בלעדי לכלכליסט
סוף לליקויים במינוי מפרקי עמותות: נוהל חדש יעשה סדר
ראש רשות התאגידים עו"ד אייל גלובוס הודיע בימים האחרונים על הקמת מאגר של מפרקי עמותות עליהם ימליצו אנשיו לביהמ"ש. משרד המשפטים עדיין בודק את העברת תיקי פירוק העמותות לעו"ד רונן מטרי על ידי עובדת המדינה מירית כנרי
כשנתיים לאחר הביקורת של מבקר המדינה על האופן הלא שקוף בו מתמנים מפרקים בתיקי עמותות ולאחר חשיפת "כלכליסט" של פרשת מטרי־כנרי, ראש רשות התאגידים עו"ד אייל גלובוס, החליט לעשות סדר בנושא. נוהל חדש של גלובוס שנכנס לתוקף בימים האחרונים מודיע על הקמת מאגר של מפרקי עמותות ומפרט את המתווה לפיו ימליצו אנשיו מעתה והלאה על בעלי תפקיד.
- תקדים שערורייתי: החייב פשט רגל, הכנ"רית מינתה את עורך דינו לנאמן
- כך העבירה עובדת מדינה תיקים לעו"ד שמעסיק את בעלה
- ביהמ"ש הורה על פירוק חברת נכסי משפחת פישמן
ניהול המאגר שייכללו בו עורכי דין ורואי חשבון, יוטל על יחידת האכיפה והבקרה ברשות התאגידים. זו היחידה שניהלה עד לפני מספר חודשים עו"ד מירית כנרי, שנמצאת כיום בחופשת מחלה. בפועל מנוהלת כעת היחידה על ידי עו"ד טובה פריש שמונתה כממלאת מקום סגניתה של כנרי.
כיום רשם העמותות ממליץ לבית המשפט על בעל תפקיד שיהיה אחראי על פירוק עמותה, בלי לנמק את הבחירה. בית המשפט יכול לקבל את ההחלטה, לדחות אותה, או למנות מישהו בהחלטתו.
באפריל האחרון נחשף ב"כלכליסט" כי עו"ד רונן מטרי, אחד הפרקליטים הבולטים והמוכרים מתחום חדלות הפירעון, קיבל מהיחידה של כנרי מינוי בכמה תיקי עמותות שמנים ובמקביל העסיק את בעלה של כנרי, רו"ח איתמר כנרי, בתיקי פירוק אחרים בהם טיפל. מטרי קיבל שכר טרחה מטיפול בתיקי העמותות בהיקף של 3 מיליון שקל לפחות, ואילו כנרי קיבל שכר טרחה של 700 אלף שקל לפחות מהתיקים שקיבל ממטרי. בעקבות חשיפת "כלכליסט" פתח משרד המשפטים בבדיקה שטרם הסתיימה.
הליקויים באופן מינוי בעלי תפקיד לפירוק עמותות עלו גם מדו"ח של מבקר המדינה לפני שנתיים, אז נבחנו פירוקי עמותות שבוצעו בשנים 2014‑2015. המבקר מצא כי אין לרשם העמותות מאגר של בעלי תפקיד מומלצים עם הכישורים הנדרשים לפעול בתיקי פירוק עמותות, שממנו הוא יכול לבחור בשקיפות ולהסביר את המלצותיו. לפיכך, נכתב בדו"ח כי "על רשות התאגידים והכונס הרשמי להכין מאגר, כדי לקיים הליך שקוף ושוויוני". המבקר כתב בדו"ח כי "במסגרת מינוי בעל תפקיד בהליך פירוק יש למנוע ניגודי עניינים, לפעול בהוגנות, בשוויון ובשקיפות, ולבחון את הרמה המקצועית והאישית של המועמד למינוי".
רשות התאגידים אמנם מסרה למבקר עוד בנובמבר 2016 כי בכוונתה לפרסם נוהל כזה, אך הזמן חלף והכנת הנוהל התעכבה. במשרד המשפטים הסבירו שמאגר כזה יוכן לקראת ספטמבר 2019, אז ייכנס לתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש. לאחרונה החליטה הרשות שלא להמתין ופורסם "נוהל זמני" שיעמוד בתוקף עד להסדרת הנושא בחקיקה.
בפתח הנוהל מבהיר עו"ד גלובוס כי עמותות שנקלעות להליך פירוק אינן בהכרח חדלות פירעון וכשעמותה נקלעת לפירוק בשל התנהלות לא תקינה ובניגוד למטרותיה ולתקנון שלה, נדרש תהליך של כינון מוסדות חדשים לעמותה ושינוי תקנון, ומורכבות זו של ההליך תחייב ביצוע התאמה מיטבית של בעל התפקיד טרם בחירתו.
בעלי תפקיד שמעוניינים להיכלל במאגר יגישו בקשה בהתאם לטופס שיתפרסם באתר רשות התאגידים. תנאי הסף להגשת מועמדות: עו"ד או רואה חשבון, בעל ותק של
חמש שנים לפחות, ומתוכן שלוש שנים לפחות בתחום חדלות פירעון של תאגידים. המועמדים המתאימים יזומנו לראיון בפני ועדה שתחליט את מי להכניס למאגר. חברי הוועדה יהיו מנהל יחידת האכיפה והבקרה או סגנו, עו"ד מיחידת האכיפה והבקרה ונציג מטעם ראש רשות התאגידים.
בכל מקרה בו תוגש לבית המשפט בקשה לפירוק עמותה, יציע רשם העמותות לבית המשפט לפחות שני מועמדים מהמאגר. אין פירוט בנוהל כיצד בדיוק ייבחרו שני המועמדים בכל תיק. במקרים מסוימים ניתן יהיה להציע רק מועמד אחד, בעיקר כשמדובר בתיקים קטנים שאין בהם כסף רב. בדומה לנוהל הכנ"רית, מועמד שיפנה לנציגי רשות התאגידים ויבקש שיציעו אותו ‑ ייפסל.
התיק הגדול האחרון שבטיפול רשות התאגידים הוא של פועלי אגודת ישראל (פא"י), במסגרתו מינתה השופטת עירית וינברג נוטוביץ את עוה"ד בניהו לאבל ושאול קוטלר כמפרקי האגודה, שיש לה נכסים בעשרות מיליוני שקלים. המינוי נעשה על דעת השופטת וללא נימוק מדוע דווקא הם נבחרו לתפקיד.