כמה כסף ירוויחו הקבוצות בליגת האלופות?
ליגת האלופות מתחילה השבוע עם מחזור הכנסות חדש שיוביל לשינויים בחלוקת הכספים למועדונים המשתתפים בתחרות הבכירה של אופ"א
ליגת האלופות מתחילה השבוע עם מחזור הכנסות חדש שיוביל לשינויים בחלוקת הכספים למועדונים המשתתפים בתחרות הבכירה של אופ"א.
קראו עוד בכלכליסט:
- ריאל מדריד: ראשונה באירופה, רק שנייה בעוצמת המותג
- די.אן.איי של אלופים, טעויות של ילדים
- הבלוגר קיירון אוקונור מנתח כלכלית את 4 הקבוצות שהגיעו לחצי גמר ליגת האלופות
הכדור החדש של ליגת האלופות. 2.73 מיליארד יורו יחולקו לקבוצות צילום: טוויטר אופ"א
ההכנסות בעונת 2018/19 מליגת האלופות וליגת אירופה יעמדו על כ-3.25 מיליארד יורו. 295 מיליון יורו מהכספים הללו ילכו לאופ"א לכיסוי עלויות תפעולי. כ-227.5 מיליון יורו יועברו למועדונים וליגות קטנות יותר כתשלומי סולידריות. מהסכום שנותר, 2.73 מיליארד יורו - 93.5% יחלקו לקבוצות המשתתפות בתחרויות של אופ"א (6.5% יועברו ל'כדורגל אירופי').
לפי אופ"א, 2.04 מיליארד יורו יחולקו לקבוצות המשתתפות בליגת האלופות ו-510 מיליון יורו לקבוצות המשתתפות בליגת אירופה. עם זאת, יש לציין ש-50 מיליון יורו מה-2.04 מיליארד יועברו מקבוצות ליגת האלופות לקבוצות ליגת אירופה, כמו כן 10 מיליון יורו ילכו לקבוצות במוקדמות ליגת האלופות וליגת אירופה. זה יוביל לכך שקבוצות שלב הבתים בליגת האלופות יחלקו ביניהן 1.95 מיליארד יורו - עלייה נאה מ-1.26 מיליארד יורו. 25% יועברו על השתתפות בשלב הבתים (488 מיליון יורו), 30% יועברו לפי הישגים בעונה (585 מיליון יורו) ו-30% נוספים יועברו לפי דירוג אופ"א בעשור האחרון (אלמנט חדש שיוסבר בהמשך). 292 מיליון יורו (15%) נוספים יגיעו ממה שמכונה market pool, שאלו כספי הטלוויזיה. ה-15% הללו קשורים לחוזי הטלוויזיה שכל חברת תקשורת בכל מדינה חותמת עם אופ"א.
הכי הרבה כסף בשלב הבתים
כל אחת מ-32 הקבוצות בעונת 2018/19 של ליגת האלופות העונה תקבל 15.25 מיליון יורו על השתתפות בשלב הבתים. זה עלייה מ-12.7 מיליון יורו בעונה שלפני. כמו כן, קבוצה תרוויח 2.7 מיליון יורו על ניצחון ו-900 אלף יורו על תיקו. מדובר על עלייה של 80% בבונוסים על תיקו ונקודות ביחס לעונה שלפני. המקסימום שקבוצה יכולה להרוויח משלב הבתים - ללא התשלום הראשוני - הוא 16.2 מיליון יורו - עלייה ממקסימום של 9 מיליון יורו.
עלייה לשמינית הגמר תכניס לקבוצה 9.5 מיליון יורו נוספים (עלייה מ-6 מיליון יורו בעונה שלפני). רבע גמר שווה 10.5 מיליון יורו (6.5 מיליון יורו ב-2017/18), חצי גמר שווה 12 מיליון יורו (עלייה מ-7.5 מיליון יורו). הפינאליסטית תקבל 15 מיליון יורו - עלייה מ-11 מיליון יורו. הזוכה תקבל 19 מיליון יורו - עלייה מ-15.5 מיליון יורו בעונה האחרונה.
יותר כסף לגדולות
העלייה של 80% להשתתפות ונקודות בשלב הבתים משמעותית הרבה יותר מהעלייה בשלבים המאוחרים - כביכול כדי להראות שיותר כסף מחולק לקבוצות הקטנות יותר. עם זאת, אופ"א - תחת לחץ של הקבוצות הגדולות - תעביר הרבה יותר כסף לאלו שיש להם. וזה בזכות החלוקה החדשה - על פי דירוג אופ"א - הקבוצות הגדולות יותר ימשיכו לקבל יותר.
קודם כל, המקסימום שקבוצה יכולה להכניס ממענקים בלבד בעונה בליגת האלופות - לא כולל כספי טלוויזיה וכספי דירוג - יגדל מ-57.2 מיליון יורו ל-82.5 מיליון יורו. זו עלייה משמעותית שמי שיהנה ממנה יהיו בעיקר הקבוצות הגדולות.
כמו כן, דירוג אופ"א הרלוונטי לחלוקת הכספים ובכלל מבוסס על עשר העונות האחרונות כולל נקודות בונוס על זכייה בגביעים של אופ"א. הקבוצה בדירוג הגבוה ביותר תקבל 35.5 מיליון יורו והקבוצה בדירוג הנמוך ביותר 1.1 מיליון יורו. המתודה הזו תוביל לעלייה בהכנסות מליגת האלופות למועדונים גדולים בעלי דירוג אופ"א גבוה מן הסתם.
החלוקה לפי דירוג נכנסה לשיקולים לפי הבקשה של הקבוצות הגדולות שאינן בפרמיירליג. מדוע? כי רוב הכסף לחלוקה מכספיי טלוויזיה קשור להסכמי הטלוויזיה המקומיים עם אופ"א (שמחולקים לפי המיקום של הקבוצה בטבלת הליגה המקומית בעונה שלפני). כך יצא שקבוצות הפרמיירליג הרוויחו לא מעט בזכות הסכם הטלוויזיה הגדול של BT לשידור משחקי ליגת האלופות - וכך יצא, למשל, שלסטר סיטי הרוויחה 81.7 מיליון יורו על הגעתה לרבע גמר ליגת האלופות ב-2017. זה היה יותר מאשר האלופה באותה עונה, ריאל מדריד (81.1 מיליון יורו). עם זאת, העלייה בכספים המחולקים כן תוביל לעלייה בהכנסות מליגת האלופות עבור האנגליות המדורגות גבוה גם. למשל, ליברפול הרוויחה 78 מיליון יורו על העפלתה לגמר בעונה שעברה. על ריצה זהה העונה, תכניס 111 מיליון יורו. עם זאת, אם טוטנהאם - שמדורגת במקום ה-25 בדירוג של אופ"א - תגיע לגמר העונה, היא תקבל פחות כסף.
הזווית הישראלית
מבחינת הכנסות יותר רלבנטיות לאלופת ישראל, אז העונה ובשתי עונות הבאות, כל אלופה תקבל 260 אלף יורו. 230 אלף יורו נוספים יחולקו בשלב המוקדמות של המוקדמות. בסיבוב הראשון כל קבוצה מקבלת 280 אלף יורו (עלייה מ-220 אלף יורו בשנה שלפני). בשלב השני מקבלים 380 אלף יורו (עלייה מ-320 אלף יורו) ולסיבוב השלישי מקבלים 480 אלף יורו (עלייה מ-420 אלף יורו). קבוצה שמודחת בפלייאוף לשלב הבתים תקבל 5 מיליון יורו (עלייה מ-3 מיליון יורו). וכאמור, עלייה לשלב הבתים של ליגת האלופות בשנים הקרובות תכניס לקבוצה ישראלית 65 מיליון שקל לפחות. עם זאת, לאוצר הזה קשה הרבה יותר להגיע כאשר מקומת של 16 קבוצות מ-4 הליגות הגדולות מובטח בשלב הבתים והיריבות בפלייאוף וגם בסיבובים לפני,בדרך כלל, מדורגות גבוה יותר מהאלופה הישראלית.