יו"ר הפד לשעבר ברננקי מודה: טעינו במשבר של 2008
ברננקי, שכיהן כיו"ר הפדרל ריזרב בארה"ב בתקופת המשבר הפיננסי העולמי, אמר כי קובעי המדיניות לא הצליחות לזהות את גודל המשבר מראש, ואת הנזק הכלכלי שיגרום: "אף אחד לא חזה עד כמה נרחב והרסני המשבר עצמו יהיה"
"אף אחד לא חזה עד כמה נרחב והרסני המשבר עצמו יהיה", אמר בסרטון קצר שבו הוא מסכם את התוצאות של מאמר באורך 90 עמודים בנושא. ברננקי כיהן כיו"ר הבנק המרכזי בין 2006-2014, וכיום הוא משמש כחוקר אורח במכון ברוקינגס בוושינגטון.
- הג'וב החדש של ג'נט ילן
- ברננקי: "כשהכלכלה במשבר, גברים לא קונים תחתונים"
- "אין מה לנסות להחזיר את הכלכלה למסלול. המסלול הזה פשוט לא נכון"
לדבריו, הפניקה במערכת הפיננסית בעקבות פשיטת הרגל של ליהמן ברדרס ב-2008, שהובילה לכך שמשקיעים משכו את הכספים שלהם מבנקים ומוסדות פיננסים אחרים,היא הסיבה המרכזית שהמיתון הפך עמוק כל כך.
בכך הוא יוצא נגד התפיסה של כלכלנים רבים, הגורסים כי התפוצצות בועת הנדל"ן והשפעתה על הצריכה הפרטית היו הגורמים העיקריים למשבר העמוק לפני עשור. "הייתה בהלה. פניקה שהזכירה את זו של שנות ה-30 של המאה הקודמת, אבל הפעם היא באה לידי ביטוי באופן אלקטרוני ולא באנשים עומדים בשורות ברחובות", אמר, "הזמינות של האשראי צנחה".
ברננקי המשיך והביע חשש שהרפורמות שבוצעו מאז המשבר הותירו את הפד ומוסדות קובעי מדיניות אחרים עם פחות כלים להילחם במשבר הבא. כך למשל, בניסיון למנוע חילוצים ממשלתיים עתידיים, הקונגרס הגביל את היכולת של הפד, התאגיד הפדרלי לביטוח פיקדונות (FDIC), ושל משרד האוצר לספק סיוע חירום למערכת הפיננסית. "קובעי המדיניות צריכים שיהיו להם הכלים המתאימים להילחם במשבר הבא", סיכם ברננקי. "בנושא הזה אני פחות אופטימי".
ברננקי אינו הראשון שמודה בטעויות העבר. מוקדם יותר השבוע, סגנו לשעבר דונלד קוהן הודה כי הבנק ביצע שגיאות בתחזיות במהלך המשבר ולאחריו. עוד הוסיף כי הפד העריך יתר על המידה את גובה העלויות הפוטנציאליות של תוכנית ההקלה הכמותית שאימץ, ולכן הוציא אותה לפועל בצורה מתונה יותר מכפי שהיה צורך.