ההסתבכות בגרמניה תמחק חצי מההון העצמי של תדיר גן
בית המשפט בגרמניה אישר אתמול הליך הקפאת הליכים לחברה־הנכדה ADB, שאחראית ל69% מהכנסות יצרנית המכלולים לרכב. מאז רכישת השליטה ע"י קרן פימי ב־2011 איבדה המניה יותר מ־90% משווייה והפסדי הקרן מוערכים ב־30 מיליון שקל
חדשות קשות לחברת תדיר גןהמסובכת סביב עסקיה של ADB, החברה־הנכדה שלה שפועלת בגרמניה. זאת, לאחר שבית המשפט בגרמניה אישר אתמול הליך של הקפאת הליכים ל־ADB, שמהווה 46% מהמאזן המאוחד של תדיר גן ואחראית על נתח של 69% מההכנסות של תדיר גן בינואר־יוני 2018. בנוסף לכך, אישור הקפאת ההליכים עלול להוביל, כך לפי הערכות תדיר גן עצמה, לגרוע 11.5 מיליון דולר מההון העצמי של תדיר גן, סכום שמהווה יותר ממחצית (54%) מההון העצמי שלה, שעמד על 21.3 מיליון דולר בסוף יוני.
- לאחר ההשתלטות: פימי ממנה מנכ"ל חדש לפי.סי.בי
- קרן פימי במגעים למכור את המ-לט לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל
- מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "אנחנו לא עצובים על עסקאות שלא עשינו"
תדיר גן, שבשליטת (53.7%) קרן פימי, מייצרת באמצעות אורטל יציקות מגנזיום (100%) מכלולים לרכב בעיקר מאלומיניום שאותם היא מוכרת לענקיות רכב בהן גם פולקסווגן וג'נרל מוטורס. הנהלת ADB מייחסת חלק גדול מהקשיים הפיננסיים של החברה לריקושטים מאוחרים של פרשת דיזלגייט שהתפוצצה ברעש גדול בארה"ב לפני שלוש שנים. באותה פרשה התברר כי פולקסווגן הגרמנית, שמהווה לקוח מהותי של ADB, התקינה תוכנה ששיבשה את נתוני פליטות המזהמים ברכבים המונעים במנועי דיזל, ברגע שהגיעו לבדיקת טסט שנתי במכוני הרישוי. אותה פרשה הובילה בין היתר לירידה חדה בביקוש למוצרי החברה שמיועדים לרכבי דיזל. זאת, בגלל שינויים רגולטוריים באירופה שנוגעים לאיכות הסביבה שהשפיעו לשלילה גם על ADB.
בנוסף, דירקטוריון ADB תולה חלק מהקשיים שאיתם מתמודת החברה בשינוי חד־צדדי בתנאי הסחר שכפתה עליה פולקסווגן. יצרנית הרכב הגרמנית עברה לתשלום של 30 יום ממועד המשלוח של ההזמנה במקום תשלום במזומן בתוך שבוע ימים ממועד המצאת החשבונית.
החדשות השליליות לתדיר גן מהוות חדשות רעות גם עבור קרן פימי של ישי דוידי, שרכשה את השליטה בתדיר גן ב־2011. קרן פימי מופסדת, כך לפי ההערכות, ב־30 מיליון שקל על ההשקעה בתדיר גן. בעסקת הרכישה שילמה פימי 42 מיליון שקל עבור 69.6% מתדיר גן, לפי שווי שוק של 60.3 מליון שקל. מאז, בעקבות המרת חלק מחובותיה של תדיר גן לנושים למניות תדיר גן, דוללה אחזקתה של פימי ל־53.7%. שווי השוק של תדיר גן עמד אתמול 37 מיליון שקל שמשקף לאחזקתה של הקרן שווי של 19.9 מיליון שקל.
עם זאת, ההשקעה הכושלת בתדיר גן היא זניחה עבור פימי. שכן תדיר גן מהווה כ־0.1% בלבד מתיק הנכסים בקרנות ההשקעה של הקרן, ששוויין של החברות הציבוריות שבו עומד על 11 מיליארד שקל. בפימי נלחמים על החברה, חרף חלקה הקטן בנכסים, מתוך אמונה כי מדובר באחריות לשני המפעלים של תדיר גן בארץ, בעפולה ובנווה־אור.
החלטת בית המשפט הגרמני צפויה להוביל לפתיחה של הליכי חדלות פירעון ב־ADB, שינוהלו על ידי מנהל מיוחד שכבר מונה ואשר יבחן את האפשרות להגיע להסדר נושים בחברה. תדיר גן כבר המירה לפני שנה חובות של ADB בהיקף של 7.3 מיליון דולר לבנקים בגרמניה תמורת מניות רגילות ושטרי הון המירים למניות. החברה ביצעה גם הנפקת זכויות בהשתתפות דומיננטית של פימי שתמורתה קיבלה 3.1 מיליון דולרים ברוטו.
במחצית הראשונה של 2018 הסבה ADB לתדיר גן הפסד גולמי של 744 אלף יורו, זאת לאחר שבשנים 2016 ו־2017 היא רשמה הפסד תפעולי של 11.7 מיליון דולר ושל 5.78 מיליון דולרים בהתאמה. זאת, בין היתר, בשל ירידה במכירות, כישלונה בזכייה בפרויקטים שונים וקבלת פרויקטים חדשים בכמות לא מספקת לכושר הייצור של מפעל האלומיניום של תדיר גן בעפולה.
תדיר גן מתקשה להתאושש בשנים האחרונות. את המחצית הראשונה של 2018 היא חתמה עם הכנסות של 107.6 מיליון שקל, ירידה של 18.3% לעומת התקופה המקבילה. ההפסד (המיוחס לבעלי המניות) בינואר־יוני 2018 העמיק ל־16.3 מיליון שקל, מול הפסד של 15.5 מיליון שקל ב־2017 כולה.