי להפעיל את ההליך החריג של הגשת כתב אישום בהליך מהיר לפני שמוצתה החקירה וללא זכות שימוע. לא למותר לציין כי לאחר הגשת כתב האישום הוגש המסמך המרכזי בתיק שנטען כי הוא מזוייף ושעל בסיס טענה זו הוגש כתב האישום, ובעקבות כך תוקנה חוות הדעת של מז"פ כאשר בתחילה נטען על בסיס צילום של המסמך שמדובר בפוטומונטאז', וכיום המשטרה מודה שלא מדובר בפוטומונטאז'. החלטת בית המשפט, אשר מתח ביקורת חריפה על הפרקליטות, הינה תוצאה צודקת אשר מונעת עוול שנעשה לאייל משיח, אשר שמו הוכתם בהגשת כתב האישום ללא שהיתה לו הזדמנות להצגת גרסתו המלאה לרבות מסמכים הפורסים באופן מלא את השתלשלות האירועים".
מעו"ד שי שורר המייצג את דוד ואנונו נמסר: "לאחר קריאה וניתוח הראיות היה ברור כי זכות השימוע נרמסה בנוסף על אי מסירת חומרי חקירה ודברים נוספים. לשמחתי בית המשפט קיבל את טענותינו והורה על ביטול כתב האישום".